Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo

92 Komentarzy
Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo

Czekoladowy tort przełożony trzema różnymi kremami na bazie serka mascarpone: czekoladowym, malinowym i z ciasteczkami oreo. Obłożony jest masą z mleka skondensowanego i polany polewą czekoladową.

Składniki:

Biszkopt genueński:

  • 185 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30 g)

Kremy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 120 g malin* + 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g ciasteczek Oreo

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Masa maślana z mlekiem skondensowanym:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki kakao
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy w żelu

Polewa czekoladowa:

  • 40 g słodkiej śmietanki 30%
  • 40 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 12 g masła

Dodatkowo:

  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z kakao i solą i przesiać, najlepiej dwukrotnie. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na chwilę w piekarniku. Następnie wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  8. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  9. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
  10. Przygotować kremy: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru. Krem podzielić po równo do trzech miseczek.
  11. Czekoladę mleczną połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną (lub delikatnie ciepłą) i płynną czekoladę dodać do pierwszej miski z kremem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  12. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
  13. Maliny zmiksować blenderem na mus. (Jeśli były mrożone, blendujemy razem z sokiem, który puściły). Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. Dodać do drugiej miski z kremem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  14. Tort wyciągnąć z lodówki. Krem malinowy wyłożyć na drugi blat biszkoptowy, przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
  15. Całe ciasteczka Oreo (razem z kremem) zmiksować w malakserze/ blenderem lub przełożyć na woreczka do mrożenia i pokruszyć np. wałkiem. Do trzeciej miski z kremem dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać.
  16. Krem Oreo wyłożyć na trzeci blat biszkoptowy, przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
  17. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, aby kremu stężały.

2

  1. Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodkie mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  2. Ok. ⅓ masy odłożyć na bok i zabarwić różowym (lub czerwonym) barwnikiem spożywczym na różowo. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżeczek przesianego kakao i wymieszać lub zmiksować do połączenia.
  3. Kakaową masą maślaną obłożyć tort. Wstawić do lodówki. (Różową masę pozostawić na blacie).
  4. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub woreczka do mrożenia), odciąć róg i zaczynając od brzegu wyciskać polewę wkoło tortu, pozwalając jej spływać na bok. Resztę polewy wycisnąć na wierzch tortu i szybko ją rozprowadzić np. tylną stroną łyżki.
  5. Tort wstawić do lodówki, na conajmniej 30 minut.
  6. Różową masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować tort. Brzeg pomiędzy dekoracją z kremu można delikatnie posypać pasującą posypką cukrową.
  7. Tort przechowywać w lodówce.

Uwagi:

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Po ostygnięciu, wyciągnąć je z formy i zawinąć w folię spożywczą.

* Mrożone maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 10 miesięcy temu
    dzień dobry, ja mam pytanie, czy może być taki harmonogram😊pieczenie biszkoptu w pierwszy dzień, na drugi dzień kremy i przekładanie tortu, na trzeci dzień dekorowanie i spożywanie😁
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Jak najbardziej prawidłowy harmonogram 😄
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 10 miesięcy temu
        W takim razie dzisiaj pierwszy krok😁Bardzo dziękuję za odpowiedź
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aneta · 9 miesięcy temu
        Zrobiony 😊, z polewą miałam kłopot, wychodziła bardzo gęsta, chyba to od czekolady zależy, no i 36 śmietany, dodałam więcej i jakoś spłynęło😁
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
          Super 😍 Ja używam czekolady z 50% kakao i śmietankę 30% 😉
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Aneta · 9 miesięcy temu
            No to wszystko jasne, użyłam śmietanę 36 i czekoladę 64😂. Dziękuję i pozdrawiam, Przepis przepyszny🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 11 miesięcy temu
    Co zrobić w przypadku, kiedy masło nie chce się złączyć z mlekiem skondensowanym?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      masło extra 82% tłuszczu? Masło i słodzone mleko skondensowane mają temperaturę pokojową? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 1 lat temu
    Czy zamiast malin mogą być truskawki ?? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 1 lat temu
    Jajka z cukrem po ubiciu należy przełożyć do mąki z kakao? Ogólnie to przepis na biszkopt jest niedopracowany troche, mi osobiście nie urósł wcale ma mniej nić 5 cm.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie. Do ubitych na puch jajek z cukrem dodajemy stopniowo mąkę z kakao i masłem, mieszając delikatnie szpatułką, aby masa możliwie jak najkrócej była mieszana.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 2 lat temu
    Witam. Torcik pyszny🥰zrobiłam w tortownicy 26cm(podwójna porcja kremów wewnątrz,ciasto z 1 porcji i 1/3,krem na zewnątrz normalna porcja).Krem malinowy przełamuje słodycz czekolady i oreo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 2 lat temu
    Witam, mam tylko jedna formę, czy w takim wypadku połowa ciasta na biszkopt może poczekać, czy lepiej zrobić je w dwóch turach? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Obłędny smak. Zjedzony do ostatniego kawałka. Pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 2 lat temu
    Witam, polewa czekoladowa mi sie waży, dlaczego tak może być?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Należy powoli ogrzewać czekoladę ze śmietanką i masło musi być prawdziwe (82% tłuszczu).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Czy wielkość jajek do biszkoptu ma znaczenie? (L, M?)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 2 lat temu
    Przepis super🎂 początkowo bałam się o tą warstwę malinowa,bo wyszła dość luźna, ale wszystko ładnie się zsiadło. Tylko biszkopt robiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Smakował baardzo!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Dobry wieczór. Pani Asiu właśnie pieję vuszkopty pod tort i wyszły mi dwa, tak mniej więcej 4 cm wysokości. Takie mają być? Problem mam z nimi taki, że mają "górkę" i chyba będzie trzeba ją skroic do ułożenia. Mam rację? Proszę o odpowiedź :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Coś za niskie wyszły. Po upieczeniu warto odwrócić formę z biszkoptem na kratkę kuchenną, aby zrobił się płaski. Jeśli wychodzi niższy niż obręcz tortownicy to należy oddzielić nożem biszkopt od formy i dopiero odwrócić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Bardzo smaczny tort. Robię już drugi raz ale znowu gdy dodaje czekoladę do kremu to czekolada pod wpływem zimnego kremu się ścina i mam krem straciatella. Czy można temu jakoś zdradzić ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Nie polecam, bardzo czasochłonny, drogi, a w smaku wcale nie zaskakuje. Przepis na biszkopt niedopracowany
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Dzień dobry, zamierzam zrobić torcik, jednak mam pewną obawę o masę z oreo. Tort muszę złożyć w czwartek (pewnie wieczorem) a w sobotę urodzinki, czy te ciasteczka oreo nie zmiękną i masa będzie dobrze smakowała? Pytam, bo dopiero zaczynam przygodę z tortami/masami/dripami itp ;)Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Czwartek to jest najlepszy czas na zrobienie tortu na weekend. (Ja tak przynajmniej piekę ;) ) Okruchy oreo zmiękną, chodzi o smak.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Dzis, zrobilam ten tort ,troszke zmienilam ,bo mase zamiast z oreo zrobilam z dodatkiem orzechowej Nutella i powciskalam w nia juz na blacie biszkoptowym alkoholowe wisnie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    Czy jak bym zrobila tylko krem oreo i krem czekoladowy i z wierzchu śmietanka z mascarpone bądź śmietanka z mascarpone i białą czekolada to nie będzie za mdłe, za słodkie? Syn chce czekoladowy tort bez owocowych mas
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Dla mnie ta warstwa malinowa w połączeniu z całością nadaje najlepszy smak, ale rozumiem, że dzieci często upierają się przy jednym smaku np. czekoladowym ;) Możesz zrobić jak napisałaś, ale szału według mnie nie będzie. A może chociaż w połowę masy czekoladowej powciskaj świeże maliny, a jemu ukroisz z tej drugiej połowy? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 3 lat temu
    Jak wysokie wychodzą te przełożenia kremami? 250 ml śmietanki i 250 g mascarpone na trzy przełożenia to chyba nie są wysokie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak jak widać na zdjęciach kremu nie jest bardzo dużo. Niestety nie mierzyłam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 3 lat temu
    Witam. Czy masa z mlekiem skondensowanym nadaje się do obłożenia masą cukrową? Czy tort z takimi kremami na bazie mascarpone można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dagmara :) · 3 lat temu
    Pycha torcik wyszedł 😋