Prosta szarlotka na kruchym cieście bez dodatku jajek, pod chrupiącą kruszonką. Łatwy przepis na smaczne, jesienne ciasto. Jak do każdej szarlotki będzie tutaj pasować gałka lodów waniliowych lub kleks z bitej śmietany, ale również bez tych dodatków jest smaczna ;).
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować ciasto kruche: Z mąki, cukru, cukru waniliowego, masła (pokrojonego na wiórki) i proszku do pieczenia zagnieść kruszonkę ręką lub robotem kuchennym.
Połowę kruszonki przełożyć do innej miski i wstawić do lodówki. Drugą połowę zagnieść na gładkie ciasto i wykleić dno formy. Formę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.
Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać, przeciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w dużą kostkę. (Kroję na ósemki i w poprzek na 3 części).
Jabłka przełożyć na patelnię, dodać 2 łyżki cukru i cynamon. Podsmażyć chwilę, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. (Jeśli puszczą sok, to powinien on odparować). Pozostawić do ostygnięcia.
Chłodne jabłka wyłożyć do formy. Na jabłkach rozłożyć kruszonkę.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto wyszło wspaniale, zrobiłam dokładnie według przepisu tylko była u mnie mąka orkiszowa i ksylitol ale wszystkie proporcje zachowałqm tak jak w przepisie.
Super przepis, wszystko wyszło.Nawet z moimi zmianami, czyli:1. Zamiast mąki pszennej użyłam kukurydzianej2. Jabłek nie smażyłam, wysypałam surowe, starte wcześniej na tarce.
Szczerze jakoś tego nie widzę. Nawet jak podpieczesz spód to i tak namoknie. Trzeba by było rozmrozić truskawki, następnie porządnie odsączyć na sitku, a później jeszcze wymieszać ze skrobią. Na podpieczony spód i może się takim sposobem udać ;)
Zrobilam to ciasto ze swieżymi sliwkami.2/3 ciasta na spod.reszta jako kruszonka.pieklam 180 stopni przez 50 min. Smakuje po prostu jak kruszonka ze śliwkami;)
Piekłam szarlotkę i jest pyszna. Chciałabym wykorzystać przepis na to kruche ciasto ale upiec je a potem dać owoce i galaretkę. Uda się? Ile czasu piwc samo ciasto?
Czy ze śliwkami będzie ok? Tzn. Chodzi mi o to czy ciasto bez dodatku jajek nie podmoknie od śliwek i czy będzie chrupiące? Pozdrawiam serdecznie, Inka