Tort jagodowo- malinowo- truskawkowy

64 Komentarzy
Tort jagodowo- malinowo- truskawkowy

Lekki, owocowy tort na kakaowym biszkopcie, przełożony jagodowym, malinowym i truskawkowym musem. Udekorowany jest bitą śmietaną i lizakami bezowymi. Bardzo smaczny i orzeźwiający.

Składniki:

Kakaowy biszkopt genueński:

  • 185 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • szczypta soli
  • 6 jajek, temperatura pokojowa
  • 200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 2 łyżki masła (= 30g)

Krem jagodowy:

  • 150 g jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 20 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Krem malinowy:

  • 250 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 30 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Krem truskawkowy:

  • 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g jogurtu typu greckiego
  • 20 g cukru pudru
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 100 g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:

  • sok z ½ cytryny
  • ok. 125 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Do obłożenia:

  • 400 g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Lizaki bezowe (na dwie blachy):

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • patyczki do cake pops, lizaków lub papierowe słomki
  • czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu

Dodatkowo:

  • obręcz do tortu (najlepiej wysoka lub dwie klasyczne)

Sposób przygotowania:

  1. Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
  4. Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
  5. Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
  7. Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na kilka minut w piekarniku.
  8. Gdy lekko przestygną, wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
  9. Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
  10. Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
  11. Przygotować krem jagodowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Jagody, jogurt i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę. (W przypadku jagód mrożonych, przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać jogurt i cukier puder i zmiksować blenderem). Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie mieszając dalej trzepaczką, połączyć z resztę masy. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy krem jagodowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do kremu.
  12. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Zacisnąć obręcz do tortu (najlepiej wysoką, jeśli posiadacie) i wyłożyć krem jagodowy. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu malinowego.
  13. Przygotować krem malinowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (W przypadku malin mrożonych, przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko). Odmierzyć 150 g przetartych malin. Maliny, jogurt i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie mieszając dalej trzepaczką, połączyć z resztę masy. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy krem malinowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do kremu.
  14. Krem malinowy wyłożyć na drugi blat biszkoptowy i przykryć trzecim blatem. Blat nasączyć. (Teraz trzeba kombinować z kolejną obręczą do tortu, bo klasyczna jest za niska, aby objęła wszystkie warstwy tortu). Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu truskawkowego.
  15. Przygotować krem truskawkowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, jogurt i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę. (W przypadku truskawek mrożonych, przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać jogurt i cukier puder i zmiksować blenderem). Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie mieszając dalej trzepaczką, połączyć z resztę masy. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy krem truskawkowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do kremu.
  16. Krem truskawkowy wyłożyć na trzeci blat biszkoptowy i przykryć czwartym blatem. Nasączyć ponczem. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby kremy dobrze stężały.

2

  1. Przygotować lizaki bezowe: Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć patyczki lub tekturowe słomki. (Patyczki/ słomki można przyciąć tak, aby miały różne długości). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać lub krótko zmiksować. (Nie trzeba łączyć barwnika z pianą dokładnie. Można zrobić dwukolorowe bezy). Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać bezy tak, aby nachodziły na patyczek/ słomkę zostawiając odstępy między bezami. Można zrobić też kilka zwykłych, małych bezików.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (najlepiej z funkcją termoobiegu) przez co najmniej 2 godziny lub do czasu całkowitego wysuszenia się bez. (Dobrze wysuszone bezy będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia. (Można zostawić je w zamkniętym piekarniku na noc).
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietaną udekorować tort. (Ja obłożyłam tort śmietaną, a małą część zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym na różowo i zrobiłam delikatne paski nożem do masła u góry tortu).
  3. Lizaki bezowe wbić w tort.
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Tort jagodowo- malinowo- truskawkowy Tort jagodowo- malinowo- truskawkowy Tort jagodowo- malinowo- truskawkowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 8 miesięcy temu
    HELP! Robię na tortownicy 26cm, przeliczyłam już wszystkie składniki, wyszło mi 10 jajek na biszkopt i niekoniecznie zesztywniały z cukrem po zmiksowaniu, nie było jakiegoś zbytniego śladu w masie po podniesieniu mieszadeł i z całej masy wyszła mi połowa wysokości tortownicy, a z tego co czytam powinno wyjść ciasta na dwie tortownice, tyle że nie wiem czy tyczy się to też jeśli robię to na większej średnicy
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Tak, dobrze przeliczone. Z 10 jajek powinno wystarczyć na dwie tortownice o śr. 26 cm. To faktycznie dobrze się nie ubiło.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Weronika · 8 miesięcy temu
        czy ubicie najpierw białek i później dodawanie stopniowo żółtek z cukrem zadziała? czy jeśli wmieszałam mąkę kakao i masło za szybko to mogło to spowodować, że ciasto upiekło się bardzo zbite? przepraszam za tyle pytań, ale jestem w kropce, robię tort na roczek córki i bardzo mi na nim zależy 😫
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
          Spokojnie. Myślę, że najlepiej będzie jak zmienimy przepis na biszkopt uniwersalny. Jest pewniejszy i nie ma co teraz robić jeszcze raz ten sam (może innym razem) a teraz to proponuję przeliczyć składniki z tego przepisu: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1373-tort-z-musem-malinowym-mango-owocow-lesnych na tortownice 26cm. Też będzie 10 jajek, tylko resztę trzeba przeliczyć. Najpierw się ubija białka i nie ma tłuszczu i gwarantuję, że się uda. Jeśli ma być ciemny to zamiast 120 g mąki, proszę jako wyjściową ilość wziąć 100 g mąki pszennej i 20 g kakao. 
          Już  pomagam przeliczać...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 9 miesięcy temu
    A jeśli chciałabym zrobić to na tortownicy 28 cm to też powinnam zrobić to na dwie tortownice? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AgaM · 1 lat temu
    Cieszę się, że znalazłam Pani przepis :) Był inspiracją do mas i gamy kolorystycznej tortu. Od siebie  do mas dodałam serek mascarpone. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Masy nie tężeją. Pilnowałem żelatyny, żeby nie doprowadzić jej do wrzenia. Szczególnie truskawkowa. Jest po prostu ciekła. W końcu wsadziłem ją do zamrażarki, żeby zaczęła tężeć, a ona zamarza. Ale nie tężeje. Cały dzień stracony, a urodziny zepsute. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Asia · 1 lat temu
      Ostatecznie rozebrałam tort, wybrałam masę truskawkową i dodałam jeszcze 1,5 porcji żelatyny. Robiłam z truskawek mrożonych. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Czy zamiast jogurtu można użyć serka mascarpone ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 1 lat temu
    Czy zamiast jogurtu mogę użyć śmietanki 36
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Lepiej skyr lub twaróg z wiaderka. Śmietanka też jest w kremie dodatkowo, ale jeśli chcesz to też myślę może być.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 1 lat temu
    Czy używając tortownicy o średnicy 28 cm można upiec biszkopt z dwóch porcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tortowe love · 1 lat temu
    Jestem w trakcie robienia... Zobaczymy jak wyjdzie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gabi · 1 lat temu
    "Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała)." Ile to czasu mniej więcej trwa? :) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Witam, czy ciasto na biszkopt jest na tyle gęste aby upiec go w rancie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    Robiłam wszystko dokładnie według przepisu i po kolei. Jak to możliwe że wyszło takie ciasto......? Twarde, cienkie i zbite.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 3 lat temu
    Witam czy mogę podwoić proporcje i zrobić za jednym razem ??? Planuje tort piętrowy czy te kremy będą odpowiednie ?? Czy tort można otynkować masa maślana ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Kremy możesz zrobić z podwójnej porcji. Biszkoptu z 12 jaj naraz nie robiłabym. Poza tym nie zmieścisz w piekarniku ;) Myślę, że kremy są na tyle usztywnione żelatyną, że nadają się do tortu piętrowego. Tak, możesz otynkować je masą maślaną :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Tort bardzo smaczny. Dziękuję:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 3 lat temu
    Piękny tort O ile trzeba zwiększyć składniki do masy jeśli ma byc przełożony tort 24cm
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Proszę użyć przelicznika form znajdującego się w menu, przeliczając formę 20cm na 24cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 3 lat temu
    Czy zamiast masy jagodowej mogę zrobić czekoladową? Albo jaką inną mogę zrobić aby tort był lekki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Piękny tort czy zamiast tortwonicy moge użyć blaszki 26x27 ponieważ chcę tort prostokątny musze wtedy powiększać składniki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 3 lat temu
    Czy zamiast żelatyny można dodać np. agar? Jeżeli tak to ile łyżeczek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Nie używam, ale wiem, że agar trzeba zagotować, więc nie widzę tego przy tych kremach i daje bardziej zwartą konsystencję niż zelatyna, więc trzeba go użyć mniej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zos · 3 lat temu
    Tort robi wrażenie. I też go upiekłam. Ale moj biszkopt wyszedł bardzo zbity i nie wiem co zrobiłam zle.. krem jagodowy też nie wyszedł tak fioletowy jak na Twoim zdjeciu.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Wygląda ładnie. Faktycznie biszkopt zbity. Masa jagodowa, to wyszłaby fiolotowa na jagodach. Tutaj widzę, że jest raczej borówka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mambomariii · 3 lat temu
    Właśnie planuję jutro go upiec 😀 jednak czy mogę zamiast jogurtu greckiego użyć naturalnego? 😊😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda.P · 3 lat temu
    Zrobiłam , dziękuję za inspirację :)