Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.
Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.
Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:
250 g masła, temperatura pokojowa
250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).
Uwagi:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
EwaT·
1 lat temu
Dlaczego proporcje 1:1?Co jak będzie mniej mleka?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Może być mniej mleka. W tym kremie można proporcje trochę zmieniać pod siebie 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
2 lat temu
Witam czy ta masa nadaje się pod masę cukrową
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
2 lat temu
Witam. Ostatnio robiłam tynk masło +mleko skondensowane. Tynk wyszedł ok, tylko jak chciałam zrobić rozetki to masa była lejąca i wyszedł jeden wielki kleks 🙈.Proszę o poradę na ładne i stabilne rozetki z masy maślanej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Proszę masę schłodzić jakiś czas w lodówce, aby miała kremową, stabilną konsystencję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
Ja robiłam masę z 400g masła i wczoraj udekorowałam ok 40 średniej wielkości babeczek. Na niektórych robiłam kwiaty z tylek rosyjskich, inne miały tylko "trawę", inne gniazda z czekoladowymi jajeczkami. Ogólnie starałam się nie używać za dużo kremu bo to miało być dla dzieci ze szkoły
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna·
2 lat temu
Dzień dobry. Ile muffinek ozdobie tym kremem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
2 lat temu
Dzien dobry,czy po tym tynku mozna pisac flamastrami spozywczymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Dzień dobry, czy do kremu można wykorzystać kokosowe mleko skondensowane?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Czytałam, że to odpowiednik mleka skondensowanego w puszce, więc wydaje się, że powinno wyjść. Osobiście nigdy tego produktu jeszcze nie kupowałam, więc musiałabyś Olu przetestować i podzielić się rezultatem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Sprawdziłam, można śmiało używać takiego mleczka do wykonania tynku :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Wow, piękny tort Olu. Dziękuję, za odpowiedź. Będę wiedziała na przyszłość 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
2 lat temu
Czy można do tej masy dodać pokruszone ciastka Oreo? Nie wpłynie to na konsystencję tynku? I czy to zależy od ilości dodanych ciastek, że czasem na internecie są zdjęcia tynku Oreo, który jest ładnie biały a czasem są takie bardzo szare?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, można dodać. Kolor będzie zależał od ilości użytych ciastek. Im więcej tym ciemniejsza masa.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna Z.·
3 lat temu
Witam chciałabym uzyskać czarny kolor tynku ,czy do masy wystarczy dodać tylko czarny barwnik?czy trzeba też kakao?Pozdrawiam.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Musi być kakao, bo inaczej wyjdzie szary. Najlepszy efekt czarnego koloru podobno wychodzi barwiąc ganache z czekolady gorzkiej czarnym barwnikiem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna Z.·
3 lat temu
Super. Dziękuję.🙂Bardzo często korzystam z Pani przepisów i zawsze się udają.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Dziękuję ślicznie. Powodzenia z czarnym tynkiem ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tatiana ·
3 lat temu
Krem jest super!!! Prosty i dobrze się z nim pracuje 👌
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabriela·
3 lat temu
Witam. Czy masa nadaje się żeby później położyć na niej opłatek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ela·
3 lat temu
Witam, chyba mi się zważył..jest taka opcja? Co wtedy?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Podgrzej masę w kąpieli wodnej. (Miskę z masą ustaw nad garnkiem z parującą/ gotującą się na dnie wodą). Miksuj, aż masa zrobi się gładka. Następnie należy schłodzić ją chwilę w lodówce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
3 lat temu
Czy krem nada się do wykonania zdobień na wierzchu :) ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Tak, jak najbardziej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Izunia ·
3 lat temu
Witam . Czy mogę zamienić mleko skondensowane na zagęszczone słodzone gostyńskie ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
O takie właśnie mleko chodzi w przepisie ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
4 lat temu
Czy masy wystarczy na zrobienie dekoracji oraz obłożenie tortu o sr.20 cm i wys.ok.10 cm?
Czy mogę użyć zamiast mleka skondensowanego np. Kajmak-mase krówkową?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz. Na 250 g masła możesz dać więcej kajmaku, nawet całą puszkę 500 g ;) (Tylko taką karmelową masę już na jasne kolory nie zabarwisz).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona ·
4 lat temu
A jak to jest z tym smakiem ? Tynkuje również tort taką masą ale czy babeczki faktycznie dobrze smakują ozdobione tym kremem ? Ten posmak maslany jest ? Co można dodać by go zniwelować? Jak dodam kakao lub czekoladę to oke smak może być oke a do masla z mlekiem skondensowanym ? Pozdrawiam Iwona
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Moim zdaniem masy maślane są najlepsze do tynkowania tortów, a do babeczek, jeśli do zrobienia ozdób np. kwiatów to jak najbardziej, bo wychodzą wtedy najładniejsze, natomiast do wyciśnięcia ze szprycy takiej zakręconej dekoracji, jak lody włoskie to już nie polecam. To będzie za dużo masy, która jest cieżka, mocno maślana i to nie będzie smaczne. W takim przypadku polecam kremy na bazie mascarpone, czy to jasne czy czekoladowe np. ten: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/polprodukty-cukiernicze/1221-krem-czekoladowy-z-mascarpone
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dorota·
4 lat temu
A ile tego wybielacza ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Należy go stopniowo dodawać miksując, aż do uzyskania zadowalającego koloru :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
4 lat temu
Witam czy może być mleko niesłodzone, bo tylko takie mam obecnie w domu 🙈, czy wowczas można dać cukru pudru?