Lemon Curd

130 Komentarzy

lemon curd

Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.

Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).

Składniki na ok. 250ml:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  2. Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.

2

  1. Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  2. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)

3

  1. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.

4

  1. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

Smacznego.

Lemon Curd

Lemon Curd

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 lat temu
    Pyszny :-), czy lemon curd można pasteryzować w słoiczkach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 4 lat temu
      Ja wkladam do sloiczkow klik klak bardzo goracy jak sloiczki sie zamkna to moze stac bardzo dlugo, ostatnio stal w lodowce ok 3 miesiecy. (hi)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misia · 5 lat temu
    Pyszne! Dodałam do kremówki i niebo w gębie !
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 5 lat temu
    Czy można go wymieszać z ubitą śmietaną kremówką i przełożyć nim tort!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 5 lat temu
    Wyszło pyszne, niesamowicie słodkie. Uwielbiam przepisy z tej strony ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 5 lat temu
    Lemon curd /połowa porcji / wymieszany z 250 g serka maskarpone jest przepyszny do ciasteczek lub bezy
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 5 lat temu
    Kiedyś robiłem taką tartę z tym cardem i jeszcze wlewałem do korpusu kruchego na tartę i do pieca 120'C na około godzinę. Card zgęstnieje na stałe i jeszcze beza włoska(zaparzana) z worka wzorki. Opalić opalarką lub jakimś ogniem lekko dla dekoracji.
    Tomek
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 5 lat temu
    Maslo czy margaryne do pieczenia. Jak maslo to jakie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Barbara Danuta · 5 lat temu
    Szybko sie robi i jest pyszny. Z grzankami na sniadanie -palce lizać!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iza · 5 lat temu
    Można dodać mniej cukry ? Np. 100 gram
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 6 lat temu
    Czy mogę jedno jajko zastąpić 2 żółtkami? Potrzebuję się ich pozbyć
    Z góry dziękuję za odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    betty · 6 lat temu
    można to samo zrobić z pomarańczami lemonkami itd....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Amelia · 4 lat temu
      Ale żaden inny Curd nie ma porównania do tego
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iriska · 6 lat temu
    Absolutnie cudowny i łatwy w przygotowaniu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 6 lat temu
    Pierwszy raz zrobiłam krem z tego typu i się zakochałam w nim poprostu niebo w gębie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 6 lat temu
    Witam, czy mogę przełożyć tym kremem mini bezy dwa dni wcześniej? Czy lepiej przed samym podaniem? Nie chce żeby te bezy jakoś namiękły....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Aktualizacja: Proszę przełożyć bezy kremem przed podaniem. Przetestowałam. Wczoraj przełożyłam bezy kremem i dziś są miękkie, bez względu na miejsce przechowywania (na blacie, w puszce i w lodówce).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia ? · 6 lat temu
    Krem jest prze pyszny (yn) polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Renata · 6 lat temu
    Czy ten krem nie wypłynie z tortu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 6 lat temu
    Muszę przyznać, że miałam wątpliwości czy mi ten krem wyjdzie. Jest na prawdę pyszny . Polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 6 lat temu
    Czy krem podczas pieczenia nie puści wody?Robiłam dwa razy tarte cytrynową z bezą i w obu przypadkach z tarty wypłynęła słodka woda.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Nie, nie powinien. On się nadaje do zapiekania. Myślę, że ta słodka woda to raczej z bezy była.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Anna · 6 lat temu
        czyli powinnam dłużej potrzymac w piekarniku?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 6 lat temu
          Nie znam szczegółów, co to za przepis i kiedy ta woda wypływa? Po upieczeniu i schłodzeniu nie powinno nic wypływać. Jak poleży dłużej to beza będzie się powoli rozpuszczać. Bezy nie są trwałe. Jeśli to się dzieje po ostygnieciu ciasta to piekłabym ciasto dłużej.
          • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
            Anna · 6 lat temu
            Woda podchodzi kiedy ciasto wystygnie, raz pieklam wieczorem a rano tarta juz miała wodę i przy krojeniu wypłynęło jeszcze więcej tak że kruche sie rozmoczyło i nie dało się nabrać na talerz :(
            • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
              Ewelina bnmd · 6 lat temu
              Pani Anno. To nie woda, tylko białko z bezy. jeśli wsadza Pani tarte z curdem, na to piana i do piekarnika, to beza tylko prowizorycznie się upiecze, a znowu nie może Pani suszyć bezy przez 2h bo wtedy tarta się spali. polecam beze zrobić osobno i ułożyć na tarcie. ten przepis na curd jest moim ulubionym i to nie w nim jest problem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 6 lat temu
    Witam. Czy proporcje podane na lemon curd napewno są dobre? W innych przepisach na mniej więcej tę ilość składników są jeszcze dodatkowe 2 żółtka. Pozdrawiam. ☺️
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Tak, są dobre. Są różne przepisy. W niektórych daje się same żółtka, wtedy musi być ich więcej (wm)
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariola · 6 lat temu
        Dziękuję za szybką odpowiedź. Dzisiaj mam zamiar zrobić ten "krem" z Pani przepisu, zobaczymy co wyjdzie. Pozdrawiam. ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 6 lat temu
    Zrobiłam juz któryś raz z Pani przepisu i zawsze było okej. Do dziś. Nie chciał zupełnie zgęstnieć. Robiłam wg przepisu krok w krok. Jak zawsze. Co mogłam spartolić i jak go uratować?? Potrzebuję do przełożenia urodzinowej tarty.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 6 lat temu
      Hmm, dziwne, że za którymś razem coś poszło nie tak. Ogrzewałabym dalej, a nawet jak nie zgęstnieje za bardzo to po schłodzeniu w lodówce powinien zrobić się gęstszy.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewelina · 6 lat temu
      Dzięki za odzew. Niestety i tak nie stężał. Ale fuksem udało mi się go uratować (rofl) dodałam mąkę ziemniaczaną i zrobilam tak jak sie robi kisiel, także jutro goście będą mieli co jeść (nod)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Marta · 6 lat temu
      Mi też nie steżał, okazało się, ze w tej kąpieli wodnej za bardzo się nie podgrzal. Był letni. Przelałam prostoo do garnka, mieszalam i po 5 min był idealny. Nastepnym razem tylko prosto do gara i pilnować :D