Makaroniki na bezie francuskiej
Ocena użytkowników: 5 / 5






Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
- 70g zmielonych migdałów bez skórki
- 100g cukru pudru
- 50g białka
- szczypta soli
- ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Sposób przygotowania:
- Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
- Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
- Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
- Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
Masa zaraz po połączeniu składników:
Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
- Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
- Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
- Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann
Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.
Powiązane przepisy
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Przepis super bo prosty, ładnie równo się wypiekły ale nie mogę ich nazwać mkaronikami bo w ani jednej nie zrobił mi się pierścień 🥺 co zrobiłam nie tak?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dziś robiłam po raz pierwszy makaroniki i pomimo ze mieliłam migdały (w płatkach) w młynku sama, podwoiłam proporcje to wyszły idealnie. Piekłam tak jak w przepisie z termoobiegiem ok 15 min. Przepis super. Ja dodałabym jeszcze mak :)
- {"set":null,"list":{"2":0,"4":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super przepis 🥰 z innego przepisu nie wyszły a tu za pierwszym razem 🙂 Dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ciągle beza wychodzi rzadka
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dlaczego masa mimo mieszania nie rzednie? Jak długo trzeba ją mieszać?
- {"set":null,"list":{"2":2,"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Robiłam makaroniki tą metodą już 5 razy i za każdym razem wychodzą puste w środku i nie białe,a beżowe. Próbowałam już kombinacji z temp, czasem pieczenia, półkami na których się pieką itp, mam termometr w piekarniku więc wiem ile jest stopni dokładnie, wyglądają idealnie poza kolorem a po rozgryzieniu są puste i nie wiem już co robię źle i dlaczego są beżowe, a nie białe skoro w różnych temp próbowałam i nic nie dało pod względem koloru,już nie wiem co robić i nawet nie chce mi się już próbować :-( ... a jak ogólnie poznać, że nie są puste bez wtkania palucha lub zjadania, bo przecież 1 dobry nie musi oznaczać że wszystkie są dobre w środku?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie ma opcji aby były śnieżno-biale. Mąka migdałowa nie jest biała tylko właśnie beżowa. Tak samo z pianą od białek, po upieczeniu robi się beżowa.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje pierwsze makaroniki w życiu i wyszły prawie idealnie, jestem z siebie mega duma :D Dziękuję za ten przepis i super wskazówki
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Moje makaroniki przykleiły się do maty silikonowej.. ciasto wyszło za gęste chyba, może złe wymieszałam
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ile to jajek 50g białka? 4 jaja?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Potrzebne będą 2 jajka, ale ilość białka proszę odważyć.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.2 białka
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Czy to normalne, że podczas mieszania trzeba użyć tyle siły? Mięśnie w ręce aż mnie palą 🙈 powinno tak być, czy cisz ciastem jest nie tak? Pozdrawiam 😊😊😊
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie trzeba używać siły. Coś nie tak. Może migdały są odtłuszczone i wciągnęły całą wilgoć z białka?
- {"set":null,"list":{"2":3}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na mące nic nie napisali, że migdały odtłuszczone, tylko info, że 100 proc migdałów. A kupiłam porządną jakościowo mąkę... Ale może to rzeczywiście wina składników 🤷♀️ jeśli nie, to czego?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Jeśli wszystko zostało prawidłowo odważone, to nie widzę innego powodu.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Ja jak mam za gęste dodaję jeszcze trochę białka i wtedy jest dużo łatwiej mieszać i lepsza konsystencja. Nawet jak dokładnie odważam to różnie ta masa wychodzi.
- {"set":null,"list":{"5":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Super, dobrze wiedzieć. Odważone bardzo precyzyjnie, więc może to pomoże 😉 dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.A skąd wie pani że porządną jakościowo mąka ? Powinni napisać wartości odżywcze na opakowaniu. I może pani odczytać ilość tłuszczu.
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.W przepisie nie ma mąki migdałowej tylko MIGDAŁY MIELONE.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.(heart)Mam jeszcze jedno pytanie. Czy migdały można zmielić w młynku do mielenia kawy ? Jak tak to obrane czy w skórce ?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Kup już zmielone bez skórki i takie możesz z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, żeby nie było grudek.
- {"set":null,"list":{"4":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Na pewno obrane
- {"set":null,"list":{"2":1,"3":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Dzień dobry ! Jutro robię makaroniki tylko mam jedno pytanie. Nie wiem jaki krem zrobić czy da pani/pan przepis na jakiś fajny krem ? (Robię czerwone i zielone makaroniki) (heart)
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":1,"2":4}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mam maszynki do mięsa. Czy mielone migdały można połączyć z cukrem pudrem za pomocą blendera?
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Nie mielimy w maszynce do mięsa tylko właśnie jakimś mocnym blenderem z hakiem w kształcie S, nie ręcznym.
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Właśnie jestem w trakcie robienia ale nie mam czym zmielić migdałów ubilam je tłuczkiem do mięsa ale nie przechodzą przez drobne sitko jest to praktycznie pył ale zdarza się zwykły migdał czy coś stanie się z ciastem jeśli będzie tam kilka całych migdałów?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Pieklam kilka miesiecy temu i powiem tyle przepis rewelacyjny
- {"set":null,"list":{"2":1}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Wyszły za pierwszym razem🤩🤩🤩,przełożyłam je domowym solonym karmelem ♥️♥️♥️♥️Są przepyszne 😍
- {"set":null,"list":{"4":2,"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Witam piekła Pani góra dół i na środkowym?
- {"set":null,"list":{"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.
- {"set":null,"list":{"4":3,"2":0}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Cudowny przepis, prosty, a jakie pyszne makaroniki z niego wychodzą. Kiedy trzyma się dokładnie przepisu, uważam, że nie mogą się nie udać. Robiłam je dziś z 5 latką po raz pierwszy i wyszły idealnie. Użyłyśmy mąki z migdałów 100%, nie odtłuszczonej. Z przepisu zrobiłyśmy 40 ciasteczek, czyli 20 makaroników.
- {"set":null,"list":{"2":2}}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Mam mielone migdały ale ze skórką chyba. Dlaczego takich nie można użyć?
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Makaroniki ze względu na wygląd powinno robić się ze zmielonych midgałów bez skórki. Ze skórką będą miały nieładne, ciemne punkty, a jeśli jeszcze będziesz chciała dodać barwnik spożywczy to wynik będzie najprawdopodobniej nie taki, jaki chciałaś, szczególnie przy jasnych kolorach.
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Rozumiem, dziękuję
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Że skórka migdały będą gorzkie :(
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się
-
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany.Śmiało można robic ze skórką i wcale nie są gorzkie. Jedyna roznica ze maja ciemne plamki. Znam cukiernię w centrum wiednia ktora robi tylko ze skorkami i są pyszne. Sama tez takie piekłam jak nie miałam innej mąki i nie czuje zadnej roznicy w smaku
- {"set":null,"list":null}
- Odpowiedź
- Podziel się