Szarlotka z połówkami jabłek

18 Komentarzy
Szarlotka z połówkami jabłek

Prosta i szybka do przygotowania szarlotka z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić. Jabłka przekrojone są tylko na pół, co bardzo przyśpiesza czas przygotowania ciasta. Ciasta dolnego również nie trzeba podpiekać. Proste, ale smaczne ciasto z dużą ilością nadzienia.

Składniki na ok. 12 dużych kawałków:

Ciasto kruche:

  • 450 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 100 g jogurtu naturalnego typu greckiego, zimnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 6 jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżka cukru
  • cynamon do posypania

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej).
  4. Mniejszą część rozwałkować na wielkość spodu formy na blacie posypanym mąką i przełożyć do formy.
  5. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście, wypukłą stroną do góry.
  6. Jabłka posypać łyżką cukru i oprószyć cynamonem.
  7. Większą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt troszkę większy niż spód formy. Przełożyć na jabłka. Brzegi docisnąć, aby się skleiły. Ciasto nakłuć widelcem.

2

  1. Piec ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).

3

  1. Lekko ciepłe lub chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Szarlotka z połówkami jabłek Szarlotka z połówkami jabłek Szarlotka z połówkami jabłek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 9 miesięcy temu
    Zamieniłam na mąkę pelnoziarnistą, erytrol (trochę więcej niż w przepisie). Dodałam też 1 żółtko więcej z racji tego, że mąka pelnoziarnista jest bardziej sucha. Wyszło pysznie, więc polecam zamiany wszystkim, którzy chcą zdrowszej wersji i kochają "Domowe wypieki".
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ig. hanixsi_ · 9 miesięcy temu
    Super przepis polecam😍😍😍😍😍😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dweampsi · 1 lat temu
    czy można zamiast jogurtu dodać mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mleko jest rzadsze niż jogurt. Dałabym raczej gęstą, kwaśną śmietanę 10- 18%.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Można na ciasto dodać budyń i położyć jablko
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Czy ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej a upiec następnego dnia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    Najlepsza na swiecie, i pięknie niebanalnie wygląda, smakuje obłędnie, dzisiaj bedzie pierwszy raz z papierówkami.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Absolutnie genialne, robiłam kilka razy, dziękuję za super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy zamiast jogurtu można dodać śmietany?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że kwaśna, gęsta śmietana powinna się równie dobrze sprawdzić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 3 lat temu
      Można też dodać serek homogenizowany- też jest super!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pelagia · 4 lat temu
    Pewna mała dziewczynka nazwała je "żółwiki", i tak już się ta nazwa u mnie przyjęła. Jest przepychota .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Robiłam na tortownicy, pokroiłam jabłka w mniejsze kawałki i dodałam rabarbar :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    GRAŻYNA MUSZYŃSKA · 4 lat temu
    Pycha
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 4 lat temu
    Ciasto super, efekt wow! Nie jest zbyt słodkie, poprostu pycha!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kaa · 5 lat temu
    Ciasto wyszło znakomite. Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne szczególnie po pokrojeniu.