Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
200 g białej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
150 g mlecznej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Dzien dobry, czy jeżeli przełożę i otynkuje tort tym kremem wieczorem, to tort utrzyma się do następnego dnia? Chciałabym go podać ok godziny 14. Obawiam się, czy się utrzyma w niezmienionej formie. Dziękuję za pomoc.
Chciałabym krem z białej czekolady zabarwić na różowo (do tortu na roczek), czy ktoś mógłby mi doradzić jak to zrobić, żeby nie stracić konsystencji kremu? Chciałabym zabarwić w naturalny sposób i myślałam o zblendowanych truskawkach, ale nie wiem czy to się sprawdzi. Ktoś coś doradzi?
Wiele razy robiłam krem z tego przepisu i jest przepyszny. Zastanawiam się, czy mogę tym razem pominąć mascarpone i ubić tylko białą czekoladę ze śmietanką (oczywiście po uprzednim schlodzeniu w lodówce przez całą noc)? Chcę oblozyc nim tort.
Krem należy użyć swieży. Jeśli go zostanie to można np. przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki lub zamrozić. Podać można ze świeżymi owocami. Nie można natomiast zamrozić, czy trzymać w lodówce i wycisnąć później ze szrycy lub ponownie ubić.
Czy krem z białej czekolady nada się na otynkowanie tortu, który musi być zrobiony na ponad dzień do podania? Czy się utrzyma w niezmienionej formie przez ponad dobę? I czy mogę z nim zrobić dekorację tylką, która przez ten czas się utrzyma? Wraz z perełkami cukrowymi?
Czy do kremu z białej czekolady mogę dodać zmiksowane truskawki z żelatyna? Zależy mi na truskawkowym smaku kremu.a robiłam te kremy już nie raz i są super
Kiedys robiłam juz cos podobnego, zaczęłam nakładać krem i zaczął się topić? Boje się że teraz tez tak będzie. Czy ten krem zastyga, czy ma właściwości topiące? Chcę przełożyć nim tort, boję się że nie wyjdzie.Pytanie- czy można wsypać paczkę smietan fix przed ubijaniem żeby było stabilniejsze czy nie ma potrzeby?