Przepis na czekoladowy krem do tortów, ciast z kremem, czy babeczek. Jest to krem na bazie serka mascarpone, wybranej czekolady i śmietanki.
Krem jest pyszny sam w sobie. Jest mocno czekoladowy i nie jest ciężkim kremem. Pasują do niego również owoce np. maliny, truskawki, banany, brzoskwinie, które dodadzą mu orzeźwiającego smaku i koloru.
Zdjęcie 1- 2: krem czekoladowy z mlecznej czekolady, zdjęcie 3- 4: krem czekoladowy z białej czekolady i zdjęcia 5- 6: krem czekoladowy z gorzkiej czekolady.
Składniki na wybrany krem czekoladowy:
Krem mascarpone z białej czekolady:
200 g białej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z mlecznej czekolady:
150 g mlecznej czekolady
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem mascarpone z gorzkiej czekolady:
100 g- 150 g* czekolady gorzkiej (50% kakao)
250 g słodkiej śmietanki 30%
250 g serka mascarpone, schłodzonego
2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekać i przełożyć do wysokiej miski. Śmietanę doprowadzić do zagotowania, od razu ściągnąć z pieca i zalać czekoladę. Odczekać ok. 1- 2 minuty, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać łyżką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. (Gdyby masa nie była gładka, zmiksować ją bardzo krótko blenderem do uzyskania jednolitej masy). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przykryć np. talerzykiem i wstawić na kilka godzin (ok. 6) lub na noc do lodówki.
Do schłodzonej czekolady ze śmietaną dodać schłodzony serek mascarpone (w przypadku gorzkiej czekolady dodatkowo przesiane 2 łyżki cukru pudru). Całość zmiksować krótko, na średnich/ lub wysokich obrotach, tylko do momentu zgęstnienia kremu. (Nie miksować za długo, aby krem się nie zwarzył).
Gotowym kremem przełożyć np. blaty tortu. Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm.
Smak kremu doskonały! Jednak określenie ilości totalnie przestrzelone. „Kremu wystarcza na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 26cm". Chyba tylko w przypadku smarowania nim biszkoptu jak masłem pod plasterek mortadeli. Zrobiłem mniej więcej z podwójnej porcji (200 g gorzkiej czekolady, 400 ml śmietany, 500 g serka) i wyszło w sam raz na przełożenie toru (26 cm) JEDEN raz i zapacykowanie góry oraz boków. Z mniejszą ilością rezultat byłby bardzo ubogi. Do tego ciemny biszkopt nasączony mocną kawą i świeże owoce (u mnie maliny i borówki, ale truskawki też byłyby świetne) - absolutna bajka.
This is mine favourite filling to mine cake's now. I made the one with white chocolate three times and always was perfect. Now I am gonna try dark chocolate.
Thank you for sharing I love it. (y) (clap)
Tym razem robiłam krem z białej czekolady. W odróżnieniu od tego z gorzkiej, ganache po całej nocy w lodówce nadal był płynny i bałam się, że krem mi nie wyjdzie, a jednak się udał 😊 gdyby ktoś się zastanawiał, użyłam zwykłej białej czekolady Fin Carre z Lidla i śmietanki 36 Laciatej
Dodałam dwie tabliczki gorzkiej czekolady, każda po 90 gramów i to chyba było trochę za dużo, bo po schłodzeniu przez noc w lodówce ganache był bardzo twardy, także polecam trzymać się przepisu 🤣 natomiast po dodaniu mascarpone udało się go zmiksować i zrobić z niego krem 😊
Witam. Zaczęłam robić masę ...czekolada i śmietanka nie są mocno gęste, wstawiłam do lodówki. Czy jest jeszcze szansa, że masa się uda jak się ochłodzi i dodam serek? Jużto już na zmarnowanie? Ps. Nie wiem...może za długo miskowałam te składniki?
Masa nie ma być gesta przed schłodzeniem. Jedynie co mnie martwi, czy Ty ten krem miksowałaś przed schłodzeniem? Miksuje się dopiero po schłodzeniu masy i po dodaniu mascarpone.
Witam, jeśli krem się troszkę zwarzył bo zorientowałam się za późno to jest szansa że będzie dobry po schłodzeniu? jest bardzo gęsty i smaczny tylko już widać że nie jest do końca gładki..... nie wiem czy dać mu szansę, czy jakoś go ratować czy robić nowy?
Jeśli już widać, że się trochę zwarzył to po słodzeniu to nie zniknie. Jeśli jest czas to można go próbować uratować. Należy ogrzać go w kąpieli wodnej, miszając, aż powstawie gładka, jednolita masa. Masa zrobi się płynna, więc ponownie należy ją schłodzić kilka godzin (najlepiej noc) w lodówce (lub w zamrażalniku, ale należy często zaglądać, żeby masa nie zamarzła) i ponownie ubić, ale krótko tylko do zgęstnienia.
Po przeczytaniu komentarzy, że może krem być rzadki do rozpuszczonej i wystudzonej czekolady dodałam po prostu zagęszczacz do ubijania śmietany i w zasadzie po ubiciu miałam już wspaniały krem. Dodałam mascarpone bo miałam. Krem super
Mnie tez wyszła zupa..Ale w desperacji (nie tylko do polączenia się skadnikow)ubijałam krem dalej i wyszło cudnieMoże za krotko byl krem miskowany??Robilam już 3 razy i wychodzi świetny kremDziękuję za przepis, jest genialny
Zrobiłam według przepisu krem z mleczna czekolada. Krem wyszedł bardzo dobry i gesty. Czekolady dałam 200 g, ponieważ autorka bloga kupuje produkty w Niemczech i według mnie są one tam lepszej jakości. Ja kupuje Pl , więc dlatego dodałam więcej czekolady
Ja robiłam inaczej ubiłam śmietanę 30 na sztywno później serek mascarpone a na koniec roztopiona czekolada. Bez żadnego gotowania wystarczyło tylko roztopić czekoladę i trochę przestudzić żeby nie była gorąca.
Dałam temu kremowi dwie szanse, za każdym razem lejąca zupa ale wiem juz w czym tkwi problem. Znalazłam identyczny przepis na innej stronie, gdzie widnieje informacja o ubijaniu go aż do gęstości po dodaniu serka - teraz jest idealny!
Dlatego najlepiej jak czekolada rozpuszczona jest z dodatkiem śmietany i schłodzona przez kilka godzin w lodówce wtedy krem miksuje się kilkanaście sekund bo wszystkie składniki są bardzo zimne i krem nie ma szans być za rzadki z tym że trzeba uważać bo może się szybko zwarzyć
Pyszny, ale chyba trochę złe proporcje dane. Jest napisane że kremy wystarcza na 2 przełożenia tortu o sr. 26. Robiłam tort o sr. 22 i 2 przełożenia i to bardzo cieniutkie