Szarlotka z kruszonką bez jajek

22 Komentarzy
Szarlotka z kruszonką bez jajek

Prosta szarlotka na kruchym cieście bez dodatku jajek, pod chrupiącą kruszonką. Łatwy przepis na smaczne, jesienne ciasto. Jak do każdej szarlotki będzie tutaj pasować gałka lodów waniliowych lub kleks z bitej śmietany, ale również bez tych dodatków jest smaczna ;).

Składniki na tortownicę 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 250 g masła, zimnego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • ok. 1,5 kg jabłek (polecam Szarą Renetę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na wiórki) i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę ręką lub robotem kuchennym.
  3. Połowę kruszonki przełożyć do innej miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę zagnieść na gładkie ciasto i wykleić dno formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
  4. Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. (Kroję na ósemki i w poprzek na 3 części).
  5. Jabłka przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Podsmażyć chwilę, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. (Jeśli puszczą sok, to powinien on odparować). Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Chłodne jabłka wyłożyć do formy. Na jabłkach rozłożyć kruszonkę.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Szarlotka z kruszonką bez jajek Szarlotka z kruszonką bez jajek
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalka · 4 miesięcy temu
    Super przepis, zawsze z niego korzystam, ciasto zawsze wychodzi smaczne, polecam :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ksawery · 9 miesięcy temu
    Bardzo dobry przepis tylko jabłka zrobiłem po swojemu, ale cieasto naprawdę super. 🍰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gosia · 1 lat temu
    można za masło dać margarynę?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    zrzedliwamańka · 1 lat temu
    300 gram mąki.. co ja mam aptekarzem zostać i kupować wagę? Podawajcie przepisy po ludzku na szklanki i łyżki!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      paw · 11 miesięcy temu
      a ja wolę w gramach... odmierzyć wagą to nie problem a teraz każda szklanka i łyżka jest inna więc się nie nadają do odmierzania...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ja · 7 miesięcy temu
      Cukiernictwo to prawie jak aptekarstwo wiec waga jak najbardziej wskazana. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Robiłam nie raz i wszystkim bardzo smakuje! :) Dokładam ostatnio 2-3 łyżki śmietany i też wychodzi smacznie. Pozdrawiam 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    weronika · 1 lat temu
    dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 1 lat temu
    Ciasto wyszło wspaniale, zrobiłam dokładnie według przepisu tylko była u mnie  mąka orkiszowa i ksylitol ale wszystkie proporcje zachowałqm tak jak w przepisie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edi · 2 lat temu
    Super przepis, wszystko wyszło.Nawet z moimi zmianami, czyli:1. Zamiast mąki pszennej użyłam kukurydzianej2. Jabłek nie smażyłam, wysypałam surowe, starte wcześniej na tarce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ilona · 3 lat temu
    Ciasto jest przepyszne i nawet taki antytalent do pieczenia jak ja, nie miał problemu z jego przygotowaniem🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Robię szarlotkę już któryś raz jest cudowna. Prosta w wykonaniu i przepyszna. Serdecznie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Czy można użyć np. mrożonych truskawek? Czy trzeba najpierw spod podpiec? Czy można wyłożyć mrożone owoce od razu na ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Szczerze jakoś tego nie widzę. Nawet jak podpieczesz spód to i tak namoknie. Trzeba by było rozmrozić truskawki, następnie porządnie odsączyć na sitku, a później jeszcze wymieszać ze skrobią. Na podpieczony spód i może się takim sposobem udać ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 4 lat temu
    Zrobilam to ciasto ze swieżymi sliwkami.2/3 ciasta na spod.reszta jako kruszonka.pieklam 180 stopni przez 50 min. Smakuje po prostu jak kruszonka ze śliwkami;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 lat temu
    Piekłam szarlotkę i jest pyszna. Chciałabym wykorzystać przepis na to kruche ciasto ale upiec je a potem dać owoce i galaretkę. Uda się? Ile czasu piwc samo ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Zrobiłabym cienki spód z połowy porcji i piekłabym, aż ciasto się zarumieni ok. 15 minut.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 4 lat temu
    Czy ciasto można piec na termoobiegu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Myślę, że tak. Trzymając się zasady, że różnica temperatur pomiędzy tymi dwiema metodami to około 20 °C, ustawiłabym piekarnik na 160 st.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Inka · 5 lat temu
    Czy ze śliwkami będzie ok? Tzn. Chodzi mi o to czy ciasto bez dodatku jajek nie podmoknie od śliwek i czy będzie chrupiące? Pozdrawiam serdecznie, Inka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Ułóż śliwki przecięciem do góry. Możesz też spód ciasta posypać zmielonymi migdałami.