Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.
Składniki:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
150 g herbatników
1 łyżka kakao
70 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
4 jajka (rozmiar M)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w tortownicy 26cm (lub ok. 45 minut w tortownicy 24cm) w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
To zależy jaka wielkość formy. Jeśli będzie sernik wyższy niż w przepisie, to trzeba wydłużyć pieczenie. Natomiast jeśli weźmiesz większą formę, według przelicznika form do pieczenia to czas będzie jak w przepisie.
Czy do tego sernika może być twaróg półtłusty w kostce, następnie zmielony? Czy wpłynie to na konsystencję ciasta? Czy w takim przypadku należałoby zwiększyć lub zmniejszyć ilość innych składników? Pozdrawiam
Tak, ale osobiście zrezygnowałabym z noty cytrynowej, czyli pominęłabym sok i skórkę z cytryny i zrobiłabym sam śmietankowy sernik. Będzie świetny z solonym karmelem :)