Prosta i szybka do przygotowania szarlotka z połówkami jabłek. Nie trzeba gotować musu jabłkowego, ani ścierać jabłek, czy drobno ich kroić. Jabłka przekrojone są tylko na pół, co bardzo przyśpiesza czas przygotowania ciasta. Ciasta dolnego również nie trzeba podpiekać. Proste, ale smaczne ciasto z dużą ilością nadzienia.
Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), jajka, jogurtu i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na 2 części (jedna trochę większa od drugiej).
Mniejszą część rozwałkować na wielkość spodu formy na blacie posypanym mąką i przełożyć do formy.
Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście, wypukłą stroną do góry.
Jabłka posypać łyżką cukru i oprószyć cynamonem.
Większą część ciasta rozwałkować na blacie posypanym mąką na prostokąt troszkę większy niż spód formy. Przełożyć na jabłka. Brzegi docisnąć, aby się skleiły. Ciasto nakłuć widelcem.
Piec ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Lekko ciepłe lub chłodne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M·
1 lat temu
Zamieniłam na mąkę pelnoziarnistą, erytrol (trochę więcej niż w przepisie). Dodałam też 1 żółtko więcej z racji tego, że mąka pelnoziarnista jest bardziej sucha. Wyszło pysznie, więc polecam zamiany wszystkim, którzy chcą zdrowszej wersji i kochają "Domowe wypieki".
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ig. hanixsi_·
1 lat temu
Super przepis polecam😍😍😍😍😍😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dweampsi ·
2 lat temu
czy można zamiast jogurtu dodać mleka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Mleko jest rzadsze niż jogurt. Dałabym raczej gęstą, kwaśną śmietanę 10- 18%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
2 lat temu
Można na ciasto dodać budyń i położyć jablko
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Wtedy podpiekłabym najpierw spód.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
3 lat temu
Czy ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej a upiec następnego dnia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
4 lat temu
Najlepsza na swiecie, i pięknie niebanalnie wygląda, smakuje obłędnie, dzisiaj bedzie pierwszy raz z papierówkami.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Absolutnie genialne, robiłam kilka razy, dziękuję za super przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Czy zamiast jogurtu można dodać śmietany?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że kwaśna, gęsta śmietana powinna się równie dobrze sprawdzić.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Można też dodać serek homogenizowany- też jest super!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Pelagia·
5 lat temu
Pewna mała dziewczynka nazwała je "żółwiki", i tak już się ta nazwa u mnie przyjęła. Jest przepychota .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Robiłam na tortownicy, pokroiłam jabłka w mniejsze kawałki i dodałam rabarbar :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
GRAŻYNA MUSZYŃSKA·
5 lat temu
Pycha
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata·
5 lat temu
Ciasto super, efekt wow! Nie jest zbyt słodkie, poprostu pycha!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kaa·
6 lat temu
Ciasto wyszło znakomite. Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo efektowne szczególnie po pokrojeniu.