Makaroniki z kremem porzeczkowym


Makaroniki z kremem porzeczkowym (porzeczkowy curd). Pyszne, słodko- kwaskowate. Do przygotowania kremu można użyć porzeczek czerwonych lub czarnych. Do tego przepisu zrobiłam krem z czerwonej porzeczki. Masę makaronikową zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym, aby pasowało kolorystycznie.
Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przed przystąpieniem do pracy polecam przeczytać artykuł: "Jak upiec makaroniki".
Składniki na ok. 36 pojedynczych makaroników:
Ciasto makaronikowe:
- 70 g zmielonych migdałów bez skórki
- 100 g cukru pudru
- 50 g białka
- szczypta soli
- czerwony barwnik spożywczy, u mnie w żelu Wilton
Nadzienie:
- ok. ½ porcji kremu z przepisu: "Krem porzeczkowy"
Sposób przygotowania:
- Makaroniki przygotować według przepisu: "Makaroniki na bezie francuskiej" (dodając w punkcie 3 barwnik spożywczy).
- Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką krem porzeczkowy i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby krem zrównał się z brzegiem makaroników.
- Przełożone makaroniki włożyć do lodówki, najlepiej w szczelnym, zamkniętym pojemniku. Najlepiej smakują na drugi dzień.
![]() |
Kuchnia: |
francuska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia dwóch blach:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 18 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.