Krem porzeczkowy

7 Komentarzy

Krem z czarnej porzeczki

Słodko- kwaśny krem z porzeczek. Można wykorzystać go jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart, bez lub makaroników. Można użyć go zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów.

Składniki na ok. 350ml:

  • 200g porzeczek (czerwonych lub czarnych)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 70g cukru
  • 90g masła

Sposób przygotowania:

  1. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Przełożyć do miski i zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko. Skóry i pestki wyrzucić, a z przetartego puree odmierzyć 120g.
  2. 120g puree przełożyć do garnka. Dodać cukier, jajka i żółtka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
  3. Garnek postawić na palniku. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Masę należy dalej ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje (trwa to ok. 10- 15 minut).
  4. Gotowy krem przełożyć do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go przez parę dni.

Smacznego.

"Krem z czarnej porzeczki":

Krem z czarnej porzeczki

"Krem z czerwonej porzeczki":

Krem z czerwonej porzeczki

Krem z czerwonej porzeczki

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jolasia · 10 miesięcy temu
    Po przełożeniu kremu do słoika, na wierzchu zaczęło oddzialać się roztopione masło. Co może być powodem i co mogę zrobić w tej sytuacji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 3 lat temu
    Mogą być porzeczki mrożone?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 5 lat temu
    Czy krem można zamrozić?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 8 lat temu
    Mam pytanie czy ten krem mogę dodać do bitej śmietany chciałabym zrobić krem z bitą śmietaną ale np porzeczkowy smak
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Aneto, możesz. Dodaj trochę kremu do ubitej śmietany i wymieszaj delikatnie.