Lekki, owocowy tort na kakaowym biszkopcie, przełożony jagodowym, malinowym i truskawkowym musem. Udekorowany jest bitą śmietaną i lizakami bezowymi. Bardzo smaczny i orzeźwiający.
Składniki:
Kakaowy biszkopt genueński:
185 g mąki pszennej
15 g kakao
szczypta soli
6 jajek, temperatura pokojowa
200 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki masła (= 30g)
Krem jagodowy:
150 g jagód lub borówki amerykańskiej (świeżych lub mrożonych)
150 g jogurtu typu greckiego
20 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
Krem malinowy:
250 g malin (świeżych lub mrożonych)
150 g jogurtu typu greckiego
30 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
Krem truskawkowy:
150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
150 g jogurtu typu greckiego
20 g cukru pudru
3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
100 g słodkiej śmietany 30- 36%
Poncz:
sok z ½ cytryny
ok. 125 ml wody
2 łyżeczki cukru
Do obłożenia:
400 g słodkiej śmietany 30- 36%
1 łyżka cukru pudru
Lizaki bezowe (na dwie blachy):
2 białka
100 g cukru
szczypta soli
patyczki do cake pops, lizaków lub papierowe słomki
czerwony lub różowy barwnik spożywczy w żelu
Dodatkowo:
obręcz do tortu (najlepiej wysoka lub dwie klasyczne)
Sposób przygotowania:
Dno dwóch tortownic o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
Przygotować biszkopt: Masło roztopić. Pozostawić do ostygnięcia.
Mąkę i kakao wymieszać z solą i przesiać (najlepiej dwukrotnie). Odstawić na bok.
Całe jajka z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut na jasną, sztywno- kremową masę. (Przy podniesieniu trzepaków miksera powinien na masie pozostać widoczny ślad).
Szeroką szpatułką lub łyżką drewnianą wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i roztopione masło.
Ciasto przełożyć do przygotowanych tortownic i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C przy ustawieniach grzałki góra- dół.
Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopty na kilka minut w piekarniku.
Gdy lekko przestygną, wyciągnąć je z piekarnika i razem z formą odwrócić do góry dnem na kratkę kuchenną.
Po ostygnięciu biszkopty przeciąć na pół tak, aby powstały łącznie 4 blaty.
Przygotować poncz: Chłodną wodę wymieszać z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na bok.
Przygotować krem jagodowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Jagody, jogurt i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę. (W przypadku jagód mrożonych, przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać jogurt i cukier puder i zmiksować blenderem). Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie mieszając dalej trzepaczką, połączyć z resztę masy. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy krem jagodowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do kremu.
Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptowy. Nasączyć lekko ponczem. Zacisnąć obręcz do tortu (najlepiej wysoką, jeśli posiadacie) i wyłożyć krem jagodowy. Przykryć drugim blatem i go nasączyć. Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu malinowego.
Przygotować krem malinowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. (W przypadku malin mrożonych, przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie zmiksować blenderem i przetrzeć przez sitko). Odmierzyć 150 g przetartych malin. Maliny, jogurt i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę. Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie mieszając dalej trzepaczką, połączyć z resztę masy. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy krem malinowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do kremu.
Krem malinowy wyłożyć na drugi blat biszkoptowy i przykryć trzecim blatem. Blat nasączyć. (Teraz trzeba kombinować z kolejną obręczą do tortu, bo klasyczna jest za niska, aby objęła wszystkie warstwy tortu). Tort wstawić do lodówki na czas przygotowania kremu truskawkowego.
Przygotować krem truskawkowy: Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Truskawki, jogurt i cukier puder zmiksować blenderem na gładką masę. (W przypadku truskawek mrożonych, przełożyć je do miski i pozostawić do rozmrożenia. Następnie dodać jogurt i cukier puder i zmiksować blenderem). Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie mieszając dalej trzepaczką, połączyć z resztę masy. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała). Gdy krem truskawkowy zacznie tężeć, ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do kremu.
Krem truskawkowy wyłożyć na trzeci blat biszkoptowy i przykryć czwartym blatem. Nasączyć ponczem. Tort wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby kremy dobrze stężały.
Przygotować lizaki bezowe: Dwie duże blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć patyczki lub tekturowe słomki. (Patyczki/ słomki można przyciąć tak, aby miały różne długości). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, dodać trochę barwnika spożywczego i wymieszać lub krótko zmiksować. (Nie trzeba łączyć barwnika z pianą dokładnie. Można zrobić dwukolorowe bezy). Pianę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać bezy tak, aby nachodziły na patyczek/ słomkę zostawiając odstępy między bezami. Można zrobić też kilka zwykłych, małych bezików.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C (najlepiej z funkcją termoobiegu) przez co najmniej 2 godziny lub do czasu całkowitego wysuszenia się bez. (Dobrze wysuszone bezy będą łatwo odchodzić od papieru do pieczenia). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia. (Można zostawić je w zamkniętym piekarniku na noc).
Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Bitą śmietaną udekorować tort. (Ja obłożyłam tort śmietaną, a małą część zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym na różowo i zrobiłam delikatne paski nożem do masła u góry tortu).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 lat temu
HELP! Robię na tortownicy 26cm, przeliczyłam już wszystkie składniki, wyszło mi 10 jajek na biszkopt i niekoniecznie zesztywniały z cukrem po zmiksowaniu, nie było jakiegoś zbytniego śladu w masie po podniesieniu mieszadeł i z całej masy wyszła mi połowa wysokości tortownicy, a z tego co czytam powinno wyjść ciasta na dwie tortownice, tyle że nie wiem czy tyczy się to też jeśli robię to na większej średnicy
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Tak, dobrze przeliczone. Z 10 jajek powinno wystarczyć na dwie tortownice o śr. 26 cm. To faktycznie dobrze się nie ubiło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 lat temu
czy ubicie najpierw białek i później dodawanie stopniowo żółtek z cukrem zadziała? czy jeśli wmieszałam mąkę kakao i masło za szybko to mogło to spowodować, że ciasto upiekło się bardzo zbite? przepraszam za tyle pytań, ale jestem w kropce, robię tort na roczek córki i bardzo mi na nim zależy 😫
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Spokojnie. Myślę, że najlepiej będzie jak zmienimy przepis na biszkopt uniwersalny. Jest pewniejszy i nie ma co teraz robić jeszcze raz ten sam (może innym razem) a teraz to proponuję przeliczyć składniki z tego przepisu: https://domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/1373-tort-z-musem-malinowym-mango-owocow-lesnych na tortownice 26cm. Też będzie 10 jajek, tylko resztę trzeba przeliczyć. Najpierw się ubija białka i nie ma tłuszczu i gwarantuję, że się uda. Jeśli ma być ciemny to zamiast 120 g mąki, proszę jako wyjściową ilość wziąć 100 g mąki pszennej i 20 g kakao.
Już pomagam przeliczać...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Składniki na 2 tortownice 26 cm:
10 jajek
335 g cukru
34 g kakao
160 g mąki pszennej
200 g skrobi
3 łyżki wody
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 lat temu
bardzo dziękuję za ratunek ❤
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 lat temu
Tort wyszedł super 🤩
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Bardzo się cieszę, że tort się udał 😀
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 lat temu
A jeśli chciałabym zrobić to na tortownicy 28 cm to też powinnam zrobić to na dwie tortownice?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
AgaM·
2 lat temu
Cieszę się, że znalazłam Pani przepis :) Był inspiracją do mas i gamy kolorystycznej tortu. Od siebie do mas dodałam serek mascarpone.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
2 lat temu
Masy nie tężeją. Pilnowałem żelatyny, żeby nie doprowadzić jej do wrzenia. Szczególnie truskawkowa. Jest po prostu ciekła. W końcu wsadziłem ją do zamrażarki, żeby zaczęła tężeć, a ona zamarza. Ale nie tężeje. Cały dzień stracony, a urodziny zepsute.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Asia·
2 lat temu
Ostatecznie rozebrałam tort, wybrałam masę truskawkową i dodałam jeszcze 1,5 porcji żelatyny. Robiłam z truskawek mrożonych.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natalia·
2 lat temu
Czy zamiast jogurtu można użyć serka mascarpone ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola·
2 lat temu
Czy zamiast jogurtu mogę użyć śmietanki 36
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Lepiej skyr lub twaróg z wiaderka. Śmietanka też jest w kremie dodatkowo, ale jeśli chcesz to też myślę może być.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wiola ·
2 lat temu
Dziękuję
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
2 lat temu
Czy używając tortownicy o średnicy 28 cm można upiec biszkopt z dwóch porcji?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak. Tak wychodzi po przeliczeniu składników na tę tortownicę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tortowe love·
2 lat temu
Jestem w trakcie robienia... Zobaczymy jak wyjdzie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gabi·
2 lat temu
"Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała)." Ile to czasu mniej więcej trwa? :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna·
3 lat temu
Witam, czy ciasto na biszkopt jest na tyle gęste aby upiec go w rancie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
3 lat temu
Robiłam wszystko dokładnie według przepisu i po kolei. Jak to możliwe że wyszło takie ciasto......? Twarde, cienkie i zbite.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sonia·
2 miesięcy temu
Jajka nie ubite wystarczajaco
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aneta·
4 lat temu
Witam czy mogę podwoić proporcje i zrobić za jednym razem ??? Planuje tort piętrowy czy te kremy będą odpowiednie ?? Czy tort można otynkować masa maślana ??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Kremy możesz zrobić z podwójnej porcji. Biszkoptu z 12 jaj naraz nie robiłabym. Poza tym nie zmieścisz w piekarniku ;) Myślę, że kremy są na tyle usztywnione żelatyną, że nadają się do tortu piętrowego. Tak, możesz otynkować je masą maślaną :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
4 lat temu
Tort bardzo smaczny. Dziękuję:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
4 lat temu
Piękny tort O ile trzeba zwiększyć składniki do masy jeśli ma byc przełożony tort 24cm
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Proszę użyć przelicznika form znajdującego się w menu, przeliczając formę 20cm na 24cm.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Julia·
4 lat temu
Czy zamiast masy jagodowej mogę zrobić czekoladową? Albo jaką inną mogę zrobić aby tort był lekki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Tak, możesz.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewelina·
4 lat temu
Piękny tort czy zamiast tortwonicy moge użyć blaszki 26x27 ponieważ chcę tort prostokątny musze wtedy powiększać składniki?
Czy zamiast żelatyny można dodać np. agar? Jeżeli tak to ile łyżeczek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Nie używam, ale wiem, że agar trzeba zagotować, więc nie widzę tego przy tych kremach i daje bardziej zwartą konsystencję niż zelatyna, więc trzeba go użyć mniej.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sonia·
2 miesięcy temu
1/3 ilosci zelatyny. Agar agar nie musi byc zagotowany jesli jest rozpuszczony w zagotowanej wodzie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zos·
4 lat temu
Tort robi wrażenie. I też go upiekłam. Ale moj biszkopt wyszedł bardzo zbity i nie wiem co zrobiłam zle.. krem jagodowy też nie wyszedł tak fioletowy jak na Twoim zdjeciu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Wygląda ładnie. Faktycznie biszkopt zbity. Masa jagodowa, to wyszłaby fiolotowa na jagodach. Tutaj widzę, że jest raczej borówka.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mambomariii·
4 lat temu
Właśnie planuję jutro go upiec 😀 jednak czy mogę zamiast jogurtu greckiego użyć naturalnego? 😊😊