
Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.
Składniki:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
- 150 g herbatników
 - 1 łyżka kakao
 - 70 g masła
 
Masa serowa:
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
 - 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
 - 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
 - skórka starta z jednej cytryny
 - sok wyciśnięty z jednej cytryny
 - 4 jajka (rozmiar M)
 - 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
 
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
 - Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
 - Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
 - Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
 - Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
 - Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
 - Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w tortownicy 26cm (lub ok. 45 minut w tortownicy 24cm) w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).
 

- Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
 
| 
 Czas:  | 
 Czas przygotowania:  
Czas pieczenia:  
Czas oczekiwania:  
 | 
|
| 
 Ilość porcji:  | 
 ok. 12- 16  | 
|
| Trudność: | łatwa | |
| Koszt: | średni | 
 