Tort z kremem z owoców leśnych

29 Komentarzy
Tort z kremem z owoców leśnych

Lekki tort biszkoptowy, przełożony kwaskowatym kremem z serka mascarpone i owoców leśnych. Obłożony jest masą maślaną na bazie mleka skondensowanego. Tort jest bardzo smaczny, owocowy, orzeźwiający i nie za słodki.

Składniki:

Biszkopt genueński:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 6 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30 g)

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Krem z owoców leśnych:

  • ok. 350 g owoców leśnych, mrożonych
  • 30 g cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 g słodkiej śmietanki 30- 36%

Masa maślana z mlekiem skondensowanym:

  • 250 g masła, temperatura pokojowa
  • 250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
  • zielony barwnik spożywczy w żelu

Dekoracja:

  • świeże owoce np. maliny, jeżyny, borówka amerykańska, truskawki, porzeczki
  • wafelek do lodów

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na kilka minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygną, wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  9. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  10. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
  11. Przygotować krem z owoców leśnych: Owoce leśne przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie razem z sokiem, który puściły zmiksować blenderem.
  12. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu owoców, odmierzyć 200 g. Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką przetarte owoce.
  13. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć ⅓ kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego kremu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę kremu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
  14. Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
  15. Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
  16. Ok. ⅓ masy odłożyć na bok i zabarwić zielonych barwnikiem spożywczym. Resztą masy obłożyć tort. Zieloną masą ozdobić tort. (Zrobiłam delikatne paski nożem do masła). Tort schłodzić w lodówce, aż masa stwardnieje. (Można tort wstawić na całą noc do lodówki, ale wystarczy 1- 2 godziny).
  17. Na torcie ułożyć wafelek do lodów, włożyć do środka świeże owoce i obok wafelka również, aby wyglądało, że się z niego wysypały.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort z kremem z owoców leśnych Tort z kremem z owoców leśnych Tort z kremem z owoców leśnych
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nicola · 7 miesięcy temu
    Przepis tragiczny tylko zmarnowałam składniki biszkopt opadnięty, tynk lejący jak woda nie polecam!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Coś jest nie tak zrobiłam wszystko jak w przepisie lecz biszkopt mi opadł i jest zbity. Co zrobiłam źle?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Dlaczego jest mi potrzebne dwie tortownice czy nie mogę na jednej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 2 lat temu
    Myślałam o torcie fi 28 ale wysokość 3 blatów - jakie proporcje wtedy zastosować? Wszystko podwoić? I czy jeśli w owocach leśnych w mieszance występują truskawki, to nie wpłyną źle na konsystencję kremu? (Odnoszę się do komentarza niżej, ktoś pytał czy może użyć truskawki lub maliny i w odpowiedzi napisano, że maliny). I czy dodatek malinowej żelki może coś popsuć w torcie?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Możesz dodać żelkę malinową. Myślę, że jak będą wmieszane truskawki to też będzie ok ;) Do przeliczenia ilości ciasta proszę użyć przelicznika form, który znajduje się w menu. Przelicz składniki na fi 28, a potem podziel całość przez 4, żeby mieć ilość składników na 1 blat i na końcu przemnóż przez 3 i wyjdzie potrzebna ilość składników na 3 blaty przy fi 28.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Czy mogę użyć mrożonych czarnych porzeczek do kremu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Nie polecam, masa w ogóle nie zgęstniała i jest za rzadka pomimo tego, że robiłam dokladnie tak jak w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Mam pytanie odnośnie mrożonych owoców. Dlaczego w składnikach podane jest 350g owoców, a później odmierzyć 200g. Co w takim razie z resztą?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Potrzebne jest 200 g przetartego puree owocowego. Podałam w składnikach więcej, bo odpadnie część po przetarciu (skórki i pestki), ale docelowo należy odmierzyć 200g.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Witam. Chciałabym zrobić ten tort w wersji bezglutenowej. Jakiej mąki i w jakiej ilości muszę użyć zamiast mąki pszennej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 3 lat temu
    Witam . Czy zamiast owoców leśnych można użyć np truskawek mrożonych albo malin ? :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 3 lat temu
    Witam. Czy na tą masę z mleka skondensowanego można położyć opłatek? Poniewaz chce zrobić tort dla dziecka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kata · 3 lat temu
    Szukam takiego przepisu na krem z owoców leśnych. Ale mam obawy czy konsystencja kremu będzie dobra bez żadnej żelatyny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara · 3 lat temu
    czy podane ilości na biszkopt są na jedną tortownice czy od razu na dwie? Czy przy robieniu dwóch biszkoptów trzeba pomnożyć przez 2?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 4 lat temu
    Witam :)Planuję zrobić mały torcik, taki o średnicy 16cm, dwie warstwy kremu plus obłożyć nim tort. Czy podana porcja na krem owoce leśne po podzieleniu na 3 części wystarczy? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Zrobiłam, bardzo fajny i szybki patent na tą masę z mleka skondensowanego, w dodatku bardzo dobrze się ją formuje tylkami
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 4 lat temu
    witam,Czy podczas przygotowania kremu z mascarpone i bitej śmietany od razu wkładasz śmietanę i serek do miski i miksujesz? Nie ubijasz najpierw śmietany? Pytam bo jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie - kiedys zrobiłam krem z mascarpone, napierw ubilam śmietane a potem dodalam serek i krem wyszeł bardzo rzadki, drugie pytanie to na jaka średnicę tortownicy jest ten przepis?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, przekładam mascarpone i śmietankę do jednej miski i ubijam razem. Proszę stopniowo zwiększać obroty, bo na początku chlapie ;) Można też ubic osobno i połączyć. Efekt powinien być taki sam, ale w jednej misce jest szybkiej i widać lepiej końcową konsystencję. Rozmiar formy jest zawsze podany w opisie. Tutaj punkt 1.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Jesli nie mam dwóch tortownic czy można piec jedno po drugim?? Czy połowa przygotowanego ciasta może spokojnie poleżeć zanim upiecze się pierwsze ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zrobiłabym raczej dwa razy po połowie składników. Akurat te składniki ładwo podzielić na pół ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Witam czy na tej masie po obłożeniu tortu mogę dać posypkę kolorowa ? Czy będzie się trzymać ?