Lekkie, migdałowe ciasteczka z białek przełożone ganache z białej czekolady. Makaroniki wykonane są na bezie francuskiej. Ciasteczka są delikatne i mocno słodkie.
Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przeczytaj najpierw artykuł: "Jak upiec makaroniki".
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.
Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć ganache łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby masa zrównała się z brzegiem makaroników.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Na ile czasu włożyć ganach do lodówki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Do czasu, aż masa będzie stabilna, o konsystencji przypominającej nutellę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
1 lat temu
Witam, mam pewien problem. Wczoraj upiekłam makaroniki na bezie francuskiej i wyszły naprawdę śliczne oraz smaczne, ale... są puste w środku! Co mogłam zrobić źle?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Najpierw brawa za to, że wyglądają ładnie. Pustym środkiem nie ma się co bardzo przejmować. Niektórzy robię specjalnie wgłębienie w makaroniku w środku, żeby weszło więcej kremu 😉 Teraz szukając przyczyny, to może być ich wiele. Czy makaroniki mają poza pustym środkiem również grubszą skórkę? To może być wynikiem zbyt długiego suszenia lub za wysokiem temperatury w piekarniku. Może być też, że ciasto nie zostało dobrze odpowietrzone podczas mieszania lub było za gęste. Może być wiele przyczyn. Trzeba cierpliwie ćwiczyć dalej 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emilia·
2 lat temu
Czy po wystygnieciu smietanki i czekolady i wyjeciu z lodowki mam ubic krem?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Nie, chyba, że byłoby za rzadkie, ale nie powinno.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Katarzyna·
2 lat temu
Czy ganache zamiast z białej, mogę zrobić z gorzkiej czekolady i czy wówczas proces jest identyczny, bo jak sama robię to ganache nie zawsze wychodzi mi identyczny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Możesz zrobić ganache z gorzkiej czekolady, tylko proporcje będą wtedy 1: 1, czyli na 100 g gorzkiej czekolady należy użyć 100g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gosc·
5 lat temu
Musi byc smietanka 30%? Mam 12%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, słodka śmietanka 30 lub 36%
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gość ·
5 lat temu
Jak mam podgrzać śmietanę?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
W garnuszku mocno podgrzać, prawie do zagotowania.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anonim·
6 lat temu
Moje genache jest rzadkie co zrobić?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
Krótko ubić mikserem, tylko do zgęstnienia.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mariusz ·
6 lat temu
Ile mniej więcej czasu genache powinien stać w lodówce?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
6 lat temu
To zależy naprawdę od czekolady. Tak na oko mówiąc, pół godziny- godzinę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maria·
7 lat temu
Czy można zmniejszyć ilość cukru ? Czy może jeśli tak zrobię, to nie powstanie skorupka ? Pozdrawiam :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
7 lat temu
Nie eksperymentowałabym tutaj. Makaroniki są kapryśne. To jest jednak beza, a beza potrzebuje cukru, aby mieć odpowiednią konsystencję ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Gin·
11 lat temu
Cudownie słodziutkie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Milu·
11 lat temu
Jakie ładne Ci wyszły te makaroniki.
Z chęcią wypróbuję przepis.