Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
200 g białej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
150 g mlecznej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Dzień dobry, a jak mi czekolada ze śmietanką zastygła w lodówce to to się nada do kremu? Czy coś z tym mogę zrobić, żeby nie stało znowu tak długi czas w lodówce?
Można przyjąć, że gr= ml, choć ja jestem zwolennikiem wagi. (Stawiam garnek, w którym będę podgrzewać śmietankę na wadze i odważam. Nie trzeba brudzić miarek, a jest dokładniej 😉)
Przeliczamy według proporcji, czyli 400/250= 1,6. Wszystkie składniki przemnożyć przez 1,6.
Witam, czy na zdjęciu krem z gorzkiej czekolady jest wykonany z pojedynczej czy podwójnej porcji (zdjęcie nr 5)? Tak sobie próbuję zwizualizować potrzebną ilość 😅😋
Czytam te komentarze i nie dowierzam.....Jak z takich proporcji może wyjść zupa....Może to nie są proporcje na dwa przełożenia tortu o średnicy 26 cm ale krem na pewno wyjdzie stabilny.Juz sama śmietana z mascarpone jest stabilna w takich proporcjach (śmietana musi być mega schłodzona,ja czasem wkładam na moment do zamrażarki)a czekolada to dodatkowy zagęstnik.Czekolada musi być dobrej jakości i tu nie ma zmiłuj.Ja pracuje na wedlowskiej i sprawdza się.Mozna dać troszkę więcej czekolady do śmietanki jak ją podgrzewamy ale nie duzo więcej bo ciężko będzie ją ubijać.Smietanke należy podgrzać ale nigdy nie gotować!Biała czekolada np.nie znosi wysokich temp i się rozwarstwia.Wyjdzie luźna masa ale trzeba ją porządnie schłodzić(te minimum 6 godzin to rzeczywiście minimum). Tą śmietankę z czeko i też mega schłodzone mascarpone wystarczy ubić.....Kremy są pyszne.Polecam
Kremy super chociaz z bialej chyba wyszedl mi ciut za rzadki ale to dlatego że za krotko miksowalam. Na pewno będę wykorzystywać te kremy do ciast i tortów
Krem (z mlecznej czekolady) w smaku jest obłędny!!!!! Z podwójnej porcji spokojnie przełożyłam 3 blaty tortu o średnicy 25cm i spokojnie starczyło na górę i boki.
Niestety po schłodzeniu w lodówce przez noc krem jest bardzo rzadki . Czy jak podgrzeje go jeszcze raz i dodam wiecej czekolady a potem ponownie go schlodzę to będzie ok ?
Czy zrobionym kremem trzeba od razu przekładać tort czy może stać ten krem? Jeśli tak to jak długo?chodzi mi o to że np jak przełożę blat tortu czy reszta może stać do dekoracji? Czy nic się nie DZIEJE.Z góry dziekuje🙂
Z tym kremem jest tak jak z kremem z mascarpone i śmietanki. On nie jest trwały. Należy użyć go od razu tj. może chwilę stać na blacie, gdy przekładamy blaty, a na końcu zrobić z niego dekoracje. Natomiast nie może stać, jeśli tort należy jeszcze schłodzić. Jeśli potrzebujesz użyć tego kremu po jakimś czasie to trzeba zrobić dwie porcje ganache i tą drugą ubić z mascarpone dopiero przed jej użyciem.
Przez pomyłkę dałam do czekolady nieco za dużo śmietanki - czekolada miała 90g a nie 100, więc 4 czekolady łącznie dały 360g, a śmietanki było około 520g. Masa czekoladowo-śmietanowa po nocy w lodówce jest dość luźna. Czy jak dodam 500g mascarpone to jest szansa że krem wydjzie gęsty?
Dzień dobry, potrzebuję podwójnej porcji kremu.
Czy wystarczy podwoić ilość składników i wszystkie czynności wykonać jak w przepisie?
I drugie pytanie - czy czekolada ze śmietanką może "przeczekać" w lodówce dobę?
Jeśli jest to zwykły barwnik w proszku (taki do rozpuszczenia też w wodzie, a nie tłuszczorozpuszczalny) to dodałabym go do śmietanki i razem podgrzała. Jeśli jest tłuszczorozpuszczalny to można go dodać przed rozpoczęciem miksowania, czyli jak w punkcie 2: do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodać mascarpone i barwnik i razem ubić. Ewentualnie w trakcie ubijania dodać go więcej, jak kolor będzie za jasny. Natomiast jeśli nie jest to barwnik specjalnie rozpuszczalny w tłuszczach to jedynie do śmietanki można go dodać, ale nie ma gwarancji, że nie pozostaną nierozpuszczone drobinki barwnika.
Najlepiej zrobić test: podgrzać trochę śmietanki z barwnikiem i połączyła z białą czekoladą. Jeśli będzie gładka masa to nadaje się do ubicia z mascarpone.