Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
70g zmielonych migdałów bez skórki
100g cukru pudru
50g białka
szczypta soli
ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao
Sposób przygotowania:
Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.
Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.
Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.
Masa zaraz po połączeniu składników:
Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.
Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.
Smacznego.
Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
10 miesięcy temu
30 makaroników ? Dobre żarty.. wyszło mi 8 a robiłam wszytsko z waga …
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dora ·
9 miesięcy temu
Wyszło mi 30 jak zrobiłam podwójny przepis, ten przepis mówi żeby wyciskać ok 3cm średnicy, to strasznie malutkie, pewnie dlatego tak duzo wyszło temu kto przepis zrobił
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna ·
1 lat temu
Dlaczego stopka mojego makaronika jest wilgotna ? :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magda·
1 lat temu
Robilam kiedyś dwa razy z tego przepisu i wyszły super, dziś próbuje już drugi raz i wychodzi mi bardzo gęste ciasto 🫣 nie mam pojęcia czemu...
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Cukiernik·
1 lat temu
Przecież makaroniki ze zdjęcia nie są udane 🤦🏽♀️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
1 lat temu
Czy piec samym termoobiegiem czy góra dół plus termoobieg
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Sam termoobieg. Nawet nie mam takiej kombinowanej funkcji 😉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nika·
1 lat temu
Jeśli dodaje kakao to w jakiej ilości?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Weronika·
1 lat temu
To w czym w końcu te 100g cukru pudru, z migdałami czy najpierw do białek?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Połowę cukru pudru mieszamy z migdałami, a drugą połowę dodajemy do ubitych białek.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kejt·
1 lat temu
To chyba tylko mi nie wyszły makaroniki pod spodem wilgotne klejące i brak stopki 🙈
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Hania·
1 lat temu
Moje identyczne 🙉
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ola·
2 lat temu
Ciasto wyszło mi za gęste
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
2 lat temu
Czy w tym przepisie jest potrzebny termometr cukierniczy? ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Na bezie fancuskiej nie jest potrzebny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
2 lat temu
Nie mam możliwości rozdrobnienia migdałów. Kupiłam więc mąkę migdałową :) Jaką jej ilość użyć do tego przepisu? 70 gram?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
2 lat temu
Tak, ale powinno się ją zmielić jeszcze z cukrem pudrem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Alicja·
2 lat temu
Może być mąka migdałowa z biedronki?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
natalia·
2 lat temu
nie polecam, za mało zmielona
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Przepis genialny. Te makaroniki zawsze wychodzą. Na zdjęciu jeszcze przed przełożeniem kremem.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
2 lat temu
Ten przepis jest fantastyczny, najlepszy. Nie lubię i nie umiem piec. A makaroniki mi wyszły za pierwszym razem! Są piękne, jest nóżka, nie pękają, nie mają dzióbka na górze, nie są puste w środku. Przepis ZŁOTO
Mam pytanie, czy dałoby się zrobić makaroniki z tego przepisu, ale w wersji kakaowej? Jeśli tak to jakie proporcje składników musiałabym zachować?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agnieszka ·
2 lat temu
Świetny przepis, wyszły za pierwszym razem. Masa naprawdę gęsta, ale łatwa w pracowaniu. Używałam wydrukowanego szablonu i wyszły super 💕.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aga·
2 lat temu
Korzystam z przepisu drugi raz i znowu, identycznie jak poprzednio, wychodzi mi 3x mniej makaroników oraz masa jest zbyt gęsta (zostają dziubki po wyciśnięciu makaroników). Poza tym są smaczne, nie są puste w środku i mają ładna stopę. Ale będę szukać innego przepisu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Nina·
2 lat temu
Kiedyś robiłam makaroniki z innego przepisu i zawsze wychodziły lejące. Kiedy zrobiłam z tego przepisu wyszły IDEALNE. Polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Lilianna·
2 lat temu
Mam pytanie dlaczego ciasto na makaroniki rozlało się po blaszce i nie da się uformować kształtu