Babka marmurkowa

103 Komentarzy
Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M)
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Do części kakaowej:

  • 20 g kakao
  • 20 g cukru
  • 2-3 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
  2. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
  5. Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
  7. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  8. Babkę posypać cukrem pudrem.

Uwaga:

  • Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.

Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Babka marmurkowa Babka marmurkowa Babka marmurkowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 miesięcy temu
    Takiego przepisu szukałam. Wspaniała babka, delikatna i puszysta. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGA · 6 miesięcy temu
    Babka przepyszna 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 1 lat temu
    Jak zrobić z tego babkę czysto czekoladową, bez jasnej masy? :) 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można łatwo przeliczyć. Skoro 1/3 ciasta jest ciemna to aby całość była kakaowa należy składniki części kakaowej przemnożyć przez 3. Wtedy już nie trzeba robić części ciemnej osobno tylko kakao połączyć z mąką, cukier i mleko też połączyć ze składnikami na jasną masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    Babka pyszna! Wilgotna, aksamitna...mmmUdała się za 1-szym podejściem - dla kogoś takiego jak ja, kto piecze naprawdę od święta, to niemały sukces :) Nawet cukru pudru ni lukru nie potrzebuje, taka smaczna. Przepis jak najbardziej mogę polecić! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    Wesołych Świąt Wielkanocnych 🥚🐣🐥🐰🐇🌷🌿
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maanj · 2 lat temu
    Babka jest super idealna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JanuS · 2 lat temu
    Bardzo dobry przepis :) mieszkam we Francji ZawZe musiałam kombinować bo inaczej wychodzą ciasta z produktów fr ale te ciasto wychodzi petarda . (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 2 lat temu
    Jeden z lepszych przepisów, zawsze do niego wracam. Polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 2 lat temu
    Babka wyszła bardzo wilgotna i przepyszna! To moja pierwsza babka w życiu i udała się doskonale. Polecam ten przepis (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Nic dodać, nic ująć REWELACJA, dziękuję za przepis 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 2 lat temu
    Próba generalna, jeszcze tylko cukier puder i Smacznego😋. Serdeczne dzięki za przepis.W planach jest jeszcze jogurtowa i cytrynowa 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Pięknie wyszła
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 3 lat temu
    Przepyszna puszysta i lekka.Na stałe trafia do moich przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jadwiga · 3 lat temu
    Babka wyszła super. Bardzo dobra.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Jakiej najlepiej użyć mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eluśka · 3 lat temu
    Próba przed Wielkanocą przepis rewelacyjny , cukru dałam 240g.Dziękuję