Pleciony wieniec z ciasta drożdżowego i masy orzechowej. Jest miękki, wilgotny i ze sporą ilością nadzienia. Jest efektowny, a wcale nieskomplikowany w przygotowaniu, jak mogłoby się wydawać.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
250 ml mleka
70 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 jajko
500 g mąki pszennej
60 g masła
szczypta soli
Nadzienie orzechowe:
300 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
80 g cukru pudru
200 g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36% lub 180 g mleka
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 kopiatymi łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotować masę orzechową: W misce wymieszać zmielone migdały (lub orzechy) z cukrem pudrem i śmietanę (lub mlekiem). Można dodać cynamonu do smaku.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 40 cm. Wyłożyć masę orzechową. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przeciąć wzdłuż, nie przecinając jednego końca.
Rozcięte połówki zapleść ze sobą. Uważać, aby rozcięcie z nadzieniem było widoczne na zewnątrz.
Skleić końce, tworząc okrąg.
Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut na złoty kolor, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
Lekko ciepłe lub chłodne ciasto można polukrować. (Lukier: ok. 3 łyżek cukru pudru rozetrzeć z odrobiną wrzątku na gładką masę, aż powstanie biały, dość gęsty lukier).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
5 miesięcy temu
Zrobiłam wieniec wczora z podprażonymi orzechami włoskimi. Bardzo udany i prosty przepis. Niebo na podniebieniu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
3 lat temu
Masę robiłam wyłącznie z włoskich i też pycha :) Mleka tak na oko, żeby trochę namokły, ok. 100 ml. Super przepis!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Diana ·
3 lat temu
Czy migdały mają być zmielone ze skórką czy bez?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Jak wolisz, Ja użyłam ze skórką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sylwia ·
4 lat temu
Dzień dobry. czy zamiast masy orzechowej, mogę dać masę z białego sera?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, tylko zrobiłabym zwartą masę z klasycznego twarogu, a nie wiaderkowego, aby masa nie wylewała się ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina·
4 lat temu
Mam ciut inne pytanie. Zawsze mam problem z rozwałkowaniem ciasta drożdżowego tak ładnie. Czy jest jakiś sprytny sposób na to?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Domi·
2 lat temu
Uformuj z ciasta zamiast kuli, wałek. Jak rozplaszczysz masz początek prostokąta. A potem powoli w góra dół lewo prawo, nie we wszystkich kierunkach świata :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
A czy zamiast orzechow moge dac mase makowa? Dziekuje za odpowiedz! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, oczywiście :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
4 lat temu
Mam pytanie... Coś mi nie wyszło tnz ciasto zbyt się kleilo... Czy też mieliście taki problem... Dodałam spro mąki i chyba mi nie wyszło... Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edi·
4 lat temu
trzeba wyrabiać dość długo najlepiej rękami aż ciasto będzie szkliste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Angelika·
4 lat temu
Ciasto drożdżowe, jest bardzo miękkie i trochę kleiste. Proponuję, wyłożyć je na papier do pieczenia, który wcześniej należy posmarować olejem. Następnie rozłożyć dłoniami na odpowiedni prostokąt, nałożyć nadzienie i z pomocą papieru zawinąć roladę. Ciasto znakomicie odchodzi od papieru. By uformować warkocz, należy rozciąć roladę i bardzo ostrożnie przekładać rozcięte części.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
dama_z_bagien·
4 lat temu
Do masy orzechowej dołożyłam 50g zmielonego maku oraz rodzynki i koniecznie śmietanka, bo mleko powoduje, że masa robi się zbyt rzadka. Zamiast cukru proponuję miód...zdrowszy i smaczniejszy. Wieniec piekłam 40 minut w piekarniku gazowym. Wyszedł piękny i bardzo smaczny. Dziękuję za kolejny fajny przepis. :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
MArta·
4 lat temu
Zgadzam się co do mleka, masa mi wyszła bardzo rzadka, przez co musiałam dodać jeszcze więcej zmielonych orzechów. I dorzuciłam parę rodzynek,coby trochę "odwilżyły" masę. Koniec końców wyszła mocno orzechowa masa :D i jeszcze jej zostało, więc jestem zmuszona ;) do dorobienia ciasta. Na szkodę nie wyjdzie, bo jest przepyszne! :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ala·
4 lat temu
Orzechy laskowe trzeba najpierw obrać ze skórki czy nie jest to konieczne? 🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie trzeba, ja używam zmielonych ze skórką.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lila·
5 lat temu
miałabym "delikatną" prośbę a mianowicie, żeby przy każdym przepisie podawała Pani czy piekarnik z termoobiegiem, czy bez... WSZYSTKIE Pani przepisy są bardzo interesujące, kilka z nich już wypróbowałam. Wszystko "wyszło" !!!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
We wszystkich najnowszych przepisiem jest podane. W starych przepisach jak nie jest podane to domyślnie jest wszędzie grzałka góra- dół. Jak przepisuję lub poprawiam stare przepisy to od razu dopisuję te ustawienia (inaczej nie nadążam) ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosia·
5 lat temu
Witam czy mogę dodać gotową masę z puszki ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
M.m·
5 lat temu
Takie cud’s mi wyszlo😃
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena·
6 lat temu
Wygląda pięknie. Jutro będziemy kosztować :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
oxy·
6 lat temu
wygląda rewelacyjnie :) chyba poczynię ;))
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
6 lat temu
Pyszne. Do masy orzechowej dodałam 200 g mielonych orzechów laskowych i 100 g migdałów. Następnym razem zrobię tylko z orzechów.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iwona·
6 lat temu
Witam, A czy moga byc orzechy wloskie???
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Osobiście radziłabym pomieszać włoskie np. z migdałami lub laskowymi. Same włoskie zmielone są tłuste i mocno intensywne w smaku.