Czekoladowy tort przełożony trzema różnymi kremami na bazie serka mascarpone: czekoladowym, malinowym i z ciasteczkami oreo. Obłożony jest masą z mleka skondensowanego i polany polewą czekoladową.
Składniki:
Biszkopt genueński:
185 g mąki pszennej
15 g kakao
szczypta soli
6 jajek, temperatura pokojowa
200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki masła (= 30 g)
Kremy:
250 g serka mascarpone
250 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
70 g czekolady mlecznej
120 g malin* + 1 łyżka cukru pudru
40 g ciasteczek Oreo
Poncz:
sok z połowy cytryny
ok. 200 ml wody
2 łyżeczki cukru
Masa maślana z mlekiem skondensowanym:
250 g masła, temperatura pokojowa
250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
2 łyżeczki kakao
różowy lub czerwony barwnik spożywczy w żelu
Polewa czekoladowa:
40 g słodkiej śmietanki 30%
40 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
12 g masła
Dodatkowo:
posypka cukrowa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z kakao i solą i przesiać, najlepiej dwukrotnie. Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na chwilę w piekarniku. Następnie wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
Przygotować kremy: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru. Krem podzielić po równo do trzech miseczek.
Czekoladę mleczną połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną (lub delikatnie ciepłą) i płynną czekoladę dodać do pierwszej miski z kremem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
Maliny zmiksować blenderem na mus. (Jeśli były mrożone, blendujemy razem z sokiem, który puściły). Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. Dodać do drugiej miski z kremem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Tort wyciągnąć z lodówki. Krem malinowy wyłożyć na drugi blat biszkoptowy, przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
Całe ciasteczka Oreo (razem z kremem) zmiksować w malakserze/ blenderem lub przełożyć na woreczka do mrożenia i pokruszyć np. wałkiem. Do trzeciej miski z kremem dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać.
Krem Oreo wyłożyć na trzeci blat biszkoptowy, przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, aby kremu stężały.
Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodkie mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
Ok. ⅓ masy odłożyć na bok i zabarwić różowym (lub czerwonym) barwnikiem spożywczym na różowo. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżeczek przesianego kakao i wymieszać lub zmiksować do połączenia.
Kakaową masą maślaną obłożyć tort. Wstawić do lodówki. (Różową masę pozostawić na blacie).
Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub woreczka do mrożenia), odciąć róg i zaczynając od brzegu wyciskać polewę wkoło tortu, pozwalając jej spływać na bok. Resztę polewy wycisnąć na wierzch tortu i szybko ją rozprowadzić np. tylną stroną łyżki.
Tort wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
Różową masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować tort. Brzeg pomiędzy dekoracją z kremu można delikatnie posypać pasującą posypką cukrową.
Tort przechowywać w lodówce.
Uwagi:
Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Po ostygnięciu, wyciągnąć je z formy i zawinąć w folię spożywczą.
* Mrożone maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 miesięcy temu
Torcik wyszedł piękny i pyszny. Robiłam już 2 raz na ustawieniu rantu 24.5 cm. Z 1,5 porcji biszkoptu i kremów. Do obłożenia wzięłam po 400g składników, ale dużo zostało. Po 300g byłoby ok.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
9 miesięcy temu
Biszkopty tragedia żaden nie wyszedł
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
dzień dobry, ja mam pytanie, czy może być taki harmonogram😊pieczenie biszkoptu w pierwszy dzień, na drugi dzień kremy i przekładanie tortu, na trzeci dzień dekorowanie i spożywanie😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Jak najbardziej prawidłowy harmonogram 😄
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
W takim razie dzisiaj pierwszy krok😁Bardzo dziękuję za odpowiedź
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
Zrobiony 😊, z polewą miałam kłopot, wychodziła bardzo gęsta, chyba to od czekolady zależy, no i 36 śmietany, dodałam więcej i jakoś spłynęło😁
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Super 😍 Ja używam czekolady z 50% kakao i śmietankę 30% 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
1 lat temu
No to wszystko jasne, użyłam śmietanę 36 i czekoladę 64😂. Dziękuję i pozdrawiam, Przepis przepyszny🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia ·
2 lat temu
Co zrobić w przypadku, kiedy masło nie chce się złączyć z mlekiem skondensowanym?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
masło extra 82% tłuszczu? Masło i słodzone mleko skondensowane mają temperaturę pokojową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Daria·
2 lat temu
Czy zamiast malin mogą być truskawki ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Pisałam już o truskawkach. Proszę prześledzić komentarze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Oliwia ·
2 lat temu
Jajka z cukrem po ubiciu należy przełożyć do mąki z kakao? Ogólnie to przepis na biszkopt jest niedopracowany troche, mi osobiście nie urósł wcale ma mniej nić 5 cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie. Do ubitych na puch jajek z cukrem dodajemy stopniowo mąkę z kakao i masłem, mieszając delikatnie szpatułką, aby masa możliwie jak najkrócej była mieszana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ines·
9 miesięcy temu
U mnie dokładnie tak samo. Zastanawiałam się czy nie powinnam stopniowo mieszać z suchymi składnikami i masłem bo tak robię w przypadku zwykłego białego biszkoptu....mam nadzieję, że drugi raz mi wyjdzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
3 lat temu
Witam. Torcik pyszny🥰zrobiłam w tortownicy 26cm(podwójna porcja kremów wewnątrz,ciasto z 1 porcji i 1/3,krem na zewnątrz normalna porcja).Krem malinowy przełamuje słodycz czekolady i oreo.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
3 lat temu
Witam, mam tylko jedna formę, czy w takim wypadku połowa ciasta na biszkopt może poczekać, czy lepiej zrobić je w dwóch turach? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Zrobiłabym dwa razy ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Obłędny smak. Zjedzony do ostatniego kawałka. Pycha!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paula ·
3 lat temu
Witam, polewa czekoladowa mi sie waży, dlaczego tak może być?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Należy powoli ogrzewać czekoladę ze śmietanką i masło musi być prawdziwe (82% tłuszczu).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
3 lat temu
Czy wielkość jajek do biszkoptu ma znaczenie? (L, M?)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Ja używam M ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Przepis super🎂 początkowo bałam się o tą warstwę malinowa,bo wyszła dość luźna, ale wszystko ładnie się zsiadło. Tylko biszkopt robiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Smakował baardzo!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Super przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Super (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
1 lat temu
Czy Pani robiła z przepisu. Jaka forma i na ile osób wystarczy torcik ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
4 lat temu
Dobry wieczór. Pani Asiu właśnie pieję vuszkopty pod tort i wyszły mi dwa, tak mniej więcej 4 cm wysokości. Takie mają być? Problem mam z nimi taki, że mają "górkę" i chyba będzie trzeba ją skroic do ułożenia. Mam rację? Proszę o odpowiedź :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Coś za niskie wyszły. Po upieczeniu warto odwrócić formę z biszkoptem na kratkę kuchenną, aby zrobił się płaski. Jeśli wychodzi niższy niż obręcz tortownicy to należy oddzielić nożem biszkopt od formy i dopiero odwrócić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
4 lat temu
Bardzo smaczny tort. Robię już drugi raz ale znowu gdy dodaje czekoladę do kremu to czekolada pod wpływem zimnego kremu się ścina i mam krem straciatella. Czy można temu jakoś zdradzić ?
Nie polecam, bardzo czasochłonny, drogi, a w smaku wcale nie zaskakuje. Przepis na biszkopt niedopracowany
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Dzień dobry, zamierzam zrobić torcik, jednak mam pewną obawę o masę z oreo. Tort muszę złożyć w czwartek (pewnie wieczorem) a w sobotę urodzinki, czy te ciasteczka oreo nie zmiękną i masa będzie dobrze smakowała? Pytam, bo dopiero zaczynam przygodę z tortami/masami/dripami itp ;)Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Czwartek to jest najlepszy czas na zrobienie tortu na weekend. (Ja tak przynajmniej piekę ;) ) Okruchy oreo zmiękną, chodzi o smak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Dziękuję za odpowiedz ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa ·
4 lat temu
Dzis, zrobilam ten tort ,troszke zmienilam ,bo mase zamiast z oreo zrobilam z dodatkiem orzechowej Nutella i powciskalam w nia juz na blacie biszkoptowym alkoholowe wisnie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
4 lat temu
Czy jak bym zrobila tylko krem oreo i krem czekoladowy i z wierzchu śmietanka z mascarpone bądź śmietanka z mascarpone i białą czekolada to nie będzie za mdłe, za słodkie? Syn chce czekoladowy tort bez owocowych mas
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dla mnie ta warstwa malinowa w połączeniu z całością nadaje najlepszy smak, ale rozumiem, że dzieci często upierają się przy jednym smaku np. czekoladowym ;) Możesz zrobić jak napisałaś, ale szału według mnie nie będzie. A może chociaż w połowę masy czekoladowej powciskaj świeże maliny, a jemu ukroisz z tej drugiej połowy? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
4 lat temu
Jak wysokie wychodzą te przełożenia kremami? 250 ml śmietanki i 250 g mascarpone na trzy przełożenia to chyba nie są wysokie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak jak widać na zdjęciach kremu nie jest bardzo dużo. Niestety nie mierzyłam.