Lekki tort biszkoptowy, przełożony kwaskowatym kremem z serka mascarpone i owoców leśnych. Obłożony jest masą maślaną na bazie mleka skondensowanego. Tort jest bardzo smaczny, owocowy, orzeźwiający i nie za słodki.
Składniki:
Biszkopt genueński:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
6 jajek, temperatura pokojowa
200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki masła (= 30 g)
Poncz:
sok z połowy cytryny
250 ml wody
2 łyżeczki cukru
Krem z owoców leśnych:
ok. 350 g owoców leśnych, mrożonych
30 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
300 g słodkiej śmietanki 30- 36%
Masa maślana z mlekiem skondensowanym:
250 g masła, temperatura pokojowa
250 g słodzonego mleka skondensowanego, temperatura pokojowa
zielony barwnik spożywczy w żelu
Dekoracja:
świeże owoce np. maliny, jeżyny, borówka amerykańska, truskawki, porzeczki
wafelek do lodów
Sposób przygotowania:
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na kilka minut w piekarniku.
Gdy lekko przestygną, wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
Przygotować krem z owoców leśnych: Owoce leśne przełożyć do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie razem z sokiem, który puściły zmiksować blenderem.
Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu owoców, odmierzyć 200 g. Zimny serek i zimną śmietankę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo jeśli śmietana jest płynna to będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło). Pod koniec dodać cukier puder. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką przetarte owoce.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć go częścią ponczu i rozłożyć ⅓ kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozłożyć połowę pozostałego kremu. Przykryć trzecim blatem, nasączyć i rozłożyć resztę kremu. Przykryć czwartym blatem i go nasączyć.
Tort schłodzić przez co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Przygotować masę maślaną z mlekiem skondensowanym: Masło utrzeć mikserem na jasną, kremową masę. Dalej miksując, wlewać cienkim strumieniem słodzone mleko skondensowane. Miksować, aż powstanie gęsty krem.
Ok. ⅓ masy odłożyć na bok i zabarwić zielonych barwnikiem spożywczym. Resztą masy obłożyć tort. Zieloną masą ozdobić tort. (Zrobiłam delikatne paski nożem do masła). Tort schłodzić w lodówce, aż masa stwardnieje. (Można tort wstawić na całą noc do lodówki, ale wystarczy 1- 2 godziny).
Na torcie ułożyć wafelek do lodów, włożyć do środka świeże owoce i obok wafelka również, aby wyglądało, że się z niego wysypały.
Myślałam o torcie fi 28 ale wysokość 3 blatów - jakie proporcje wtedy zastosować? Wszystko podwoić? I czy jeśli w owocach leśnych w mieszance występują truskawki, to nie wpłyną źle na konsystencję kremu? (Odnoszę się do komentarza niżej, ktoś pytał czy może użyć truskawki lub maliny i w odpowiedzi napisano, że maliny). I czy dodatek malinowej żelki może coś popsuć w torcie?
Możesz dodać żelkę malinową. Myślę, że jak będą wmieszane truskawki to też będzie ok ;) Do przeliczenia ilości ciasta proszę użyć przelicznika form, który znajduje się w menu. Przelicz składniki na fi 28, a potem podziel całość przez 4, żeby mieć ilość składników na 1 blat i na końcu przemnóż przez 3 i wyjdzie potrzebna ilość składników na 3 blaty przy fi 28.
Potrzebne jest 200 g przetartego puree owocowego. Podałam w składnikach więcej, bo odpadnie część po przetarciu (skórki i pestki), ale docelowo należy odmierzyć 200g.
Witam :)Planuję zrobić mały torcik, taki o średnicy 16cm, dwie warstwy kremu plus obłożyć nim tort. Czy podana porcja na krem owoce leśne po podzieleniu na 3 części wystarczy? Pozdrawiam
witam,Czy podczas przygotowania kremu z mascarpone i bitej śmietany od razu wkładasz śmietanę i serek do miski i miksujesz? Nie ubijasz najpierw śmietany? Pytam bo jestem zupełnym laikiem w tej dziedzinie - kiedys zrobiłam krem z mascarpone, napierw ubilam śmietane a potem dodalam serek i krem wyszeł bardzo rzadki, drugie pytanie to na jaka średnicę tortownicy jest ten przepis?
Tak, przekładam mascarpone i śmietankę do jednej miski i ubijam razem. Proszę stopniowo zwiększać obroty, bo na początku chlapie ;) Można też ubic osobno i połączyć. Efekt powinien być taki sam, ale w jednej misce jest szybkiej i widać lepiej końcową konsystencję. Rozmiar formy jest zawsze podany w opisie. Tutaj punkt 1.