Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.
Składniki:
Ciasto:
350g mąki pszennej
300g cukru
250g masła lub margaryny
6 jajek (rozmiar M)
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn
2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Wszystko jak w przepisie, zwarzyły się pierwsze składniki i tak ma być, nie przejmować się tym !!! Po dodaniu mąki i proszku w dalszym miksowaniu masa wygładza się na piękną jak gęsta śmietana. Pieczone godzinę w keksówce (po 50 minutach jeszcze patyczek mokry), ładnie pękła, studzona przy uchylonych drzwiach piekarnika nie opadła. W smaku pycha. Polecam przepis.
Przepis ok, piszę pozytywny komentarze!. Ja osobiście używa tylko najlepszego masła solonego i wychodzi bardzo dobrze. Nie polecam margaryn lub mix olejów. Tak rzadko pieczemy, więc jak już to robimy to tylko z bardzo dobrych składników, masło z jajkami i cukrem nigdy się nie zwazyło . Do smaku dodaję odrobinę kwasku cytrynowego. Znakomite wyjdzie z marcepanem. Z tego samego przepisu zrobiłam babeczki z dodatkiem kokosa lub borówek , marcepanu. Podoba mi się Państwa strona, jest rzetelna i skladnie opisana. Pozdrawiam J.
Babka wychodzi naprawdę przepyszna i żaden z niej zakalec jak się do tego podejdzie na spokojnie. W swojej wersji zastąpiłam połowę ilości cukru białego trzcinowym (150g białego + 150g trzcinowego) oraz dodałam 50 g mąki migdałowej ( bo po prostu lubię). Piekąc w keksówce należy pamiętać że trzeba potrzymać chwilę dłużej (u mnie wyszło około 13 dodatkowych minut). Rzeczywiście, dobrze jest przykryć papierem żeby za bardzo nie spiec góry (zrobiłam to po sugerowanym czasie pieczenia). Nie wyciągałam od razu po upieczeniu, tylko otworzyłam lekko drzwiczki i poczekałam 10 minut. Muszę jeszcze wypróbować wersję tej babki z limonką, bo myślę że też może być super :)
Proszę o instrukcję czy wyciągnąć od razu z formy czy zostawić w.niej do wystudzenia. Babka popękała ładnie ale po chwili opadła tak że pęknięcie się zasklepiło..czy tak powinno być? I jeszcze pytanie ile minut piec w formie z kominem ale o średnicy 26 cm a nie 22. Dziękuję
Możesz zostawić w fomie na blacie do całkowitego ostygnięcia. Babka może lekko opaść, ale nie powinno być zakalca w środku. W większej formie może się trochę skrócić czas pieczenie, bo ciasto będzie niższe. Proszę zawsze pod koniec pieczenia sprawdzać wykałaczką.
Babka wyszła bardzo dobrze. Są miejsca, które są ciemniejsze i wydawać by się mogło, że to zakalec, ale to tylko pozostałość po soku z cytryny. Jest to punktowe. Masa była dobrze napowietrzona bo ciasto nie jest zbite. Robiłam zgodnie z przepisem i jestem zadowolona 😊