Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym

30 Komentarzy
Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym

Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.

Składniki:

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 1 łyżka kakao
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 4 jajka (rozmiar M)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
  3. Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
  4. Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  5. Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
  6. Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w tortownicy 26cm (lub ok. 45 minut w tortownicy 24cm) w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).

2

  1. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12- 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym Cytrynowy sernik z mlekiem skondensowanym
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Czy sernik można piec w kąpieli wodnej czy wychodzi dobry jak się upiecze tradycyjnie? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Możesz upiec również w kąpieli wodnej. (Pewnie trzeba wydłużyć trochę czas pieczenia). Ja piekę bez kąpieli wodnej i wychodzi super. Popróbuj 😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 1 lat temu
    Rewelacja🔥🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 1 lat temu
    A jaki czas pieczenia przy podwójnej ilości składników ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      To zależy jaka wielkość formy. Jeśli będzie sernik wyższy niż w przepisie, to trzeba wydłużyć pieczenie. Natomiast jeśli weźmiesz większą formę, według przelicznika form do pieczenia to czas będzie jak w przepisie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zapytanie · 3 lat temu
    Czy do tego sernika może być twaróg półtłusty w kostce, następnie zmielony? Czy wpłynie to na konsystencję ciasta? Czy w takim przypadku należałoby zwiększyć lub zmniejszyć ilość innych składników? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    Pyszny sernik, delikatny i szybkoznikający z talerza :-) Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy mogłabym zrobić ciasto na formie prostokątnej lub kwadratowej ? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, przelicz tylko składniki na wybraną formę według przelicznika na stronie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominika · 3 lat temu
    Mega pyszny i szybki. Super przepis. Tylko nie mialam budyniu i dodalam 40g maki ziemniaczanej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Ciasto bajka 💛🍋 przepyszny i kremowy 💛😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Żmuda · 4 lat temu
    Witam, czy mogę użyć zwykłego sera twarogowego półtłustego, np. Włoszczowa (zmielonego)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Czy zamiast mleka skondensowanego mogę dodać masę kajmakowa?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 4 lat temu
      Również chciałabym wiedzieć :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 4 lat temu
        Myślę, że tak. Tylko smak już będzie inny, kajmakowy ;) Pominęłabym całkowicie cytrynę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Ten sernik jest przepyszny, wręcz idealny ;) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 4 lat temu
    Witam. Nie mam śmietanki 30. Mogę zastąpić słodką śmietanką 18% albo w ogóle ominąć? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 4 lat temu
    Czy można zrobić posypke na górę? :) Pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 4 lat temu
    czy będzie pasowała tu polewa słony karmel?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, ale osobiście zrezygnowałabym z noty cytrynowej, czyli pominęłabym sok i skórkę z cytryny i zrobiłabym sam śmietankowy sernik. Będzie świetny z solonym karmelem :)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Karolina · 4 lat temu
        Super, tak tez pomyślałam. Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 4 lat temu
    Witam, czy zamiast twarogu może być serek waniliowy? Jeśli mam waniliowy to dodać coś jeszcze? Boje się że się nie zetnie. Proszę o pomoc Grażyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia_M · 5 lat temu
    Idealny (happy) (y)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wedelka · 5 lat temu
    Muszę w końcu spróbować dodatku mleka skondensowanego do sernika. Jakoś ciągle się tego boję. Twój wypiek wygląda bardzo apetycznie :)