Makaroniki z białą czekoladą na bezie francuskiej

Lekkie, migdałowe ciasteczka z białek przełożone ganache z białej czekolady. Makaroniki wykonane są na bezie francuskiej. Ciasteczka są delikatne i mocno słodkie.
Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przeczytaj najpierw artykuł: "Jak upiec makaroniki".
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
- 70g zmielonych migdałów bez skórki
- 100g cukru pudru
- 50g białka
- szczypta soli
Ganache z białej czekolady:
- 100g białej czekolady
- 40g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
Sposób przygotowania:
- Makaroniki przygotować według przepisu: „Makaroniki na bezie francuskiej”.
- Przygotować ganache. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.
- Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć ganache łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby masa zrównała się z brzegiem makaroników.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.