Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo

92 Komentarzy
Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo

Czekoladowy tort przełożony trzema różnymi kremami na bazie serka mascarpone: czekoladowym, malinowym i z ciasteczkami oreo. Obłożony jest masą z mleka skondensowanego i polany polewą czekoladową.

Składniki:

Biszkopt genueński:

  • 185 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30 g)

Kremy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 120 g malin* + 1 łyżka cukru pudru
  • 40 g ciasteczek Oreo

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • ok. 200 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Masa maślana z mlekiem skondensowanym:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki kakao
  • różowy lub czerwony barwnik spożywczy w żelu

Polewa czekoladowa:

  • 40 g słodkiej śmietanki 30%
  • 40 g czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 12 g masła

Dodatkowo:

  • posypka cukrowa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z kakao i solą i przesiać, najlepiej dwukrotnie. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut na jasną, kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na chwilę w piekarniku. Następnie wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  8. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  9. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
  10. Przygotować kremy: Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru pudru. Krem podzielić po równo do trzech miseczek.
  11. Czekoladę mleczną połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Chłodną (lub delikatnie ciepłą) i płynną czekoladę dodać do pierwszej miski z kremem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  12. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć krem czekoladowy. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
  13. Maliny zmiksować blenderem na mus. (Jeśli były mrożone, blendujemy razem z sokiem, który puściły). Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus malinowy wymieszać z 1 łyżką cukru pudru. Dodać do drugiej miski z kremem i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  14. Tort wyciągnąć z lodówki. Krem malinowy wyłożyć na drugi blat biszkoptowy, przykryć trzecim blatem i go nasączyć. Wstawić do lodówki.
  15. Całe ciasteczka Oreo (razem z kremem) zmiksować w malakserze/ blenderem lub przełożyć na woreczka do mrożenia i pokruszyć np. wałkiem. Do trzeciej miski z kremem dodać pokruszone ciasteczka i delikatnie wymieszać.
  16. Krem Oreo wyłożyć na trzeci blat biszkoptowy, przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
  17. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 2- 3 godziny, aby kremu stężały.

2

  1. Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodkie mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  2. Ok. ⅓ masy odłożyć na bok i zabarwić różowym (lub czerwonym) barwnikiem spożywczym na różowo. Do reszty masy dodać ok. 2 łyżeczek przesianego kakao i wymieszać lub zmiksować do połączenia.
  3. Kakaową masą maślaną obłożyć tort. Wstawić do lodówki. (Różową masę pozostawić na blacie).
  4. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę drobno posiekać. Przełożyć do garnka i zalać śmietaną. Całość podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Garnek ściągnąć z pieca i dodać masło. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Chłodną polewę, przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub woreczka do mrożenia), odciąć róg i zaczynając od brzegu wyciskać polewę wkoło tortu, pozwalając jej spływać na bok. Resztę polewy wycisnąć na wierzch tortu i szybko ją rozprowadzić np. tylną stroną łyżki.
  5. Tort wstawić do lodówki, na conajmniej 30 minut.
  6. Różową masę maślaną przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki i udekorować tort. Brzeg pomiędzy dekoracją z kremu można delikatnie posypać pasującą posypką cukrową.
  7. Tort przechowywać w lodówce.

Uwagi:

Biszkopty najlepiej upiec dzień wcześniej. Po ostygnięciu, wyciągnąć je z formy i zawinąć w folię spożywczą.

* Mrożone maliny przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 4 lat temu
    Biszkopt mi totalnie nie wyszedł. Zrobił się zbity a przekrojenie go na 3 blaty było nierealne bo był taki niski. Upiekłam więc biszkopt wg wypróbowanego przepisu. Wyszedł mega! Masy rewelacja. Wszyscy byli pewni że co zamówiłam w cukierni. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 4 lat temu
    (clap) Wygląda doskonale i pewnie tak też smakuje. Planuję zrobić go w weekend. Dzięki za super pomysł!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 4 lat temu
    Witam czym można zastąpić serek maskarpone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Dzień dobry, czy ten tort będzie nadawał się na tort piętrowy? Wytrzyma obciążenie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie dawałabym go jako dolny tort. Wszystkie kremy są lekkie, na serku mascarpone. Wybrałabym tort z kremami stabilnymi, albo dobrze usztywnionymi żelatyną, albo na bazie masła.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy połączenie tego tortu i ozdobienie jak tortu Kinder, nie będzie za słodkie? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta · 4 lat temu
    Witam! Zamierzam zrobić ten tort na tortownicę o średnicy 26 cm. Czy uważa Pani że zwiększenie o połowę wszystkich składników wystarczy?
    Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 4 lat temu
    Czy krem na maśle i mleku skondensowanym będzie nadawał się pod masę cukrową? :?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Viola · 4 lat temu
    Blog z fantazja prowadzony -gratuluje talentu. Tort wyglada pieknie, pewnie tez tak smakuje, mam takie pytanie jaka bedzie jego waga? Mam zrobic tort 3 kg i zastanawiam sie nad proporcja. Dziekuje z gory za odpowiedz.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Dziękuję (happy) Nie potrafię odpowiedzieć na pytanie. Nigdy tortów nie ważę :? Szkoda, że teraz ten komentarz. Dzień wcześniej miałam jeszcze kawałek i można by było przeliczyć, a tak to niestety nie pomogę.