Makaroniki na bezie francuskiej

207 Komentarzy

Makaroniki na bezie francuskiej

Jest to podstawowy przepis na upieczenie makaroników na bezie francuskiej. Przepis jest łatwy do przygotowania, ale wymagający wprawy i precyzji. Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście makaroników lub macie za sobą nieudane próby to zachęcam najpierw do zapoznania się z artykułem: „Jak upiec makaroniki”.

Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:

  • 70g zmielonych migdałów bez skórki
  • 100g cukru pudru
  • 50g białka
  • szczypta soli
  • ewentualnie barwnik spożywczy lub kakao

Sposób przygotowania:

  1. Migdały wymieszać z połową cukru pudru, zmielić i przesiać przez sitko. Odstawić na bok.

4

  1. Białko dokładnie zważyć i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

35

  1. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier puder. Miksować, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Teraz można, w zależności od przepisu, dodać trochę barwnika spożywczego lub kakao i zmiksować krótko, aż powstanie jednolity kolor.

6

  1. Wyłączyć mikser i dodać migdały z cukrem pudrem w dwóch porcjach mieszając delikatnie silikonową szpatułką.

7

8

  1. Powoli mieszać dalej, od dołu miski do góry, aż masa będzie swobodnie spływać/ opadać ze szpatułki.

Masa zaraz po połączeniu składników:

9

Tak powinna wyglądać gotowa masa na makaroniki:

10

  1. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia (najlepiej z podłożonym szablonem) lub z matą silikonową. Masę przełożyć do rękawa (lub worka) cukierniczego z tylką  z okrągłą końcówką o wielkości otworu ok. 7- 10mm. Trzymając rękaw cukierniczy pionowo, wyciskać masę tworząc makaroniki o średnicy ok. 3cm. (Masa rozleje się jeszcze trochę na boki).
  2. Blachę z przygotowanymi makaronikami stuknąć kilkakrotnie o blat. Blachę odstawić na ok. 20- 60min., aby makaroniki obeschły. (Makaroniki są gotowe do pieczenia, gdy po delikatnym dotknięciu opuszkiem palca powierzchnia makaronika nie będzie się do niego kleić).

11

  1. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do temperatury 140°C, z funkcją termoobiegu. Makaroniki piec ok. 15 min.
  2. Po upieczeniu pozostawić makaroniki do całkowitego ostygnięcia, a następnie ostrożnie ściągnąć z maty (papieru do pieczenia). Po ostygnięciu spód makaroników powinien być suchy, a środek lekko wilgotny.

    2

  3. Gotowe makaroniki przełożyć nadzieniem.

Smacznego.

Przepis pochodzi z książki: „Jeder kann macarons backen!” Birkmann

Zachęcam również do oglądnięcia przykładowego filmu na youtube.

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 12 dni temu
    Dlaczego stopka mojego makaronika jest wilgotna ? :(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 4 miesięcy temu
    Robilam kiedyś dwa razy z tego przepisu i wyszły super, dziś próbuje już drugi raz i wychodzi mi bardzo gęste ciasto 🫣 nie mam pojęcia czemu... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Cukiernik · 4 miesięcy temu
    Przecież makaroniki ze zdjęcia nie są udane 🤦🏽‍♀️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 6 miesięcy temu
    Czy piec  samym termoobiegiem czy góra dół plus termoobieg
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nika · 6 miesięcy temu
    Jeśli dodaje kakao to w jakiej ilości?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 6 miesięcy temu
    To w czym w końcu te 100g cukru pudru, z migdałami czy najpierw do białek?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 miesięcy temu
      Połowę cukru pudru mieszamy z migdałami, a drugą połowę dodajemy do ubitych białek.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kejt · 7 miesięcy temu
    To chyba tylko mi nie wyszły makaroniki pod spodem wilgotne klejące i brak stopki 🙈
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 miesięcy temu
    Ciasto wyszło mi za gęste
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 9 miesięcy temu
    Czy w tym przepisie jest potrzebny termometr cukierniczy? ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 miesięcy temu
    Nie mam możliwości rozdrobnienia migdałów. Kupiłam więc mąkę migdałową :) Jaką jej ilość użyć do tego przepisu? 70 gram? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 11 miesięcy temu
    Może być mąka migdałowa z biedronki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      natalia · 10 miesięcy temu
      nie polecam, za mało zmielona
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 miesięcy temu
    Przepis genialny. Te makaroniki zawsze wychodzą. Na zdjęciu jeszcze przed przełożeniem kremem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 11 miesięcy temu
    Ten przepis jest fantastyczny, najlepszy. Nie lubię i nie umiem piec. A makaroniki mi wyszły za pierwszym razem! Są piękne, jest nóżka, nie pękają, nie mają dzióbka na górze, nie są puste w środku. Przepis ZŁOTO 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 miesięcy temu
    A jakie jest nadzienie? Gdzie znajdę składniki? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Mam pytanie, czy dałoby się zrobić makaroniki z tego przepisu, ale w wersji kakaowej? Jeśli tak to  jakie proporcje składników musiałabym zachować?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Świetny przepis, wyszły za pierwszym razem. Masa naprawdę gęsta,  ale łatwa w pracowaniu. Używałam wydrukowanego szablonu i wyszły super 💕.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Korzystam z przepisu drugi raz i znowu, identycznie jak poprzednio, wychodzi mi 3x mniej makaroników oraz masa jest zbyt gęsta (zostają dziubki po wyciśnięciu makaroników). Poza tym są smaczne, nie są puste w środku i mają ładna stopę. Ale będę szukać innego przepisu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina · 1 lat temu
    Kiedyś robiłam makaroniki z innego przepisu i zawsze wychodziły lejące. Kiedy zrobiłam z tego przepisu wyszły IDEALNE. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lilianna · 1 lat temu
    Mam pytanie dlaczego ciasto na makaroniki rozlało się po blaszce i nie da się uformować kształtu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 1 lat temu
    Moje pierwsze jakieś dziwnie stopki im wyszły, popękały i puste wsrodku