Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.
W osobnej misce wymieszać serek kremowy, 30 g cukru, cukier waniliowy i 1 jajko, mieszając energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
2 jajka i 100 g cukru ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, puszystą masę.
Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
Dodać mąkę i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
⅓ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowej.
Nałożyć resztę czekoladowego ciasta i na ciasto kleksy z reszty masy serowej.
Widelcem zrobić marmurkowy wzór.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem).
Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut na kratce kuchennej. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.