Masa maślana z mlekiem skondensowanym

110 Komentarzy
Masa maślana z mlekiem skondensowanym

Masa maślana tylko z dwóch składników: masła i słodzonego mleka skondensowanego. Jest stabilna, słodka, smaczna i nadaje się szczególnie do tynkowania i dekoracji tortów. Jest doskonałym podkładem pod masę cukrową. W lodówce twardnieje i dekoracje z niej przygotowane zachowują swój kształt.

Jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy utrzeć masło i dalej miksując wlać powoli mleko skondensowane.

Składniki na tort o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • dowolny barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę.
  2. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  3. Gotową masę można zabarwić na dowolny kolor, dodając trochę barwnika spożywczego i miksując lub mieszając do uzyskania jednolitego koloru (czyt. również uwagi).

Uwagi:

  • Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Masło musi być prawdziwe (min. 82% tłuszczu).
  • Masę można barwić na dowolny kolor. Można dodać barwnik spożywczy w żelu/ paście lub proszku.
  • Masa ma kolor żółtawy. Chcąc uzyskać kolor biały należy użyć białego barwnika spożywczego/ wybielacza.
  • Chcąc uzyskać czekoladową masę należy użyć roztopionej czekolady lub kakao, dodając jej/go stopniowo do uzyskania odpowiedniej intensywności koloru. Na podaną ilość używam 100 g roztopionej w kąpieli wodnej chłodnej, ale płynnej czekolady gorzkiej (50% kakao) lub ok. 2 łyżeczek przesianego kakao.
  • Dla orzeźwienia smaku można do masy dodać trochę wyciśniętego soku z cytryny.
  • Masę należy nakładać na schłodzony przez co najmniej kilka godzin (min. 4) w lodówce tort.
  • Gdyby masa była za rzadka, włożyć ją na chwilę do lodówki.
  • Tort obłożony tą masą polecam wyciągnąć przed podaniem wcześniej z lodówki, aby masa zdążyła ocieplić się do temperatury pokojowej, wtedy będzie smaczniejsza. Tort kroi się najlepiej, gdy przed każdym nacięciem zanurzymy nóż w gorącej wodzie, a następnie szybko go osuszymy np. ręcznikiem papierowym.
  • Masę maślaną polecam przygotować bezpośrednio przed użyciem. Ma wtedy idealną konsystencję. Można ją również przechowywać w lodówce do 5 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Przed użyciem, ocieplić masę do temperatury pokojowej i zmiksować na kremową masę.
  • Przykładowe torty obłożone tą masą: "Tort z kremem z owoców leśnych", "Tort czekoladowy z kremem malinowym, czekoladowym i oreo".

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

Masy wystarcza do obłożenia tortu o średnicy 20 cm i ok. 10 cm wysokości, składającego się z 4 blatów.

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Po prawej masa przygotowana według przepisu, po lewej ta sama masa wybielona białym barwnikiem/ wybielaczem Wilton "White- White Icing Color":
Masa maślana z mlekiem skondensowanym Masa maślana z mlekiem skondensowanym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EwaT · 7 miesięcy temu
    Dlaczego proporcje 1:1?Co jak będzie mniej mleka?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Może być mniej mleka. W tym kremie można proporcje trochę zmieniać pod siebie 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 1 lat temu
    Witam czy ta masa nadaje się pod masę cukrową 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Witam. Ostatnio robiłam tynk masło +mleko skondensowane. Tynk wyszedł ok, tylko jak chciałam zrobić rozetki to masa była lejąca i wyszedł jeden wielki kleks 🙈.Proszę o poradę na ładne i stabilne rozetki z masy maślanej 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Proszę masę schłodzić jakiś czas w lodówce, aby miała kremową, stabilną konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Ja robiłam masę z 400g masła i wczoraj udekorowałam ok 40 średniej wielkości babeczek. Na niektórych robiłam kwiaty z tylek rosyjskich, inne miały tylko "trawę", inne gniazda z czekoladowymi jajeczkami. Ogólnie starałam się nie używać za dużo kremu bo to miało być dla dzieci ze szkoły 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 1 lat temu
    Dzień dobry. Ile muffinek ozdobie tym kremem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Dzien dobry,czy po tym tynku mozna pisac flamastrami spozywczymi? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Dzień dobry, czy do kremu można wykorzystać kokosowe mleko skondensowane?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Czytałam, że to odpowiednik mleka skondensowanego w puszce, więc wydaje się, że powinno wyjść. Osobiście nigdy tego produktu jeszcze nie kupowałam, więc musiałabyś Olu przetestować i podzielić się rezultatem.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ola · 1 lat temu
        Sprawdziłam, można śmiało używać takiego mleczka do wykonania tynku :) 
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 1 lat temu
          Wow, piękny tort Olu. Dziękuję, za odpowiedź. Będę wiedziała na przyszłość 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Czy można do tej masy dodać pokruszone ciastka Oreo? Nie wpłynie to na konsystencję tynku? I czy to zależy od ilości dodanych ciastek, że czasem na internecie są zdjęcia tynku Oreo, który jest ładnie biały a czasem są takie bardzo szare? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Tak, można dodać. Kolor będzie zależał od ilości użytych ciastek. Im więcej tym ciemniejsza masa.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna Z. · 2 lat temu
    Witam chciałabym uzyskać czarny kolor tynku ,czy do masy wystarczy dodać tylko czarny barwnik?czy trzeba też kakao?Pozdrawiam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Musi być kakao, bo inaczej wyjdzie szary. Najlepszy efekt czarnego koloru podobno wychodzi barwiąc ganache z czekolady gorzkiej czarnym barwnikiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tatiana · 2 lat temu
    Krem jest super!!! Prosty i dobrze się z nim pracuje 👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabriela · 2 lat temu
    Witam. Czy masa nadaje się żeby później położyć na niej opłatek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Witam, chyba mi się zważył..jest taka opcja? Co wtedy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Podgrzej masę w kąpieli wodnej. (Miskę z masą ustaw nad garnkiem z parującą/ gotującą się na dnie wodą). Miksuj, aż masa zrobi się gładka. Następnie należy schłodzić ją chwilę w lodówce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Czy krem nada się do wykonania zdobień na wierzchu :) ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izunia · 2 lat temu
    Witam . Czy mogę zamienić mleko skondensowane na zagęszczone słodzone gostyńskie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 2 lat temu
    Czy masy wystarczy na zrobienie dekoracji oraz obłożenie tortu o sr.20 cm i wys.ok.10 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Można użyć tego kremu do makaroników??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy mogę użyć zamiast mleka skondensowanego np. Kajmak-mase krówkową?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz. Na 250 g masła możesz dać więcej kajmaku, nawet całą puszkę 500 g ;) (Tylko taką karmelową masę już na jasne kolory nie zabarwisz).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    A jak to jest z tym smakiem ? Tynkuje również tort taką masą ale czy babeczki faktycznie dobrze smakują ozdobione tym kremem ? Ten posmak maslany jest ? Co można dodać by go zniwelować? Jak dodam kakao lub czekoladę to oke smak może być oke a do masla z mlekiem skondensowanym ? Pozdrawiam Iwona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    A ile tego wybielacza ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Należy go stopniowo dodawać miksując, aż do uzyskania zadowalającego koloru :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Witam czy może być mleko niesłodzone, bo tylko takie mam obecnie w domu 🙈, czy wowczas można dać cukru pudru?