Prosta i szybka do przygotowania szarlotka z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić. Jabłka przekrojone są tylko na pół, co bardzo przyśpiesza czas przygotowania ciasta. Ciasta dolnego również nie trzeba podpiekać. Proste, ale smaczne ciasto z dużą ilością nadzienia.
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej).
Mniejszą część rozwałkować na wielkość spodu formy na blacie posypanym mąką i przełożyć do formy.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście, wypukłą stroną do góry.
Jabłka posypać łyżką cukru i oprószyć cynamonem.
Większą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt troszkę większy niż spód formy. Przełożyć na jabłka. Brzegi docisnąć, aby się skleiły. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Lekko ciepłe lub chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Zamieniłam na mąkę pelnoziarnistą, erytrol (trochę więcej niż w przepisie). Dodałam też 1 żółtko więcej z racji tego, że mąka pelnoziarnista jest bardziej sucha. Wyszło pysznie, więc polecam zamiany wszystkim, którzy chcą zdrowszej wersji i kochają "Domowe wypieki".