Krem czekoladowy z mascarpone

171 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bas · 1 lat temu
    Witam czy nie zaszkodzi jeśli śmietankę wyjmę z lodówki przed rozpoczęciem jej gotowania czy wyjąć szybciej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hubert · 2 lat temu
    Smak kremu doskonały! Jednak określenie ilości totalnie przestrzelone. „Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm". Chyba tylko w przypadku smarowania nim biszkoptu jak masłem pod plasterek mortadeli. Zrobiłem mniej więcej z podwójnej porcji (200 g gorzkiej czekolady, 400 ml śmietany, 500 g serka) i wyszło w sam raz na przełożenie toru (26 cm) JEDEN raz i zapacykowanie góry oraz boków. Z mniejszą ilością rezultat byłby bardzo ubogi. Do tego ciemny biszkopt nasączony mocną kawą i świeże owoce (u mnie maliny i borówki, ale truskawki też byłyby świetne) - absolutna bajka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Czy po rozpuszczeniu czekolady w śmietance mogą pozostać takie drobinki czekolady? Sa bardzo malutkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Proszę zmiksować blenderem, ale bardzo krótko, żeby się wszystko połączyło nie ubijając.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jana · 2 lat temu
    This is mine favourite filling to mine cake's now. I made the one with white chocolate three times and always was perfect. Now I am gonna try dark chocolate.
    Thank you for sharing I love it. (y) (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Tym razem robiłam krem z białej czekolady. W odróżnieniu od tego z gorzkiej, ganache po całej nocy w lodówce nadal był płynny i bałam się, że krem mi nie wyjdzie, a jednak się udał 😊 gdyby ktoś się zastanawiał, użyłam zwykłej białej czekolady Fin Carre z Lidla i śmietanki 36 Laciatej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Najlepszy krem czekoladowy jaki jadłam! Sztywny - idealny do dekoracji, zawsze wychodzi i jest prosty w wykonaniu. Uwielbiam i dziękuję! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Dodałam dwie tabliczki gorzkiej czekolady, każda po 90 gramów i to chyba było trochę za dużo, bo po schłodzeniu przez noc w lodówce ganache był bardzo twardy, także polecam trzymać się przepisu 🤣 natomiast po dodaniu mascarpone udało się go zmiksować i zrobić z niego krem 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Czy to moze byc smietana 36% z Piatnicy? w olastikowych kubeczkach ja smietana czy setek wiejski? Czy musi byc UHT w papierowych pudelkach??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Rewelacja!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Witam. Zaczęłam robić masę ...czekolada i śmietanka nie są mocno gęste, wstawiłam do lodówki. Czy jest jeszcze szansa, że masa się uda jak się ochłodzi i dodam serek? Jużto już na zmarnowanie? Ps. Nie wiem...może za długo miskowałam te składniki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Masa nie ma być gesta przed schłodzeniem. Jedynie co mnie martwi, czy Ty ten krem miksowałaś przed schłodzeniem? Miksuje się dopiero po schłodzeniu masy i po dodaniu mascarpone.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 2 lat temu
        Miksowałam. Niestety zrobił się płynny, nawet po pewnym czasie w lodówce
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Dlatego nie należy miksować przed schłodzeniem, bo po schłodzeniu się nie ubije.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Ewa · 2 lat temu
            Teraz już to zapamiętam. Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 2 lat temu
    Idealny smaczny znakomity do tynkowania.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 2 lat temu
    Witam, jeśli krem się troszkę zwarzył bo zorientowałam się za późno to jest szansa że będzie dobry po schłodzeniu? jest bardzo gęsty i smaczny tylko już widać że nie jest do końca gładki..... nie wiem czy dać mu szansę, czy jakoś go ratować czy robić nowy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jeśli już widać, że się trochę zwarzył to po słodzeniu to nie zniknie. Jeśli jest czas to można go próbować uratować. Należy ogrzać go w kąpieli wodnej, miszając, aż powstawie gładka, jednolita masa. Masa zrobi się płynna, więc ponownie należy ją schłodzić kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce (lub w zamrażalniku, ale należy często zaglądać, żeby masa nie zamarzła) i ponownie ubić, ale krótko tylko do zgęstnienia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    hoga · 2 lat temu
    Witam, chciałabym użyć tego kremu do dekoracji muffinek. Ile czasu wcześniej mogę je udekorować aby krem nie spłynął i babeczki były estetyczne?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Krem nie spłynie ;) Ze względu na świeżość ciasta babeczkowego polecam udekorować w dzień podania lub jeden dzień wcześniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bozena · 2 lat temu
    Po przeczytaniu komentarzy, że może krem być rzadki do rozpuszczonej i wystudzonej czekolady dodałam po prostu zagęszczacz do ubijania śmietany i w zasadzie po ubiciu miałam już wspaniały krem. Dodałam mascarpone bo miałam. Krem super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Mnie tez wyszła zupa..Ale w desperacji (nie tylko do polączenia się skadnikow)ubijałam krem dalej i wyszło cudnieMoże za krotko byl krem miskowany??Robilam już 3 razy i wychodzi świetny kremDziękuję za przepis, jest genialny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 2 lat temu
    Zrobiłam według przepisu krem z mleczna czekolada. Krem wyszedł bardzo dobry i gesty. Czekolady dałam 200 g, ponieważ autorka bloga kupuje produkty w Niemczech i według mnie są one tam lepszej jakości. Ja kupuje Pl , więc dlatego dodałam więcej czekolady
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Ja robiłam inaczej ubiłam śmietanę 30 na sztywno później serek mascarpone a na koniec roztopiona czekolada. Bez żadnego gotowania wystarczyło tylko roztopić czekoladę i trochę przestudzić żeby nie była gorąca.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 2 lat temu
    Dałam temu kremowi dwie szanse, za każdym razem lejąca zupa ale wiem juz w czym tkwi problem. Znalazłam identyczny przepis na innej stronie, gdzie widnieje informacja o ubijaniu go aż do gęstości po dodaniu serka - teraz jest idealny!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Alicja · 2 lat temu
      Dlatego najlepiej jak czekolada rozpuszczona jest z dodatkiem śmietany i schłodzona przez kilka godzin w lodówce wtedy krem miksuje się kilkanaście sekund bo wszystkie składniki są bardzo zimne i krem nie ma szans być za rzadki z tym że trzeba uważać bo może się szybko zwarzyć
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 1 lat temu
        😓Czy konieczne jest tak dlugie chłodzenie?Mam mało czasu a bardzo chcę te kremy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Właśnie dzisiaj robiłam,z białej i mlecznej czekolady wyszły super dziękuję bardzo za super przepis 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pati · 2 lat temu
    Pyszny, ale chyba trochę złe proporcje dane. Jest napisane że kremy wystarcza na 2 przełożenia tortu o sr. 26. Robiłam tort o sr. 22 i 2 przełożenia i to bardzo cieniutkie