Chałka z budyniem

34 Komentarzy
Chałka z budyniem

Klasyczna chałka drożdżowa wzbogacona o budyń. Budyń zawinięty jest w drożdżowe wałki, które przeplatane ze sobą tworzą chałkę. Prezentuję Wam chałkę z budyniem waniliowym. Robiłam również chałkę dla porównania z budyniem malinowym i muszę przyznać, że z różowym budyniem chałka wygląda w środku atrakcyjniej. Ma jednak jedną wadę. Chałka podczas pieczenia rośnie i są miejsca, gdzie budyń lekko wychodzi na zewnątrz. Przy żółtym budyniu jest to oczywiście mniej widoczne niż przy różowym. Tak czy siak, obie wersje są równie smaczne.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 350 ml mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i używając tylko 350 ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. (Otrzymamy 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować.

2

  1. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz. (Zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.

3

4

5

  1. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Chałka z budyniem Chałka z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 11 lat temu
    Chałkę można też posypać makiem :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Artur · 11 lat temu
    Upiekłem wg przepisu dwie chałki. Jedną z budyniem, a drugą z budyniem i marmoladą. Druga chałka jest dużo lepsza od samej budyniowej. Oczywiście kwestia gustu i smaku. Uwaga : to co zmieniłem w przepisie to ilość budyniu nie 1, a dwa opakowania na 0,75l mleka / moim zdaniem zbyt mało jest podane w przepisie na dwie chałki /.
    Ponadto dodałem nie 2, a trzy jajka. W chałce z drugiej/ mieszanej / zrobiłem 1 warkocz z budyniem, drugi mieszany-pół z budyniem i marmoladą. Trzeci warkocz z samą marmoladą. Użyłem 250g marmolady.
    Takie chałki do tej pory upiekłem już 4 razy i za każdym razem wychodzą takie same. Trzeba zwrócić tylko uwagą na dobre połączenie ciasta przy zwijaniu wałków, w których są budyń lub marmolada.Podany czas wykonania 2 chałek jest dużo, dużo większy!.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda M. · 11 lat temu
    mi też się kleiło i ciut więcej mąki dałam i wyszło super.z tym że córka nie lubi z budyniem i zrobiłam samą chałkę tylko na wierzch dałam kruszonkę...mniaaaaaaaam....córka nie chce jeść nic innego tylko chałka z masełkiem :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 11 lat temu
    DZIS ZROBILAM WYSZLO SUPER Z TYM ZE W PRZEPISIE JEST PODANA ZA MALA ILOSC MAKI JAK SIE ROBI Z TAKIEJ ILOSCI CIASTO SIE KLEI JA DODALAM 100G DO DRIOZDZY I 800G DO CIASTA WYSZLO OK POWODZENIA
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kassai · 12 lat temu
    [quote]Cała chałka, przy użyciu jaj rozmiaru 'L' oraz mleka 2% tłuszczu ma około 3800 kcal, 100g białka, 113g tłuszczu oraz 610g węglowodanów. (17g. błonnika)[/quote]
    Ta wiedza w przypadku slodyczy jest zbedna i tylko wprowadza zle samopoczucie :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 12 lat temu
    a ja robiłam i cos mi nie wyszlo :-| za bardzo sie kleiło a robiłam zgodnie z przepisem :sad:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    mmaddziaa · 12 lat temu
    Cała chałka, przy użyciu jaj rozmiaru 'L' oraz mleka 2% tłuszczu ma około 3800 kcal, 100g białka, 113g tłuszczu oraz 610g węglowodanów. (17g. błonnika)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 13 lat temu
    A można zrobić taką samą nie z budyniem a dżemem? Czy dzem wycieknie? Ewentualnie budyn/dzem;D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maly-kuchcik · 13 lat temu
    Swietne wygląda, poza tym uwielbiam chalkę. ; )
    Pozdrawiam ; )
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    flusso · 13 lat temu
    Piękna zaplatajka :D I jakie słoneczne zdjęcia! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justin&Dorothy · 13 lat temu
    o jejciu ale bym zjadła taką chałeczkę z budyniem..... :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    makneta · 13 lat temu
    Ale super to wygląda, aż muszę spróbowac, chociaż wymaga to pewnie większych zdolności.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    trzcinowisko · 13 lat temu
    Wygląda prześwietnie:)
    I pewnie też tak samo smakuje.