Krem czekoladowy z mascarpone

171 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dora · 2 lat temu
    Robiłam z białą czekoladą, dodałam więcej czekolady, aby krem był gęstszy......... i wyszła zupa ☹️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bernadeta · 2 lat temu
    Ja robiłam z dwóch porcji,dałam 3 czekolady na 500 ml śmietanki,masa dobra ale za gęsta trzeba dać mniej czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 2 lat temu
    Czy mogę dodać zapach rumowy do masy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Świetny przepis! Najlepszy jaki dotąd wypróbowałam! =) Tort wyszedł ekstra! Ja dodałam więcej czekolady i trochę kakao, wyszedł mega mocno czekoladowy :) Dziękuję za ten przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 3 lat temu
    Mój narzeczony zrobił mi tort z tym kremem na bazie Milki. Najlepszy tort czekoladowy! Wszystkim gościom smakowal. Polecamy przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rozczarowana · 3 lat temu
    Zrobilam wszystko wedlug przepisu. Wyszla taka zupa ze masakra. Za kilka godzin mam 30 gosci i nie mam tortu. Szkoda slow....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      JA · 2 lat temu
      Ja niestety to samo... a również zrobiłam wszystko według przepisu... ręce opadają...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      justyna · 2 lat temu
      Trzeba się podszkolić w robieniu tortów :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 2 lat temu
      Ja też, zrobiłam według przepisu, wstawiłam zupę rano wyciągnęłam, dodałam mascarpone i nic nie pomogło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Witam. Czy czekolada od razu po rozpuszczeniu ze śmietanką powinna być bardziej gęsta czy płynna? ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Po rozpuszczeniu jest płynna.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 2 lat temu
      Gęsta dlatego trzeba na malutkim ogniu podgrzewać aż fajnie zgęstnieje tylko żeby nie doprowadzić do wrzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozþ · 3 lat temu
    Zrobiłam wg przepisu, krem jest rzadkie jak zupa... Szkoda składników....
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M · 3 lat temu
    A czy można tym kremem otynkować tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Witam będę robić z Pani przepisu krem z gorzką czekoladą tylko na dużą blachę że śliwkami kalifornijskimi biszkopt masa czekoladową biszkopt masa czekoladową i na górę polewą czekoladowa zobaczę bo jak będziesz duży biszkopt to na górę będzie biszkopt zastanawiam się czy jak zrobię z podwójnej porcji to mi wystarczy kremu 🤔
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Duża blacha to prostokątna ok. 35x 24cm? Tak, zrobiłam z podwójnej porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Rafał · 3 lat temu
    Witam. Kupiłem śmietankę i nie zauwarzyłem że jest tylko 200ml. Mogę uzupełnić brak na przykład mlekiem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie, mleka proszę nie dodawać. Nie ubije się. Proszę zmniejszyć proporcjonalnie ilość czekolady. Serek mascarpone można dodać cały.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Angelika · 3 lat temu
    Witam,Czy krem nadaje się pod masę cukrową ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Witam, zrobiłam krem z białej czekolady, ale w te ciepłe dni wyszedł mi rzadki, nie taki gęsty, zbity jak powinien. Mimo to włożyłam krem na blat i składam tort dalej... Czy tort mi popłynie czy ten krem się zsiądzie jak będzie stał w rancie)? (W rancie będzie stał 15godzin, oczywiście w lodówce)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      No nie wiem, bo mimo upałów to składniki są z lodówki i przez tą chwilę podczas miskowania nie powinno się nic zmienić. Mam nadzieję, że się zsiądzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 3 lat temu
    Potrzebuje kremu na 1 blat o średnicy 26 cm. Wystarczy zrobic z polowy porcji ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dch · 3 lat temu
    Czy można dodać dla pewności trochę żelatyny jak chce się przełożyć tort tym kremem?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie ma takiej potrzeby, krem jest gęsty i ma fajną konsystencję.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 3 lat temu
    Kremy pyszne! Tylko przy moich zdolnościacj kulinarnych związanych z rękawem cukierniczym, bardzo szybko robiły się rzadkie i musiałam je schładzać 🤭
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Czy do kremu można dodać pokrojone truskawki i przekładać tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    A to śmietana jedna taka druga taka czy jak?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie, tylko jeden rodzaj. Powinna być słodka, płynna śmietanka, która ma co najmniej 30 % tłuszczu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    J · 3 lat temu
    Bardzo dziękuję za ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Krem wyszedł bardzo gęsty. Nie da się miksować po dodaniu mascarpone. Czy można to jakoś...rozluźnić?. Prosze o radę jestem w trakcie robienia tortu😨