Masa maślana z mlekiem skondensowanym
Ocena użytkowników: 4 / 5







Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.
Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.
Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:
- 250 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
- dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
- Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
- Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).
Uwagi:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
- Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
- Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
- Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
- Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
- Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
- Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
- Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
- Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
- Przykładowe torty obłożone tą masą: "Tort z kremem z owoców leśnych", "Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo".
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
Masy wystarcza do obłożenia tortu o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości, składającego się z 4 blatów. |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |
Po prawej masa przygotowana według przepisu, po lewej ta sama masa wybielona białym barwnikiem/ wybielaczem Wilton "White- White Icing Color":


Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzien dobry,czy po tym tynku mozna pisac flamastrami spozywczymi?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry, czy do kremu można wykorzystać kokosowe mleko skondensowane?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czytałam, że to odpowiednik mleka skondensowanego w puszce, więc wydaje się, że powinno wyjść. Osobiście nigdy tego produktu jeszcze nie kupowałam, więc musiałabyś Olu przetestować i podzielić się rezultatem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy można do tej masy dodać pokruszone ciastka Oreo? Nie wpłynie to na konsystencję tynku? I czy to zależy od ilości dodanych ciastek, że czasem na internecie są zdjęcia tynku Oreo, który jest ładnie biały a czasem są takie bardzo szare?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można dodać. Kolor będzie zależał od ilości użytych ciastek. Im więcej tym ciemniejsza masa.
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam chciałabym uzyskać czarny kolor tynku ,czy do masy wystarczy dodać tylko czarny barwnik?czy trzeba też kakao?Pozdrawiam.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Musi być kakao, bo inaczej wyjdzie szary. Najlepszy efekt czarnego koloru podobno wychodzi barwiąc ganache z czekolady gorzkiej czarnym barwnikiem.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super. Dziękuję.🙂Bardzo często korzystam z Pani przepisów i zawsze się udają.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję ślicznie. Powodzenia z czarnym tynkiem ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam. Czy masa nadaje się żeby później położyć na niej opłatek?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, chyba mi się zważył..jest taka opcja? Co wtedy?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Podgrzej masę w kąpieli wodnej. (Miskę z masą ustaw nad garnkiem z parującą/ gotującą się na dnie wodą). Miksuj, aż masa zrobi się gładka. Następnie należy schłodzić ją chwilę w lodówce.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy krem nada się do wykonania zdobień na wierzchu :) ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, jak najbardziej :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam . Czy mogę zamienić mleko skondensowane na zagęszczone słodzone gostyńskie ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.O takie właśnie mleko chodzi w przepisie ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy masy wystarczy na zrobienie dekoracji oraz obłożenie tortu o sr.20 cm i wys.ok.10 cm?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wystarczy tylko na obłożenie, ewentualnie mini rozetki z masy jak tutaj: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1125-tort-czekoladowy-z-kremem-malinowym-czekoladowym-oreo
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Można użyć tego kremu do makaroników??
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy mogę użyć zamiast mleka skondensowanego np. Kajmak-mase krówkową?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Możesz. Na 250 g masła możesz dać więcej kajmaku, nawet całą puszkę 500 g ;) (Tylko taką karmelową masę już na jasne kolory nie zabarwisz).
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A jak to jest z tym smakiem ? Tynkuje również tort taką masą ale czy babeczki faktycznie dobrze smakują ozdobione tym kremem ? Ten posmak maslany jest ? Co można dodać by go zniwelować? Jak dodam kakao lub czekoladę to oke smak może być oke a do masla z mlekiem skondensowanym ? Pozdrawiam Iwona
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moim zdaniem masy maślane są najlepsze do tynkowania tortów, a do babeczek, jeśli do zrobienia ozdób np. kwiatów to jak najbardziej, bo wychodzą wtedy najładniejsze, natomiast do wyciśnięcia ze szprycy takiej zakręconej dekoracji, jak lody włoskie to już nie polecam. To będzie za dużo masy, która jest cieżka, mocno maślana i to nie będzie smaczne. W takim przypadku polecam kremy na bazie mascarpone, czy to jasne czy czekoladowe np. ten: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/1221-krem-czekoladowy-z-mascarpone
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A ile tego wybielacza ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Należy go stopniowo dodawać miksując, aż do uzyskania zadowalającego koloru :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam czy może być mleko niesłodzone, bo tylko takie mam obecnie w domu 🙈, czy wowczas można dać cukru pudru?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Niestety, ale musi być słodzone.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziękuję za szybką odpowiedź 🙂
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy mogę nałożyć krem na tort i położyć opłatek dzień przed podaniem ? Czy opłatek i obrazek na opłatku nie namoknie ? Czy też lepiej nałożyć krem i opłatek tuż przed podaniem ?🤔
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, możesz położyć dzień przed podaniem. Jeśli jest instrukcja dołączona do opłatka to proszę zrobić jak jest napisane.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy na taki tynk można położyć opłatek z obrazkiem? Czy ten opłatek nie straci na kolorach i nie rozpłynie się?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Tak, można go położyć na świeżo otynkowany tort, gdy masa jest jeszcze miękka :)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Brawo, pieknie, super kociaki (clap)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, czy taki krem można zrobić np. o smaku kinder czekolady? Jeśli tak w jaki sposób to dodać do kremu? Czy w przypadku dodania kinder będzie za słodkie i lepiej wykorzystać kakao ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Trzeba by było dodać roztopioną Kinder czekoladę. Nie rozpuszczałam jej nigdy, więc nie wiem, czy wychodzi gładka konsystencja? Jesli tak to można, ale krem jest słodki i jeszcze taka słodka czekolada, to według mnie będzie za słodkie. Ja lubię ten krem z gorzką czekoladą. Smakuje czekoladowo i wcale nie jest gorzkie ;)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam, zrobiłam ten krem, bardzo mi on odpowiada, ale po nałożeniu i schłodzeniu pierwszej warstwy tynku, przy równaniu drugiej warstwy krem się zwarzył. Co mogło pójść nie tak? Temperatura w pomieszczeniu była max 19 C, dodawałam barwnik ale czy to możliwe że on zepsuł krem? a może krem był za gługo miksowany? chciałabym go używać bo jest bardzo łatwy i smaczny ale boję się że znowu się popsuje :)
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie wiem co zrobiłaś inaczej niż przy pierwszej warstwie. Możliwe, że jak dodawałaś barwik to za długo miksowałaś. Ja miskuję tylko do momentu otrzymania jednolitego koloru.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A na jakich obrotach najlepiej miksować dodając barwnik spożywczy?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na niskich lub średnich. Ważne, żeby zmiksować tylko na jednolity kolor. Myślę, że to nie od barwnika, tylko od wydłużenia czasu miksowania.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się