·
14 dni temu
Witam, pomyliłam się i zamiast jak w przepisie 70 g masła dałam 110🤭Czy krem będzie dobry czy bd czuć masło bardzo ?Proporcje 2 jajka 2 cytryny 110 g cukru I to 110 masła zamiast 70😏
Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Składniki na ok. 250ml:
Sposób przygotowania:
Smacznego.