Babka cytrynowa

124 Komentarzy
Babka cytrynowa

Przepis na prostą babkę, idealną do popołudniowej herbaty, jak również na święta. Babka jest puszysta, mięciutka, wilgotna, mocno cytrynowa i nie za słodka.

Składniki:

Ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 300g cukru
  • 250g masła lub margaryny
  • 6 jajek (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać po jednym jajku (jedno jajko miksować ok. 1- 2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok z cytryn. (Masa się zwarzy. Nic nie szkodzi. Proszę kontynuować).
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do utartej masy i delikatnie wymieszać. Na końcu wmieszać posiekaną, kandyzowaną skórkę cytrynową.
  3. Ciasto przełożyć do formy na babkę z kominkiem o średnicy 22cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka cytrynowa Babka cytrynowa Babka cytrynowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Moja pierwsza babka! Wyszła super! Dziękuję za przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Arletta · 4 lat temu
    Pyszności, pięknie wyrosła, nie przypaliła się i brak zakalca. Robiłam wg przepisu, nic nie zmieniałam. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Babeczka wyszła cudowna! Dałam trochę mniej cukru, ale spokojnie można było dać tyle, co w przepisie. Palce lizać!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Wystarczy 40 min w piekarniuku mocno nagrzanym
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    przepis dobry aczkolwiek przy tej ilosci cukru babka jest ZDECYDOWANIE za slodka. trzeba dac mniej cukru.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Babka prawie się spaliła w piekarniku...A po wyjęciu okazało się że w środku jest zakalec....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    POLA · 5 lat temu
    Pyszna, wilgotna babka :) wypiek udał się za pierwszym razem. Ładnie wyrosła. Trochę mocno czuć proszek do pieczenia... następnym razem spróbuję dać nieco mniej...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 5 lat temu
    Super Babka,ale zaduzo cukru, a j dalam nawet 200 g i jeszcze zaslodki,ale tak pozatym przepis bardzo dobry (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    RenKa · 5 lat temu
    Zrobiłam na Wielkanoc. PALCE LIZAĆ!!! REWELACJA!!! Dziękuję za przepis, będę robić na kolejne okazje (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 5 lat temu
    Faktycznie 50 minut to chyba troszkę za dużo. Piekłam pół godziny i małe babeczki były akurat, a duży baranek poleżał w piekarniku jeszcze 10 minut dłużej. Dodałam troszkę mniej cukru, a i tak wyszło słodziutkie :) Ciasto pulchne, wilgotne, tak jak trzeba. Jak najbardziej polecam ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciek · 5 lat temu
    Wyszła bardzo dobra, ale wydaje mi się że 50 min to za dużo bo się troszke spaliło. Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuzia · 5 lat temu
    Ciasto tak urosło, że wylewało się z formy, paliło i śmierdziało w całym mieszkaniu. Za dużo proszku do pieczenia! Żeby je ratować, musiałam wybierać półsurowe ciasto, z nadzieją, że reszta ciasta się jeszcze rozleje i wypełni dziurę po wybieraniu. Guzik! Poza tym, brzegi się zdążyły przypalić gdy ciasto jeszcze nie wypieczone w środku. Tragedia...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata Niepiekło · 5 lat temu
    Jutro się okaże czy nie ma zakalca :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dżudi · 5 lat temu
    Ja oczywiście w gorącej wodzie kąpana więc przeczytałam składniki, wrzuciłam wszystko do jednego garnka, a potem wzięłam się za czytanie przepisu... Na dodatek jajka i margaryna zimne z lodówki. Ale i tak wyszła wspaniała i wyrosła pięknie więc polecam serdecznie :) !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Czy można tą babkę upiec w keksowce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    Zrobilam dzis na bazie mąki bezglutenowej i wyszla przepysznie! Jedynie dalam troche mniej soku z cytryny, zamiast kandyzyowanej to skórka i na gore lukier :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Ja upiekłam ją dzisiaj, miałam zanieść do pracy ale nie dosyć, że wyrosła trochę to jeszcze nie mogłam jej odkleić od sylikonowej formy, w której normalnie piekę... Mimo iż w smaku jest ok, to jak mam częstować babką pokruszoną z poodrywanymi kawałkami??? :(... pierwszy raz miało miejsce coś takiego, zawsze piekę w sylikonowej formie...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jozin z bazin · 5 lat temu
      To weź sobie formę masłem posmaruj przed pieczeniem albo margaryną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ula · 7 lat temu
    czy można dać połowe mąki ziemniaczanej? by ciasto było bardziej piaskowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patyy · 7 lat temu
    Poda ktos skaldniki w szklankach (250ml) nie posiadam wagi.:(:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 7 lat temu
    Czy można użyć soku z jednej cytryny?