Kremowy, delikatny sernik o lekko cytrynowym smaku na kakaowym, ciasteczkowym spodzie. Do masy serowej dodane jest słodzone mleko skondensowane, które ją osładza i dodaje kremowości.
Składniki:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
150 g herbatników
1 łyżka kakao
70 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
skórka starta z jednej cytryny
sok wyciśnięty z jednej cytryny
4 jajka (rozmiar M)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24 lub 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć). Wymieszać z kakao.
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek z kakao i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, sok i skórkę z cytryny, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w tortownicy 26cm (lub ok. 45 minut w tortownicy 24cm) w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Czy sernik można piec w kąpieli wodnej czy wychodzi dobry jak się upiecze tradycyjnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Możesz upiec również w kąpieli wodnej. (Pewnie trzeba wydłużyć trochę czas pieczenia). Ja piekę bez kąpieli wodnej i wychodzi super. Popróbuj 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
2 lat temu
Rewelacja🔥🥰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
2 lat temu
A jaki czas pieczenia przy podwójnej ilości składników ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
To zależy jaka wielkość formy. Jeśli będzie sernik wyższy niż w przepisie, to trzeba wydłużyć pieczenie. Natomiast jeśli weźmiesz większą formę, według przelicznika form do pieczenia to czas będzie jak w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zapytanie·
4 lat temu
Czy do tego sernika może być twaróg półtłusty w kostce, następnie zmielony? Czy wpłynie to na konsystencję ciasta? Czy w takim przypadku należałoby zwiększyć lub zmniejszyć ilość innych składników? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Myślę, że może. Nie zmieniałabym pozostałym składników ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jola·
4 lat temu
Pyszny sernik, delikatny i szybkoznikający z talerza :-) Dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Czy mogłabym zrobić ciasto na formie prostokątnej lub kwadratowej ? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, przelicz tylko składniki na wybraną formę według przelicznika na stronie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominika·
4 lat temu
Mega pyszny i szybki. Super przepis. Tylko nie mialam budyniu i dodalam 40g maki ziemniaczanej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Patrycja·
5 lat temu
Ciasto bajka 💛🍋 przepyszny i kremowy 💛😋
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta Żmuda·
5 lat temu
Witam, czy mogę użyć zwykłego sera twarogowego półtłustego, np. Włoszczowa (zmielonego)?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak (nod)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
5 lat temu
Czy zamiast mleka skondensowanego mogę dodać masę kajmakowa?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Również chciałabym wiedzieć :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak. Tylko smak już będzie inny, kajmakowy ;) Pominęłabym całkowicie cytrynę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Ten sernik jest przepyszny, wręcz idealny ;) ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bożena·
5 lat temu
Witam. Nie mam śmietanki 30. Mogę zastąpić słodką śmietanką 18% albo w ogóle ominąć? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Pominęłabym.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
5 lat temu
Czy można zrobić posypke na górę? :) Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Hmmmm. Masa serowa jest płynna. Nie utrzyma się ciasto na niej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lucyna·
3 lat temu
Ja osobiscie rozsmarowuję krem pistacjowy na gorze ☺️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
czy będzie pasowała tu polewa słony karmel?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, ale osobiście zrezygnowałabym z noty cytrynowej, czyli pominęłabym sok i skórkę z cytryny i zrobiłabym sam śmietankowy sernik. Będzie świetny z solonym karmelem :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
5 lat temu
Super, tak tez pomyślałam. Bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Grażyna·
6 lat temu
Witam, czy zamiast twarogu może być serek waniliowy? Jeśli mam waniliowy to dodać coś jeszcze? Boje się że się nie zetnie. Proszę o pomoc Grażyna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Homogenizowany? Jest za rzadki.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia_M·
6 lat temu
Idealny (happy) (y)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wedelka·
6 lat temu
Muszę w końcu spróbować dodatku mleka skondensowanego do sernika. Jakoś ciągle się tego boję. Twój wypiek wygląda bardzo apetycznie :)