Makaroniki na bezie francuskiej

206 Komentarzy

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 4 lat temu
    Witam czy mogę zamienić cukier na ksylitol , bo jestem cukrzykiem
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie polecam. Robiłam raz bezy z ksylitolem. Po wysuszeniu, były w dotyku dalej miękkie. Jak postały przez noc na blacie to dopiero zrobiły się twarde i kruche. W smaku nam nie podeszły. Było czuć tylko ten chłód od ksylitolu, a nie słodycz bezy. Makaroniki są dodatkowo kapryśne i nie wiem, czy wyjdą w ogóle bez cukru. Jeśli mają tak smakować jak bezy na ksylitolu to odradzam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gal · 4 lat temu
      Spróbuj z gumą ksantanową, maksymalny dodatek nie więcej jak 2%. Dobre efekty są już przy 1%. Bez cukru się obejdzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 4 lat temu
    Czy mogę dać mrożone białka ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioletta · 4 lat temu
    W końcu za 6 razem wysxły jak tu na zdjęciach. Uparłam się że też upiekę prawidłowo makaroniki. Zawzięłam się. I są...teraz jeszcze dobrać najidealniejszy krem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Borys · 4 lat temu
    Dzieki wielkie za przepis. Mi nie wyszło, bo pieczenie nigdy mi nie wychodzi, będę próbował do skutku aż będą wyglądały jak makaroniki-_-. Dziś to nie wiem co to wyszło...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 4 lat temu
    A mi masa wyszła gęsta i sztywna. A wszystko zwazylam i robiłam krok po kroku .
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jeśli wszystkie składniki były faktycznie dobrze odmierzone, to mieszać, aż masa się rozrzedzi :
      "Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki."
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 5 lat temu
    Jeżeli nie ma termoobiegu to jak piec?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Próbuj przy temperaturze 150- 160 stopni na grzałce góra- dół. Musisz testować na swoim piekarniku i znaleźć odpowiednią temperaturę w Twoim piekarniku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Przepraszam bardzo ale nie zabardzo rozumiem. Wychodzi 36 ciasteczek po złożeniu czy tyle wychodzi tych bez ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    A proszę mi powiedzieć... makaroniki z tego przepisu robiłam 2 razy, za pierwszym wyszły idealne! Natomiast za drugim razem czekałam ok 2h i niestety nadal ciasto kleiło się do palców... wsadziłam takie do piekarnika i ogólnie w smaku ok, ale nie było tej jakby „koronki” na dole... Czym to może być spowodowane? ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Właśnie tym, że nie wyschły odpowiednio. Makaroniki są kapryśne, nawet z tej samej masy, mogą raz wyjść, a raz nie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ona1234 · 5 lat temu
    Jak długo makaroniki mogą być przechowywane?i w jaki sposób?juz przełożone kremem czy najlepiej przełożyć je przed samym podaniem, bede je potrzebować do dekoracji tortu na sobotę i część na stół na niedzielę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Doris · 5 lat temu
    Pierw ubić białko a potem na 2 dni do lodówki ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 5 lat temu
      Nie poprostu zrobić tak jak jest w przepisie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    A czy zamiast tradycyjnego cukru mogę użyć cukier puder z ksylitolu ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Powiem tak: Jeśli masz opanowane robienie makaroników to można by było spróbować. Makaroniki wymagają wprawy w przygotowaniu. Ogólnie bezy na ksylitolu nie są już tak ładne jak na zwykłym cukrze, więc podobnie może być z makaronikami, bo to też ciasto bezowe.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnieszka · 4 lat temu
      Nadmiar ksylitolu jest też niewskazany, trzeba uważać żeby nie zjeść później za dużo ciastek z jego dodatkiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agusia · 6 lat temu
    Czy zamiast migdałów można użyć maki migdałowe?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 6 lat temu
    Dzięki za przepis mi nie wyszły myślę że niewłaściwie ubilam białka czy trzeba je dokładnie oddzielić białka od żółtek
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Oczywiście. Białka muszą być dokładnie oddzielone od żółtek inaczej się dobrze nie ubiją.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 6 lat temu
    Mam pytanie dotyczące formy do makaroników, ta która jest na zdjęciach zdaje się jest sztywna, gdzie można taka kupić? I jeszcze chciałam zapytać o barwniki jakie będą najlepsze w żelu, proszku czy w płynie? Pozdawiam Daria
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie jest sztywna. To jest forma filikonowa. Trzeba ją położyć na blasze. Barwniki najlepsze będą w żelu lub proszku. Barwniki w płynie mogą rozrzedzić masę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elwira · 6 lat temu
    Czy moge dodac Cream of Tartam do bialek na makaroniki? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam Elwira
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 6 lat temu
    Jeżeli chciałbym zrobić makaroniki z tego przepisu, tylko że z dodatkiem kakao, ile mam go dać i czy zmieniać wtedy proporcje innych składników?
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 6 lat temu
    czemu moje makaroniki wyszly puste w srodku ? :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aga · 3 lat temu
      Za mało odpowietrzona masa. Trzeba dokładniej rozmieszać, stuknąć blaszką przed ich suszeniem i pozbyć się bąbelków powietrza.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 7 lat temu
    Witam wiem o tym ze białko trzeba odstawić do lodówki na 2-3 dni ale 50g ile jest to około jajek? Nie chce żeby się okazało ze w dniu pieczenia mam za mało albo za dużo białka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Czy makaroniki pieczone na papierze będą miały mniejsza falbankę niż takie z foremki? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Powinna wyjść taka sama. Z maty silikonowej makaroniki wychodzą równe, a na papierze to już większa sztuka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 7 lat temu
    Mam pytanie dotyczace białek. Mianowicie w niektórych przepisach pisze ze trzeba je odstawić na kilka dni do lodówki. Trzeba to robić? Czym sie beda różniły jeśli bie ze świeżych białek?? ;) :) :D
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak, na 2- 3 dni. Pisałam o tym w artykule [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/wskazowki-kulinarne/670-jak-upiec-makaroniki"]"Jak upiec makaroniki"[/url].