Chałka z budyniem

34 Komentarzy
Chałka z budyniem

Klasyczna chałka drożdżowa wzbogacona o budyń. Budyń zawinięty jest w drożdżowe wałki, które przeplatane ze sobą tworzą chałkę. Prezentuję Wam chałkę z budyniem waniliowym. Robiłam również chałkę dla porównania z budyniem malinowym i muszę przyznać, że z różowym budyniem chałka wygląda w środku atrakcyjniej. Ma jednak jedną wadę. Chałka podczas pieczenia rośnie i są miejsca, gdzie budyń lekko wychodzi na zewnątrz. Przy żółtym budyniu jest to oczywiście mniej widoczne niż przy różowym. Tak czy siak, obie wersje są równie smaczne.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 42 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 600 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 opakowanie budyniu np. waniliowego (opakowanie na 500 ml mleka)
  • 350 ml mleka
  • cukier w ilości podanej na opakowaniu budyniu

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • gruby cukier do posypania, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować nadzienie. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier i używając tylko 350 ml mleka. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować zaczyn. Rozkruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i szklanką mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  3. Masło roztopić i ostudzić.
  4. Do dużej miski wsypać resztę mąki. Wlać wyrośnięty zaczyn, dodać jajko, resztę cukru, sól i roztopione masło. Zagnieść jednolite ciasto ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części. (Otrzymamy 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować.

2

  1. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz. (Zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.

3

4

5

  1. Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać grubym cukrem.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Chałka z budyniem Chałka z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 miesięcy temu
    Zrobiłam te chałkę i w miejscach gdzie jest więcej budyniu czuć lekką gorycz. Czym to może być spodowane? Próbowałam samego budyniu przed dodaniem do ciasta i był ok.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Super przepis! Ciasto łatwe do wyrobiania ręcznego. Moją chałkę zrobiłam z domowymi powidłami😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 4 lat temu
    Dzisiaj wersja z twarogiem😉 moje łakomczuchy już czekają. Super przepis szybko łatwo i przyjemnie a najważniejsze że przepysznie. Dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Wlasnie wyszlo z piekarnika i juz polowy nie ma. Wyrabialam przy pomocy robota kuchennego przez 40 minut. Zostawilam do wyrosniecia na dobe wiec zaryzykowalam i zmniejszylam ilosc drozdzy do 15 gram, zostawilam w temprtaturze pokojowej, pieknie wyroslo; reszta skladnikow jak w przepisie. Budyn zrobilam sama, z pol litra mleka. Pyszne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 5 lat temu
    Przepyszne.... Robię zawsze podwójną porcje i robię 3 chalki.. Znikają w ekspresowym tempie.... (heart)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nana · 5 lat temu
    Nie sądziłam, że w warunkach domowych można upiec tak pyszne ciasto drożdżowe. Myślałam że wyjdzie średnie i już więcej nie zrobię, a tu takie zaskoczenie. Nie dość że składniki na takie ciasto zawsze są w domu, to jeszcze jest łatwe w wykonaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bozena · 5 lat temu
    za każdym razem wychodza z tego przepisu 2 super duże chałki,jesli ktos woli może zrobić 4 mniejsze.Ręcze że przepis nie jest do chały ale dla chałki hi sprawdzony .
    Polecam posmarowac masłem i jak kto woli dzemem ,kubek mleka do popicia i super jedzonko .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 7 lat temu
    Pierwszy raz w życiu piekłam chałkę i wyszła przepyszna,nie został okruszek,każdy się dopomina kiedy upiekę następną.To nie był pierwszy wypróbowany Pani przepis-wszystkie są idealne-dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dora · 8 lat temu
    Jako laik w tematyce piekarsko - ciastkarskiej potwierdzam, że przepis jest wspaniały i wyszło pysznie. Aż nabrałam chęci na dalsze eksperymenty w kuchni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andzia76 · 8 lat temu
    Wielkie dzięki za przepis.Jest prosty,a efekt -porostu BOMBA!!! Moi panowie zjadają się,nawet najmłodszy,który ma "długie ząbki" do jedzenia,prosił o jeszcze
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 8 lat temu
    Świetny przepis! Dzięki :) Przetrzymałam chałki przed drugim wyrośnięciem całą noc w lodówce. Rano wystawiłam na 45 min. w ciepłe miejsce, potem do piekarnika i wyszło rewelacyjnie! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    Ja również robię z marmoladą i dodatkowo z kruszonką- pycha. A ciasto wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba (wrzucam tylko składniki, maszyna wyrabia, ciasto w niej super wyrasta i pozostaje tylko zawinąć i upiec). POLECAM
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Janina · 9 lat temu
    Zrobiłam wg tego przepisu, ale z dżemem i budyniem
    waniliowym. Efekt taki, że muszę co tydzień piec bo domownicy nie chcą innych wypieków.
    Chałka przepyszna!!! Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    Jak zwykle jestem zachwycona ....a zwłaszcza moi chłopcy, którzy zamiast kanapek do pracy i szkoły życzą sobie te drożdżówki. Piekę, więc buły z tego przepisu 2-3 razy w tygodniu i za każdym razem są rewelacyjne. Urozmaicam tylko nadzienie. Pozdrawiam. :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Najka · 10 lat temu
    Przepyszne ciasto, mniam mniam:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    Rewelacja! Piekę drugi raz. Za pierwszym mąż pytał czemu tak mało zrobiłam, a nasz niespełna roczny synek wcinał aż mu się uszy trzęsły. Nie wierzyłam, że on jest w stanie tyle zjeść :D. Pychota. Mąż już pod piekarnikiem wartę trzyma ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    inna Joanna · 10 lat temu
    Świetny przepis. Zrobiłam wszystko tak, jak w instrukcji. Jedyna modyfikacja polegała na posypaniu uformowanych chałek sezamem przed pieczeniem. Chałki wyszły wyśmienite i tak samo piękne jak na zdjęciach autorki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwetka · 10 lat temu
    Przepis świetny. Smak wspaniały, wygląd jeszcze lepszy. Polecam i dziękuję. Koniecznie trzeba posmarować ciasto jajkiem, a pod koniec pieczenia przykryć folią aluminiową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kama · 10 lat temu
    Cudowny przepis na ciasto!
    Idealnie się wyrabia, mięciutkie, doskonałe!
    Chałka jest przepyszna, budyń wcale mi nie uciekł :) jedną chałkę zrobiłam z budyniem właśnie, drugą z powidłami z aronii - nie pękła (chociaż się zanosiło ;)
    Dziękuję za przepis!
    A tutaj moja chałeczka:
    http://ja-kama-mama.blogspot.com/2013/11/chaka-z-budyniem-waniliowym.html
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hanki · 11 lat temu
    Zrobiłam z budyniem i dżemem z borówek amerykańskich (wasny, gęsty i nic nie wypłynęło). Pyszności choć wizualnie nie tak piękne jak te :-)