Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. (Jeśli jest bez cukru, dodać cukier według instrukcji). Odstawić na bok. (Delikatnie przemieszać od czasu do czasu, żeby ostygł, a nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za dużo, żeby go nie rozrzedzić. Dosłownie raz na jakiś czas przemieszać).
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę.
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) mus jabłkowy. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) budyń. Posypać posypką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i postawić razem z formą na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Można serwować lekko ciepłe lub chłodne. (Nie kroić ciasta ciepłego, bo ciepły mus i budyń będzie się rozjeżdżać. Może być lekko ciepłe).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
2 lat temu
Z tego przepisu wyszedł jablecznik idealny😊 wiem że przepis zagosci u mnie na stałe. Proporcje podwoilam-piekę na dużych blachach, jabłka dałam bezposrednio ze słoika i opruszylam cynamonem. Pycha🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
BB·
2 lat temu
Ciasto pyszne i proste do zrobienia. 😀Jedyna uwaga to ... Podana ilość składników za mała na taką blachę żeby ciasto było takie wysokie jak na zdjęciu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renia·
3 lat temu
Pychotak 🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
An·
3 lat temu
Można do jabłek dodać galaretki ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota Mordaka·
4 lat temu
Przepyszna, delikatna i prosta. Wrzuciłam mus kiedy był jeszcze gorący mimo to się udało.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
halfij·
4 lat temu
czy nie lepiej najpierw podpiec sam spód? Upiekłam wg przepisu i miałam zakalocowate ciasto pod jabłkami. Generalnie było niesmaczne....
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paola·
4 lat temu
No mało składników
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iza·
5 lat temu
Bardzo malo składników jest podane w przepisie, powinno być dwa razy więcej jak na tak dużą blachę. Ogólnie bardzo pyszne ciacho, polecam 🤤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Pyszna!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Najlepsza z najlepszych!👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
5 lat temu
Czy z jabłkami ze słoika również się uda ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
anna·
5 lat temu
Żeby budyń nie miał kożucha przykrywam ugotowany folią spożywczą, po prostu przyklejam na budyń.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwetta·
5 lat temu
Zdjęcie 😊
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwetta ·
5 lat temu
Pierwszy raz robiłam szarlotkę robiąc własny mus. Jabłka starłam na grubych oczkach. Ciasto zrobiłam z podwojonych składników. Nie robiłam osobnego ciasta na kruszonke. Jabłek starłam ok 1.4kg. Wyszła przepyszna!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Pyszna! Pierwszy raz w życiu robiłam kruche ciasto, pierwszy raz szarlotkę i pierwszy raz kruszonkę. Wyszło super! ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Renata Erechemla·
5 lat temu
O kurcze :) zaskoczyłam sama siebie, wyszło super ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
5 lat temu
Ja robiłam na tortownicy wyszło super ale jedynie co to nie wiem co się stało ale mój budyń się rozlewa nie jest sztywny hmmm
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karina ·
5 lat temu
Wg mnie jest podane za mało składników. Ciasto wyszło bardzo niskie. Nastepnym razem podwoje ilosc skladnikow. W smaku jest pyszne ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Rewelacyjny przepis. Ciasto pycha. Zniknęło w mgnieniu oka. Zamiast musu z jabłuszka pokroilam w cienkie księżyce i posypalam cynamonem. Dziękuję za cudowny przepis :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Zrobiłam, jest pyszna, ale wyszła mi dużo niższa niż na zdjęciu mimo takiej samej formy. Ciasto kruche - idealne, bardzo nam smakuje, następnym razem dam więcej jabłek :)