Pyszny, lekki, orzeźwiający tort wielosmakowy. Zrobiony jest z wilgotnego ciasta ucieranego, na który nałożony jest pyszny krem makowo- serowy z dodatkiem mandarynek. Na górze tortu ułożone są mandarynki i zalane polewą do tortów, bądź galaretką. Tort jest bogaty w różne smaki, które bardzo dobrze się ze sobą komponują.
1 opakowanie przeźroczystej polewy do tortów (Tortenguss) lub galaretka koloru żółtego lub pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem na jasną masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać mąkę, mieszając tylko do połączenia się składników.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz (lub wysmarować masłem i posypać mąką). Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. Mandarynki odsączyć na sitku. (Soku nie wylewać). Połowę mandarynek pokroić na małe kawałki.
Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy.
Mascarpone, kwaśną śmietanę, cukier i sok pomarańczowy utrzeć na gładką masę mikserem. 2 łyżki masy serowej połączyć w osobnej misce z gotową masą makową. Odstawić na bok.
Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki kremu serowego i wymieszać, a następnie dodać do reszty kremu. Wmieszać delikatnie bitą śmietanę i pokrojone mandarynki.
Ciasto ucierane ułożyć na paterze i zacisnąć obręcz do tortu. Nałożyć połowę kremu serowego. Łyżką zrobić kleksy z masy makowej i przykryć resztą kremu serowego. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Pozostałe mandarynki ułożyć w kształt kwiatków na kremie. Tortenguss wymieszać z 25g cukru i połączyć z 250ml soku z mandarynek. Ciągle mieszając zagotować. Gotową polewę pozostawić na chwilę, aby lekko przestygła i wylać na tort (lub przygotować galaretkę w 250ml wody. Lekko tężejącą wylać na ciasto). Tort wstawić do lodówki.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Tina. Sonderheft".