Masa maślana z mlekiem skondensowanym

110 Komentarzy
Masa maślana z mlekiem skondensowanym

Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.

Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.

Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
  2. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  3. Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).

Uwagi:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
  • Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
  • Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
  • Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
  • Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
  • Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
  • Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
  • Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
  • Przykładowe torty obłożone tą masą: "Tort z kremem z owoców leśnych", "Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

Masy wystarcza do obłożenia tortu o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości, składającego się z 4 blatów.

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Po prawej masa przygotowana według przepisu, po lewej ta sama masa wybielona białym barwnikiem/ wybielaczem Wilton "White- White Icing Color":
Masa maślana z mlekiem skondensowanym Masa maślana z mlekiem skondensowanym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sonia · 3 lat temu
    Witam, czy mogę nałożyć krem na tort i położyć opłatek dzień przed podaniem ? Czy opłatek i obrazek na opłatku nie namoknie ? Czy też lepiej nałożyć krem i opłatek tuż przed podaniem ?🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, możesz położyć dzień przed podaniem. Jeśli jest instrukcja dołączona do opłatka to proszę zrobić jak jest napisane.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 3 lat temu
    Czy na taki tynk można położyć opłatek z obrazkiem? Czy ten opłatek nie straci na kolorach i nie rozpłynie się?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, można go położyć na świeżo otynkowany tort, gdy masa jest jeszcze miękka :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Super krem. Trawka udała się wyśmienicie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ang · 3 lat temu
    Witam, czy taki krem można zrobić np. o smaku kinder czekolady? Jeśli tak w jaki sposób to dodać do kremu? Czy w przypadku dodania kinder będzie za słodkie i lepiej wykorzystać kakao ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Trzeba by było dodać roztopioną Kinder czekoladę. Nie rozpuszczałam jej nigdy, więc nie wiem, czy wychodzi gładka konsystencja? Jesli tak to można, ale krem jest słodki i jeszcze taka słodka czekolada, to według mnie będzie za słodkie. Ja lubię ten krem z gorzką czekoladą. Smakuje czekoladowo i wcale nie jest gorzkie ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga Grabowska · 3 lat temu
    Witam, zrobiłam ten krem, bardzo mi on odpowiada, ale po nałożeniu i schłodzeniu pierwszej warstwy tynku, przy równaniu drugiej warstwy krem się zwarzył. Co mogło pójść nie tak? Temperatura w pomieszczeniu była max 19 C, dodawałam barwnik ale czy to możliwe że on zepsuł krem? a może krem był za gługo miksowany? chciałabym go używać bo jest bardzo łatwy i smaczny ale boję się że znowu się popsuje :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie wiem co zrobiłaś inaczej niż przy pierwszej warstwie. Możliwe, że jak dodawałaś barwik to za długo miksowałaś. Ja miskuję tylko do momentu otrzymania jednolitego koloru.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Paulina · 3 lat temu
        A na jakich obrotach najlepiej miksować dodając barwnik spożywczy?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Na niskich lub średnich. Ważne, żeby zmiksować tylko na jednolity kolor. Myślę, że to nie od barwnika, tylko od wydłużenia czasu miksowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 lat temu
    Witam serdecznie :)Czy tort nie zapadnie mi się gdy obłożę blaty kremem z mascarpone, bitej śmietany i białej czekolady i na górę krem z Pani przepisy? :) Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie ;) Najpierw smarujesz boki, a na końcu górę :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marzena · 3 lat temu
        A czy 350g masła i 350g mleka skondensowanego wystarczy aby otynkować nim tort wysoki ok 15cm i średnica 22cm? Ile wtedy dodać kakao? Pozdrawiam
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          Tak. Powinno być ok. Ilość kakao na oko, do uzyskania opowiedniego koloru i smaku tak ok. 2- 3 łyżeczek.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Marzena · 3 lat temu
        Dziękuję za wskazówki, dałam więcej kakao, krem wyszedł pycha. Oto tort z kremem z przepisu (tynk). Jeden z kakao, drugi bez.. 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sara · 3 lat temu
    Czy tort otynkowany tym kremem można obłożyć masą cukrową i całość przechowywać w lodówce? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Dzień dobry Czy mozna uzyc masy krowkowej ,kaimaku ,w miejsce mleka skondensowanego?Dorota
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Będę pierwszy raz robić ten krem i mam pytanie czy można go zrobić dzień wcześniej i jak z przekładaniem tego kremu mam dać pierwsza warstwę kremu na tort i dać go do lodówki na godzine
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Polecam przygotować przed obłożeniem. Zajmie to mniej czasu, niż ocieplanie masy do temperatury pokojowej, a konsystencja jest idealna zaraz po utarciu.
      Chodzi Ci o obłożenie tortu, czy przekładanie blatów? Podejrzewam, że o obłożenie. Możesz zrobić najpierw warstwę tzw. okruszkową, schłodzić tort i obłożyć drugą warstwą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Witam. Czy na tynk można kłaść krem z kremówki i mascarpone? Chciałabym go ustroić, a boje się, ze kremowka rozpłynie się
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 3 lat temu
    Mleko skondensowane z puszki a z tubki to to samo? Obleciałam kilka sklepów i nie ma takiego w puszce 🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 3 lat temu
    Ile musi stać tort w lodowce z 1 warstwa tynku aby wyłożyć 2 warstwę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 3 lat temu
    Świetny, szybki i prosty przepis robie już drugi raz i za każdym razem jest super! Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Czy jest szansa, na otrzymanie ładnego tynku ucierając wszystko ręcznie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Myślę, że tak, ale współczuję takiej żmudnej pracy (wm)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kamila · 3 lat temu
        Nie będzie to mój pierwszy tort, jednak aktualnie przebywam za granicą i nie mam sprzętu, a bardzo zależy mi na przygotowaniu tortu dla bliskiej osoby :(
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 3 lat temu
          O to faktycznie. Będzie słodka niespodzianka ;) A może sąsiadka pożyczyłaby mikser ręczny, bo jeszcze biszkopt, albo inne ciasto musisz upiec :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Domi · 4 lat temu
    już drugi raz mam zamiar robić ten krem do tynkowania tortu. Jest naprawde świetny, prosty, szybki u dzieciakom też smakuje. Dziękuję za przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwias · 4 lat temu
    Witam czy można na tej masie przykleić opłatek ? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiki · 4 lat temu
    Czy można dodać rozpuszczoną tabliczkę czekolady żeby krem był mocno czekoladowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że tak, dodając rozpuszczoną, chłodną czekoladę stopniowo dalej ucierając. Ja osobiścię dodaję kakao, żeby masa nie była mocno słodka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 4 lat temu
    Czy mleko można podgrzać i rozpuścić w nim chałwę, a następnie wystudzić i połączyć z masłem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Pierwsze co mi przychodzi na myśl to to, że masa będzie przeraźliwie słodka (wm) Bez chałwy jest słodka, więc osobiście nie dodawałabym jeszcze słodkiej chałwy. Może wkomponuj chałwę w inną część ciasta.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Domi · 4 lat temu
      Możesz zamiast chałwy dodać paste tahini. Bedzie smakowac chałwą ale nie będzie za slodkie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Witam, a co się stanie jeśli dodam mleko zagęszczone niesłodzone zamiast skondensowane? 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 4 lat temu
    Mleko musi być z puszki ? Czy to z kartonu też się nada ?:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tu nie chodzi o puszkę, czy karton. Musi być słodzone mleko skondensowane, a takiego nie ma w katronie.