Krem czekoladowy z mascarpone

188 Komentarzy
Krem czekoladowy z mascarpone

Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.

Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.

Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.

Składniki na wybrany krem czekoladowy:

Krem mascarpone z białej czekolady:

  • 200 g białej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z mlecznej czekolady:

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego

Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:

  • 100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
  • 250 g słodkiej śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
  2. Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
  3. Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.

Uwaga:

* Im więcej czekolady, tym krem gęstszy.

Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarpone Krem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarponeKrem czekoladowy z mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Niestety po schłodzeniu w lodówce przez noc krem jest bardzo rzadki . Czy jak podgrzeje go jeszcze raz i dodam wiecej czekolady a potem ponownie go schlodzę to będzie ok ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Jeszcze należy go ubić z mascarpone na sztywno. Przed ubijaniem może być rzadki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 1 lat temu
    Witam, w przepisie podane są gramy śmietanki ile ml powinnam kupić? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 2 lat temu
    Czy taka ilość kremu wystarczy mi do przełożenia i otynkowania tortu 18 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Stefanie · 2 lat temu
    A jak zrobić żeby krem czekoladowy był jeszcze bardziej ciemniejszy ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Czy zrobionym kremem trzeba od razu przekładać tort czy może stać ten krem? Jeśli tak to jak długo?chodzi mi o to że np jak przełożę blat tortu czy reszta może stać do dekoracji? Czy nic się nie DZIEJE.Z góry dziekuje🙂
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Z tym kremem jest tak jak z kremem z mascarpone i śmietanki. On nie jest trwały. Należy użyć go od razu tj. może chwilę stać na blacie, gdy przekładamy blaty, a na końcu zrobić z niego dekoracje. Natomiast nie może stać, jeśli tort należy jeszcze schłodzić. Jeśli potrzebujesz użyć tego kremu po jakimś czasie to trzeba zrobić dwie porcje ganache i tą drugą ubić z mascarpone dopiero przed jej użyciem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Przez pomyłkę dałam do czekolady nieco za dużo śmietanki - czekolada miała 90g a nie 100, więc 4 czekolady łącznie dały 360g, a śmietanki było około 520g. Masa czekoladowo-śmietanowa po nocy w lodówce jest dość luźna. Czy jak dodam 500g mascarpone to jest szansa że krem wydjzie gęsty?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    JW · 2 lat temu
    Dzień dobry, potrzebuję podwójnej porcji kremu.
    Czy wystarczy podwoić ilość składników i wszystkie czynności wykonać jak w przepisie?
    I drugie pytanie - czy czekolada ze śmietanką może "przeczekać" w lodówce dobę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 2 lat temu
    Czy te kremy można dodatkowo ustabilizować żelatyną? Jeśli tak, to jaka ilość na podane proporcje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 2 lat temu
    Czy do masy z białej czekolady można dodać barwnik w proszku?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Jeśli jest to zwykły barwnik w proszku (taki do rozpuszczenia też w wodzie, a nie tłuszczorozpuszczalny) to dodałabym go do śmietanki i razem podgrzała. Jeśli jest tłuszczorozpuszczalny to można go dodać przed rozpoczęciem miksowania, czyli jak w punkcie 2: do schłodzonej śmietanki z czekoladą dodać mascarpone i barwnik i razem ubić. Ewentualnie w trakcie ubijania dodać go więcej, jak kolor będzie za jasny. Natomiast jeśli nie jest to barwnik specjalnie rozpuszczalny w tłuszczach to jedynie do śmietanki można go dodać, ale nie ma gwarancji, że nie pozostaną nierozpuszczone drobinki barwnika.
      Najlepiej zrobić test: podgrzać trochę śmietanki z barwnikiem i połączyła z białą czekoladą. Jeśli będzie gładka masa to nadaje się do ubicia z mascarpone.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bas · 2 lat temu
    Witam czy nie zaszkodzi jeśli śmietankę wyjmę z lodówki przed rozpoczęciem jej gotowania czy wyjąć szybciej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hubert · 2 lat temu
    Smak kremu doskonały! Jednak określenie ilości totalnie przestrzelone. „Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm". Chyba tylko w przypadku smarowania nim biszkoptu jak masłem pod plasterek mortadeli. Zrobiłem mniej więcej z podwójnej porcji (200 g gorzkiej czekolady, 400 ml śmietany, 500 g serka) i wyszło w sam raz na przełożenie toru (26 cm) JEDEN raz i zapacykowanie góry oraz boków. Z mniejszą ilością rezultat byłby bardzo ubogi. Do tego ciemny biszkopt nasączony mocną kawą i świeże owoce (u mnie maliny i borówki, ale truskawki też byłyby świetne) - absolutna bajka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Czy po rozpuszczeniu czekolady w śmietance mogą pozostać takie drobinki czekolady? Sa bardzo malutkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Proszę zmiksować blenderem, ale bardzo krótko, żeby się wszystko połączyło nie ubijając.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jana · 2 lat temu
    This is mine favourite filling to mine cake's now. I made the one with white chocolate three times and always was perfect. Now I am gonna try dark chocolate.
    Thank you for sharing I love it. (y) (clap)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Tym razem robiłam krem z białej czekolady. W odróżnieniu od tego z gorzkiej, ganache po całej nocy w lodówce nadal był płynny i bałam się, że krem mi nie wyjdzie, a jednak się udał 😊 gdyby ktoś się zastanawiał, użyłam zwykłej białej czekolady Fin Carre z Lidla i śmietanki 36 Laciatej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Najlepszy krem czekoladowy jaki jadłam! Sztywny - idealny do dekoracji, zawsze wychodzi i jest prosty w wykonaniu. Uwielbiam i dziękuję! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 2 lat temu
    Dodałam dwie tabliczki gorzkiej czekolady, każda po 90 gramów i to chyba było trochę za dużo, bo po schłodzeniu przez noc w lodówce ganache był bardzo twardy, także polecam trzymać się przepisu 🤣 natomiast po dodaniu mascarpone udało się go zmiksować i zrobić z niego krem 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 2 lat temu
    Czy to moze byc smietana 36% z Piatnicy? w olastikowych kubeczkach ja smietana czy setek wiejski? Czy musi byc UHT w papierowych pudelkach??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 2 lat temu
    Rewelacja!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 3 lat temu
    Witam. Zaczęłam robić masę ...czekolada i śmietanka nie są mocno gęste, wstawiłam do lodówki. Czy jest jeszcze szansa, że masa się uda jak się ochłodzi i dodam serek? Jużto już na zmarnowanie? Ps. Nie wiem...może za długo miskowałam te składniki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Masa nie ma być gesta przed schłodzeniem. Jedynie co mnie martwi, czy Ty ten krem miksowałaś przed schłodzeniem? Miksuje się dopiero po schłodzeniu masy i po dodaniu mascarpone.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Ewa · 2 lat temu
        Miksowałam. Niestety zrobił się płynny, nawet po pewnym czasie w lodówce
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Dlatego nie należy miksować przed schłodzeniem, bo po schłodzeniu się nie ubije.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Ewa · 2 lat temu
            Teraz już to zapamiętam. Dziękuję :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorota · 3 lat temu
    Idealny smaczny znakomity do tynkowania.