Szarlotka z budyniem

21 Komentarzy
Szarlotka z budyniem

Prosta szarlotka z delikatnym, kruchym ciastem, podsmażonymi na mus jabłkami i budyniem waniliowym. Pyszna, delikatna, rozpływająca się w ustach.

Składniki na ok. 16 porcji (na formę o wymiarach ok. 24x 24cm):

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko

Mus jabłkowy:

  • ok. 1 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (ok. 40g)
  • 500 ml mleka (do budyniu)
  • 40 g cukru (jeśli budyń jest bez cukru)

Kruszonka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 80 g masła, zimnego
  • 60 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. (Jeśli jest bez cukru, dodać cukier według instrukcji). Odstawić na bok. (Delikatnie przemieszać od czasu do czasu, żeby ostygł, a nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za dużo, żeby go nie rozrzedzić. Dosłownie raz na jakiś czas przemieszać).
  2. Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Odstawić na bok.
  3. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
  4. Ciasto wykleić na dnie formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
  5. Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę.
  7. Wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) mus jabłkowy. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) budyń. Posypać posypką.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  9. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i postawić razem z formą na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Można serwować lekko ciepłe lub chłodne. (Nie kroić ciasta ciepłego, bo ciepły mus i budyń będzie się rozjeżdżać. Może być lekko ciepłe).

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka z budyniem Szarlotka z budyniem Szarlotka z budyniem
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 10 miesięcy temu
    Z tego przepisu wyszedł jablecznik idealny😊 wiem że przepis zagosci u mnie na stałe. Proporcje podwoilam-piekę na dużych blachach, jabłka dałam bezposrednio ze słoika  i opruszylam cynamonem. Pycha🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    BB · 1 lat temu
    Ciasto pyszne i proste do zrobienia. 😀Jedyna uwaga to ... Podana ilość składników za mała na taką blachę żeby ciasto było takie wysokie jak na zdjęciu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renia · 1 lat temu
    Pychotak 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 2 lat temu
    Można do jabłek dodać galaretki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota Mordaka · 3 lat temu
    Przepyszna, delikatna i prosta. Wrzuciłam mus kiedy był jeszcze gorący mimo to się udało.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    halfij · 3 lat temu
    czy nie lepiej najpierw podpiec sam spód? Upiekłam wg przepisu i miałam zakalocowate ciasto pod jabłkami. Generalnie było niesmaczne....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paola · 3 lat temu
    No mało składników
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 3 lat temu
    Bardzo malo składników jest podane w przepisie, powinno być dwa razy więcej jak na tak dużą blachę. Ogólnie bardzo pyszne ciacho, polecam 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Pyszna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Najlepsza z najlepszych!👍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 3 lat temu
    Czy z jabłkami ze słoika również się uda ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    anna · 3 lat temu
    Żeby budyń nie miał kożucha przykrywam ugotowany folią spożywczą, po prostu przyklejam na budyń.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwetta · 3 lat temu
    Zdjęcie 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwetta · 3 lat temu
    Pierwszy raz robiłam szarlotkę robiąc własny mus. Jabłka starłam na grubych oczkach. Ciasto zrobiłam z podwojonych składników. Nie robiłam osobnego ciasta na kruszonke. Jabłek starłam ok 1.4kg. Wyszła przepyszna!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Pyszna! Pierwszy raz w życiu robiłam kruche ciasto, pierwszy raz szarlotkę i pierwszy raz kruszonkę. Wyszło super! ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata Erechemla · 4 lat temu
    O kurcze :) zaskoczyłam sama siebie, wyszło super ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 4 lat temu
    Ja robiłam na tortownicy wyszło super ale jedynie co to nie wiem co się stało ale mój budyń się rozlewa nie jest sztywny hmmm
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karina · 4 lat temu
    Wg mnie jest podane za mało składników. Ciasto wyszło bardzo niskie. Nastepnym razem podwoje ilosc skladnikow. W smaku jest pyszne ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Rewelacyjny przepis. Ciasto pycha. Zniknęło w mgnieniu oka. Zamiast musu z jabłuszka pokroilam w cienkie księżyce i posypalam cynamonem. Dziękuję za cudowny przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    Zrobiłam, jest pyszna, ale wyszła mi dużo niższa niż na zdjęciu mimo takiej samej formy. Ciasto kruche - idealne, bardzo nam smakuje, następnym razem dam więcej jabłek :)