Krem czekoladowy z mascarpone

171 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 1 miesięcy temu
    Czy jeśli mam czekoladę o zawartości kakao 85% to powinnam dać jej mniej? Ile mniej więcej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Na pewno proporcje będą inne. Na oko nie potrafię tego oszacować. Robię zawsze na czekoladzie z 50% zawartością kakao.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wera · 2 miesięcy temu
    Najlepsze kremy Ever polecam. Do przełożenia do otynku wszystko zwarte stabilne no i pyszne!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 miesięcy temu
    Jaką konsystencję powinna mieć czekolada mleczna że śmietanką po połączeniu??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 5 miesięcy temu
    Czy jeśli zostanie tego kremu można go zamrozić? Albo ile dni może stać w lodówce po zrobieniu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 miesięcy temu
      Krem należy użyć swieży. Jeśli go zostanie to można np. przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki lub zamrozić. Podać można ze świeżymi owocami. Nie można natomiast zamrozić, czy trzymać w lodówce i wycisnąć później ze szrycy lub ponownie ubić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 5 miesięcy temu
    Czy ta czekolada rozpuszczona musi stać tak długo w lodówce?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 6 miesięcy temu
    Chce zrobić krem z białej  czekolady czy mogę zrobić z 1/3porcji 65g białej czekolady, 83g smietanki i mascarpone ? na tort średnica 18
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    An · 7 miesięcy temu
    A jak chcę użyć śmietany 36%? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 7 miesięcy temu
    Czy krem z białej czekolady nada się na otynkowanie tortu, który musi być zrobiony na ponad dzień do podania? Czy się utrzyma w niezmienionej formie przez ponad dobę? I czy mogę z nim zrobić dekorację tylką, która przez ten czas się utrzyma? Wraz z perełkami cukrowymi? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 7 miesięcy temu
    Połowa porcji będzie okej na przełożenie tortu o średnicy 11 cm? Czy zrobić połowę połowy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 miesięcy temu
    Jakiej konsystencji jest śmietanka i czekoladą po wyciągnięciu z lodówki po tych kilku godzinach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 7 miesięcy temu
      Jest dość gęsty.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariusz · 6 miesięcy temu
        U mnie całkiem rzadki. Mimo iż dałem 200 gramów czekolady. Po dodaniu mascarpone masa jest płynna. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 7 miesięcy temu
    Czy do kremu z białej czekolady mogę dodać zmiksowane truskawki z żelatyna? Zależy mi na truskawkowym smaku kremu.a robiłam te kremy już nie raz i są super 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Hmmm, pytanie czy się nie zwarzy. Tego nie wiem. Bezpieczniej byłoby zrobić krem i na to frużelinę truskawkową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 7 miesięcy temu
    Czy między ten krem można włożyć chrupiącą warstwę z orzechami i czekoladą?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jess · 7 miesięcy temu
    Kiedys robiłam juz cos podobnego, zaczęłam nakładać krem i zaczął się topić? Boje się że teraz tez tak będzie. Czy ten krem zastyga, czy ma właściwości topiące? Chcę przełożyć nim tort, boję się że nie wyjdzie.Pytanie- czy można wsypać paczkę smietan fix przed ubijaniem żeby było stabilniejsze czy nie ma potrzeby?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 miesięcy temu
      Jeśli śmietanka z czekoladą i mascarpone będą dobrze schłodzone to nic nie będzie się topić. Krem będzie sztywny i nie trzeba nic dodawać 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomasz · 7 miesięcy temu
    Po wymieszaniu mlecznej czekolady ze śmietanką po chwili zaczynają się wytrącać takie małe białe grudki. Po wymieszaniu znikają i po chwilo znów są na wierzchu. Czy to może być tłuszcz z czekolady?(czekolada wedla mleczna).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hanka · 8 miesięcy temu
    Czy kremem z białej czekolady mogę zrobić plecionkę na torcie. Nie spłynie z boków?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 8 miesięcy temu
    Robiłam krem z mlecznej czekolady, był pyszny. A czy ten z biała nie będzie za słodki przy takiej ilości czekolady?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 9 miesięcy temu
    Czy jeżeli zrobie krem wieczorek OK 22 a tort bede robic okolo 15 to masa smietany z czekolada gorzka nie bedzie za dlugo w lodowce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Sam ganache, czyli śmietanka z czekoladą mogą stać nawet dwa dni w lodówce, byle tylko zmiksować go z mascarpone już przed przekładaniem blatów 😀
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 miesięcy temu
    Czy ten krem (konkretnie z mlecznej czekolady) nada się do otynkowania tortu, czy lepiej zrobić sam ganache, z pominięciem mascarpone? Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 11 miesięcy temu
    Jaka to ma być śmietana?. W kubeczku czy kartoniku? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Dzień dobry schłodzoną śmietankę z czekolada mamy ubić z maskarpone czy zmiksować? Nie mam pojęcia czy użyć w robocie planetarnym końcówki do ubijania czy do mieszania?