Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Składniki na ok. 250ml:
2 jajka
2 cytryny
110g cukru
70g masła
Sposób przygotowania:
Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)
Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
O jeju, jaki to jest obłędny przepis! Eksplozja dla kubków smakowych 🥰 Ale tak jak kto pisał w poprzernich komentarzach trzeba zwrócić uwagę na garnek, robiłam w garnku aluminiowym i nie było czuć nic innego niż metal.
Fajny przepis, wychodzi i robi się przyjemnie. AleUwaga: sok cytrynowy wchodzi w reakcje z metalami. Niestety czuć to nawet w smaku. Jeżeli nie jesteście pewni miski, że może być z aluminium, lepiej nad garnkiem postawić szklana miskę. Będzie zdrowiej. Moja partia niestety ostatecznie wylądowała na śmietniku.
Nie wyszedł, podczas ogrzewania zważył się.Na innym forum znalazłam info, że margarynę najlepiej dodać na koniec już po zgęstnieniu samego lemon cardu ok 5 min po ściągnięciu miski z garnka.