Prosta szarlotka na kruchym cieście bez dodatku jajek, pod chrupiącą kruszonką. Łatwy przepis na smaczne, jesienne ciasto. Jak do każdej szarlotki będzie tutaj pasować gałka lodów waniliowych lub kleks z bitej śmietany, ale również bez tych dodatków jest smaczna ;).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na wiórki) i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę ręką lub robotem kuchennym.
Połowę kruszonki przełożyć do innej miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę zagnieść na gładkie ciasto i wykleić dno formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. (Kroję na ósemki i w poprzek na 3 części).
Jabłka przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Podsmażyć chwilę, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. (Jeśli puszczą sok, to powinien on odparować). Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne jabłka wyłożyć do formy. Na jabłkach rozłożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Andrzej ·
29 dni temu
czy można dać zamiast masła olej?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka·
6 miesięcy temu
Ciasto wyszło dosyć miękkie czy nie jest w przepisie za dużo masła?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
7 miesięcy temu
Czy ciasto kruszonką jest w kosysntencji takie samo jak w zwykłym jabłeczniku? U mnie jest wyszło dosyc miękkie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalka·
1 lat temu
Super przepis, zawsze z niego korzystam, ciasto zawsze wychodzi smaczne, polecam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ksawery·
2 lat temu
Bardzo dobry przepis tylko jabłka zrobiłem po swojemu, ale cieasto naprawdę super. 🍰
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
gosia·
2 lat temu
można za masło dać margarynę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
zrzedliwamańka·
2 lat temu
300 gram mąki.. co ja mam aptekarzem zostać i kupować wagę? Podawajcie przepisy po ludzku na szklanki i łyżki!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
paw·
2 lat temu
a ja wolę w gramach... odmierzyć wagą to nie problem a teraz każda szklanka i łyżka jest inna więc się nie nadają do odmierzania...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ja·
1 lat temu
Cukiernictwo to prawie jak aptekarstwo wiec waga jak najbardziej wskazana.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Monika·
2 lat temu
Robiłam nie raz i wszystkim bardzo smakuje! :) Dokładam ostatnio 2-3 łyżki śmietany i też wychodzi smacznie. Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
weronika·
3 lat temu
dobre
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
Ciasto wyszło wspaniale, zrobiłam dokładnie według przepisu tylko była u mnie mąka orkiszowa i ksylitol ale wszystkie proporcje zachowałqm tak jak w przepisie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edi·
3 lat temu
Super przepis, wszystko wyszło.Nawet z moimi zmianami, czyli:1. Zamiast mąki pszennej użyłam kukurydzianej2. Jabłek nie smażyłam, wysypałam surowe, starte wcześniej na tarce.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ilona·
4 lat temu
Ciasto jest przepyszne i nawet taki antytalent do pieczenia jak ja, nie miał problemu z jego przygotowaniem🙈
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Martyna ·
4 lat temu
Robię szarlotkę już któryś raz jest cudowna. Prosta w wykonaniu i przepyszna. Serdecznie polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Czy można użyć np. mrożonych truskawek? Czy trzeba najpierw spod podpiec? Czy można wyłożyć mrożone owoce od razu na ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Szczerze jakoś tego nie widzę. Nawet jak podpieczesz spód to i tak namoknie. Trzeba by było rozmrozić truskawki, następnie porządnie odsączyć na sitku, a później jeszcze wymieszać ze skrobią. Na podpieczony spód i może się takim sposobem udać ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
5 lat temu
Zrobilam to ciasto ze swieżymi sliwkami.2/3 ciasta na spod.reszta jako kruszonka.pieklam 180 stopni przez 50 min. Smakuje po prostu jak kruszonka ze śliwkami;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
5 lat temu
Piekłam szarlotkę i jest pyszna. Chciałabym wykorzystać przepis na to kruche ciasto ale upiec je a potem dać owoce i galaretkę. Uda się? Ile czasu piwc samo ciasto?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Zrobiłabym cienki spód z połowy porcji i piekłabym, aż ciasto się zarumieni ok. 15 minut.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia·
5 lat temu
Czy ciasto można piec na termoobiegu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że tak. Trzymając się zasady, że różnica temperatur pomiędzy tymi dwiema metodami to około 20 °C, ustawiłabym piekarnik na 160 st.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Inka·
6 lat temu
Czy ze śliwkami będzie ok? Tzn. Chodzi mi o to czy ciasto bez dodatku jajek nie podmoknie od śliwek i czy będzie chrupiące? Pozdrawiam serdecznie, Inka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Ułóż śliwki przecięciem do góry. Możesz też spód ciasta posypać zmielonymi migdałami.