Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. (Jeśli jest bez cukru, dodać cukier według instrukcji). Odstawić na bok. (Delikatnie przemieszać od czasu do czasu, żeby ostygł, a nie zrobił się kożuch. Nie mieszać za dużo, żeby go nie rozrzedzić. Dosłownie raz na jakiś czas przemieszać).
Formę kwadratową o wymiarach ok. 24x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można najpierw delikatnie posmarować w kilku miejscach formę masłem lub margaryną. Wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się on do tłuszczu). Odstawić na bok.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na małe kawałki), żółtka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym.
Ciasto wykleić na dnie formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Przygotować mus jabłkowy: Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę lub zetrzeć na tarte. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno "wodnisty" smażyć, aż nadmiar soku wyparuje). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować kruszonkę: Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i zagnieść na kruszonkę.
Wyciągnąć ciasto z lodówki. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) mus jabłkowy. Wyłożyć chłodny (lub delikatnie ciepły) budyń. Posypać posypką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Ciasto wyciągnąć z piekarnika i postawić razem z formą na kratkę kuchenną do ostygnięcia. Można serwować lekko ciepłe lub chłodne. (Nie kroić ciasta ciepłego, bo ciepły mus i budyń będzie się rozjeżdżać. Może być lekko ciepłe).
Z tego przepisu wyszedł jablecznik idealny😊 wiem że przepis zagosci u mnie na stałe. Proporcje podwoilam-piekę na dużych blachach, jabłka dałam bezposrednio ze słoika i opruszylam cynamonem. Pycha🤤
Ciasto pyszne i proste do zrobienia. 😀Jedyna uwaga to ... Podana ilość składników za mała na taką blachę żeby ciasto było takie wysokie jak na zdjęciu.
Pierwszy raz robiłam szarlotkę robiąc własny mus. Jabłka starłam na grubych oczkach. Ciasto zrobiłam z podwojonych składników. Nie robiłam osobnego ciasta na kruszonke. Jabłek starłam ok 1.4kg. Wyszła przepyszna!!
Rewelacyjny przepis. Ciasto pycha. Zniknęło w mgnieniu oka. Zamiast musu z jabłuszka pokroilam w cienkie księżyce i posypalam cynamonem. Dziękuję za cudowny przepis :)
Zrobiłam, jest pyszna, ale wyszła mi dużo niższa niż na zdjęciu mimo takiej samej formy. Ciasto kruche - idealne, bardzo nam smakuje, następnym razem dam więcej jabłek :)