Krem czekoladowy z mascarpone

171 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika K. · 1 lat temu
    Dzień dobry, a jak mi czekolada ze śmietanką zastygła w lodówce to to się nada do kremu? Czy coś z tym mogę zrobić, żeby nie stało znowu tak długi czas w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Mam nadzieję, że czekolada nie ma więcej niż 50% kakao. Przy gorzkiej czekoladzie masa jest najgęstsza. Proszę dodać mascarpone i całość ubić.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Monika K. · 1 lat temu
        Czekolada ma 64%.. zobaczymy co to wyjdzie.. może nie polegnę..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Jak przeliczyć proporcje na 400 ml śmietanki dla wersji z ciemnej i białej czekolady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Można przyjąć, że gr= ml, choć ja jestem zwolennikiem wagi. (Stawiam garnek, w którym będę podgrzewać śmietankę na wadze i odważam. Nie trzeba brudzić miarek, a jest dokładniej 😉) 
      Przeliczamy według proporcji, czyli 400/250= 1,6. Wszystkie składniki przemnożyć przez 1,6.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Czy jesli potrzymam czekoladę ze śmietanka w lodówce tylko godzinę to wystarczy? Nie mam tyle czasu czekac
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Może się nie ubić.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Meg · 6 miesięcy temu
      Wystarczy do zamrażarki włożyć na 15 min, wyjąć zamieszać i tak kilka razy. Schłodzi się dużo szybciej 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Witam, czy na zdjęciu krem z gorzkiej czekolady jest wykonany z pojedynczej czy podwójnej porcji (zdjęcie nr 5)? Tak sobie próbuję zwizualizować potrzebną ilość 😅😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Czytam te komentarze i nie dowierzam.....Jak z takich proporcji może wyjść zupa....Może to nie są proporcje na dwa przełożenia tortu o średnicy 26 cm ale krem na pewno wyjdzie stabilny.Juz sama śmietana z mascarpone jest stabilna w takich proporcjach (śmietana musi być mega schłodzona,ja czasem wkładam na moment do zamrażarki)a czekolada to dodatkowy zagęstnik.Czekolada musi być dobrej jakości i tu nie ma zmiłuj.Ja pracuje na wedlowskiej i sprawdza się.Mozna dać troszkę więcej czekolady do śmietanki jak ją podgrzewamy ale nie duzo więcej bo ciężko będzie ją ubijać.Smietanke należy podgrzać ale nigdy nie gotować!Biała czekolada np.nie znosi wysokich temp i się rozwarstwia.Wyjdzie luźna masa ale trzeba ją porządnie schłodzić(te minimum 6 godzin to rzeczywiście minimum). Tą śmietankę z czeko i też mega schłodzone mascarpone wystarczy ubić.....Kremy są pyszne.Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 1 lat temu
    Kremy super chociaz z bialej chyba wyszedl mi ciut za rzadki ale to dlatego że za krotko miksowalam. Na pewno będę wykorzystywać te kremy do ciast i tortów 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MilKa · 1 lat temu
    Krem (z mlecznej czekolady) w smaku jest obłędny!!!!! Z podwójnej porcji spokojnie przełożyłam 3 blaty tortu o średnicy 25cm i spokojnie starczyło na górę i boki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beti · 1 lat temu
    Witam czy można użyć 250 g mascarpone na 500ml śmietany i 350g czekolady wyjdzie krem🤔
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 1 lat temu
    Wypróbowałam wszystkie 3 kremy. Używam do przekładania i dekoracji tortów. Są super😍. Dziękuję za przepis 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Właśnie zrobiłam te kremy czekoladowe do tortu-jestem zachwycona!!! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anfila · 1 lat temu
    Trochę żałuję, że przeczytałam komentarze.Robiłam na Wielkanoc pierwszy raz i wyszedł Rewelacyjnie. Teraz mam robić drugi raz i zaczynam się bać. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Niestety po schłodzeniu w lodówce przez noc krem jest bardzo rzadki . Czy jak podgrzeje go jeszcze raz i dodam wiecej czekolady a potem ponownie go schlodzę to będzie ok ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeszcze należy go ubić z mascarpone na sztywno. Przed ubijaniem może być rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Witam, w przepisie podane są gramy śmietanki ile ml powinnam kupić? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Czy taka ilość kremu wystarczy mi do przełożenia i otynkowania tortu 18 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie · 1 lat temu
    A jak zrobić żeby krem czekoladowy był jeszcze bardziej ciemniejszy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Czy zrobionym kremem trzeba od razu przekładać tort czy może stać ten krem? Jeśli tak to jak długo?chodzi mi o to że np jak przełożę blat tortu czy reszta może stać do dekoracji? Czy nic się nie DZIEJE.Z góry dziekuje🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Z tym kremem jest tak jak z kremem z mascarpone i śmietanki. On nie jest trwały. Należy użyć go od razu tj. może chwilę stać na blacie, gdy przekładamy blaty, a na końcu zrobić z niego dekoracje. Natomiast nie może stać, jeśli tort należy jeszcze schłodzić. Jeśli potrzebujesz użyć tego kremu po jakimś czasie to trzeba zrobić dwie porcje ganache i tą drugą ubić z mascarpone dopiero przed jej użyciem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 1 lat temu
    Przez pomyłkę dałam do czekolady nieco za dużo śmietanki - czekolada miała 90g a nie 100, więc 4 czekolady łącznie dały 360g, a śmietanki było około 520g. Masa czekoladowo-śmietanowa po nocy w lodówce jest dość luźna. Czy jak dodam 500g mascarpone to jest szansa że krem wydjzie gęsty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JW · 1 lat temu
    Dzień dobry, potrzebuję podwójnej porcji kremu.
    Czy wystarczy podwoić ilość składników i wszystkie czynności wykonać jak w przepisie?
    I drugie pytanie - czy czekolada ze śmietanką może "przeczekać" w lodówce dobę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Czy te kremy można dodatkowo ustabilizować żelatyną? Jeśli tak, to jaka ilość na podane proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 1 lat temu
    Czy do masy z białej czekolady można dodać barwnik w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeśli jest to zwykły barwnik w proszku (taki do rozpuszczenia też w wodzie, a nie tłuszczorozpuszczalny) to dodałabym go do śmietanki i razem podgrzała. Jeśli jest tłuszczorozpuszczalny to można go dodać przed rozpoczęciem miksowania, czyli jak w punkcie 2: do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodać mascarpone i barwnik i razem ubić. Ewentualnie w trakcie ubijania dodać go więcej, jak kolor będzie za jasny. Natomiast jeśli nie jest to barwnik specjalnie rozpuszczalny w tłuszczach to jedynie do śmietanki można go dodać, ale nie ma gwarancji, że nie pozostaną nierozpuszczone drobinki barwnika.
      Najlepiej zrobić test: podgrzać trochę śmietanki z barwnikiem i połączyła z białą czekoladą. Jeśli będzie gładka masa to nadaje się do ubicia z mascarpone.