Brownie z serkiem kremowym

17 Komentarzy
Brownie z serkiem kremowym

To ciasto to połączenie czekoladowego ciasta typu brownie z kremową masą serową. Bardzo łatwe do przygotowania i smaczne.

Składniki na formę kwadratową o boku ok. 21 cm:

  • 125 g czekolady gorzkiej (ok. 50% zawartości kakao)
  • 125 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 75 g mąki pszennej
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.

2

  1. W osobnej misce wymieszać serek kremowy, 30 g cukru, cukier waniliowy i 1 jajko, mieszając energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.

3

  1. 2 jajka i 100 g cukru ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, puszystą masę.

4

  1. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
  2. Dodać mąkę i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.

5

  1. ⅓ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowej.

6

  1. Nałożyć resztę czekoladowego ciasta i na ciasto kleksy z reszty masy serowej.

7

  1. Widelcem zrobić marmurkowy wzór.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem).

8

  1. Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut na kratce kuchennej. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z serkiem kremowym Brownie z serkiem kremowym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzelika · 1 lat temu
    Ciasto wyszlo przepyszne. Dodalam Sera bialego I zbendowalam. Delikatne, 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wypiek · 10 lat temu
    A jakim innym serkiem oprócz Philadelphia i z wiaderka mozna zastąpić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewo[/b] tak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    A można zastąpić serek typu philadelphia, serkiem marcarpone??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka Ww · 11 lat temu
    Pyszne ciasteczko . Bardzo szybko się robi . Bardzo delikatne i aksamitne w smaku . Pychotka :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aneto[/b] możesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Ciasto wygląda ciekawie :) Mam zamiar je dzisiaj zrobić. Jak Pani myśli czy mogę zastąpić ten serek Philadelphia serkiem z wiaderka??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Tweet[/b] tak
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tweet · 12 lat temu
    Zrobiłam, jest pyszne... tylko mam pytanie (jako początkująca kucharka) czy ono powinno być takie zakalcowate?? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Witam:( boskie ciacho....polecam...:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Czekolada i serek, pyszne polaczenie :lol: ...wlasnie sie nim zajadam :P
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Wygląda pieknie, i bardzo apetycznie. Idę właśnie robić ciasto... już się doczekać nie mogę :))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Dziś robiła to ciasto - rewelacja!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    chantel · 13 lat temu
    browinies nigdy za dużo :)
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 13 lat temu
    interesujące połączenie! podobają mi się te łatki :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smaczny Dom · 13 lat temu
    hm. zapisze sobie:) do sprobowania:)bo wiesz, zaintrygowalo mnie ten browny..ze w jest z serkiem..inne..bodaj nie sa...
    pozdrawiam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    madzia · 14 lat temu
    :lol: :lol: Rewelacja!! Super w smaku i bardz proste. Polecam wszystkim! Dzieki