Wieniec orzechowy

26 Komentarzy
Wieniec orzechowy

Pleciony wieniec z ciasta drożdżowego i masy orzechowej. Jest miękki, wilgotny i ze sporą ilością nadzienia. Jest efektowny, a wcale nieskomplikowany w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli

Nadzienie orzechowe:

  • 300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
  • cynamon (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
  3. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. W międzyczasie przygotować masę orzechową: W misce wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Można dodać cynamonu do smaku.
  5. Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.

2

3

  1. Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.

4

  1. Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.

5

  1. Skleić końce, tworząc okrąg.
  2. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

6

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Wieniec orzechowy Wieniec orzechowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Masę robiłam wyłącznie z włoskich i też pycha :) Mleka tak na oko, żeby trochę namokły, ok. 100 ml. Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diana · 2 lat temu
    Czy migdały mają być zmielone ze skórką czy bez?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Dzień dobry. czy zamiast masy orzechowej, mogę dać masę z białego sera?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Tak, tylko zrobiłabym zwartą masę z klasycznego twarogu, a nie wiaderkowego, aby masa nie wylewała się ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 3 lat temu
    Mam ciut inne pytanie. Zawsze mam problem z rozwałkowaniem ciasta drożdżowego tak ładnie. Czy jest jakiś sprytny sposób na to?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Domi · 1 lat temu
      Uformuj z ciasta zamiast kuli, wałek. Jak rozplaszczysz masz początek prostokąta. A potem powoli w góra dół lewo prawo, nie we wszystkich kierunkach świata :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    A czy zamiast orzechow moge dac mase makowa? Dziekuje za odpowiedz! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Mam pytanie... Coś mi nie wyszło tnz ciasto zbyt się kleilo... Czy też mieliście taki problem... Dodałam spro mąki i chyba mi nie wyszło... Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Edi · 3 lat temu
      trzeba wyrabiać dość długo najlepiej rękami aż ciasto będzie szkliste
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Angelika · 3 lat temu
      Ciasto drożdżowe, jest bardzo miękkie i trochę kleiste. Proponuję, wyłożyć je na papier do pieczenia, który wcześniej należy posmarować olejem. Następnie rozłożyć dłoniami na odpowiedni prostokąt, nałożyć nadzienie i z pomocą papieru zawinąć roladę. Ciasto znakomicie odchodzi od papieru. By uformować warkocz, należy rozciąć roladę i bardzo ostrożnie przekładać rozcięte części.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    dama_z_bagien · 3 lat temu
    Do masy orzechowej dołożyłam 50g zmielonego maku oraz rodzynki i koniecznie śmietanka, bo mleko powoduje, że masa robi się zbyt rzadka. Zamiast cukru proponuję miód...zdrowszy i smaczniejszy. Wieniec piekłam 40 minut w piekarniku gazowym. Wyszedł piękny i bardzo smaczny. Dziękuję za kolejny fajny przepis. :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      MArta · 3 lat temu
      Zgadzam się co do mleka, masa mi wyszła bardzo rzadka, przez co musiałam dodać jeszcze więcej zmielonych orzechów. I dorzuciłam parę rodzynek,coby trochę "odwilżyły" masę. Koniec końców wyszła mocno orzechowa masa :D i jeszcze jej zostało, więc jestem zmuszona ;) do dorobienia ciasta. Na szkodę nie wyjdzie, bo jest przepyszne! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 3 lat temu
    Orzechy laskowe trzeba najpierw obrać ze skórki czy nie jest to konieczne? 🤩
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lila · 3 lat temu
    miałabym "delikatną" prośbę a mianowicie, żeby przy każdym przepisie podawała Pani czy piekarnik z termoobiegiem, czy bez... WSZYSTKIE Pani przepisy są bardzo interesujące, kilka z nich już wypróbowałam. Wszystko "wyszło" !!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      We wszystkich najnowszych przepisiem jest podane. W starych przepisach jak nie jest podane to domyślnie jest wszędzie grzałka góra- dół. Jak przepisuję lub poprawiam stare przepisy to od razu dopisuję te ustawienia (inaczej nie nadążam) ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 lat temu
    Witam czy mogę dodać gotową masę z puszki ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    M.m · 4 lat temu
    Takie cud’s mi wyszlo😃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 4 lat temu
    Wygląda pięknie. Jutro będziemy kosztować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    oxy · 4 lat temu
    wygląda rewelacyjnie :) chyba poczynię ;))
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Pyszne. Do masy orzechowej dodałam 200 g mielonych orzechów laskowych i 100 g migdałów. Następnym razem zrobię tylko z orzechów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Witam, A czy moga byc orzechy wloskie???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Osobiście radziłabym pomieszać włoskie np. z migdałami lub laskowymi. Same włoskie zmielone są tłuste i mocno intensywne w smaku.