Kremowy sernik o smaku pomarańczowym, z dodatkiem mleka skondensowanego słodzonego. Pieczony jest na aromatycznym spodzie z korzennych ciasteczek spekulatius. Sernik pokryty jest dodatkowo galaretką pomarańczową, przygotowaną na świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy. Sernik jest pyszny, kremowy, aromatyczny i pachnący świętami.
Składniki na tortownicę 24 cm:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.
Spód:
150 g ciasteczek Spekulatius (lub herbatników)
50 g masła
Masa serowa:
500 g twarogu z wiaderka lub quarku (u mnie Magerquark)
200 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (ok. 400g)
skórka starta z jednej pomarańczy
4 jajka (rozmiar M)
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 40g)
Galaretka pomarańczowa:
200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy (potrzebne ok. 3 pomarańcze)
2 listki żelatyny (lub 1,5 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
Dodatkowo:
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżeczka cukru pudru
ok. 3 ciasteczka Spekulatius
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować spód: Ciasteczka pokruszyć na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka pokruszyć).
Masło roztopić i od razu jeszcze gorące dodać do pokruszonych ciasteczek i wymieszać łyżką. (Konsystencja będzie przypominać mokry piasek).
Ciasteczka wyłożyć do tortownicy i ugnieść na dnie np. tylną stroną łyżki. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Przygotować masę serową: Do miski przełożyć ser, śmietankę, słodzone mleko skondensowane, skórkę z pomarańczy, jajka i budyń w proszku. Zmiksować krótko na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. (Można zmiksować lub wymieszać trzepaczką do połączenia).
Masę serową wylać do tortownicy. (Masa jest płynna).
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 160°C, grzałka góra- dół. (Sernik będzie blady, ale powinien być ścięty z wierzchu).
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika, wsuwając łyżkę drewnianą między drzwiczki, a piekarnik i tak pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić sernik w lodówce najlepiej przez kilka godzin.
Gdy sernik będzie dobrze schłodzony, przygotować galaretkę pomarańczową: Z pomarańczy wycisnąć sok i odmierzyć 200 ml. Sok mocno podgrzać, ściągnąć z pieca, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. Tak przygotowaną galaretkę wylać na sernik, jeśli powierzchnia sernika dobrze przylega do obręczy tortownicy. (W przeciwnym wypadku należy poczekać, aż galaretka zacznie lekko tężeć i dopiero wylać na sernik).
Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do stężenia.
Gdy galaretka stężeje, pociąć sernik na kawałki.
Słodką śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Wyciskać kleksy na każdym kawałki i ozdobić kawałkiem ciasteczka.