Lemon Curd

128 Komentarzy

lemon curd

Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.

Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).

Składniki na ok. 250ml:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  2. Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.

2

  1. Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  2. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)

3

  1. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.

4

  1. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

Smacznego.

Lemon Curd

Lemon Curd

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ula · 3 lat temu
    godzinę ubijałam.....może proszę podać ile tego soku cytrynowego. Moje cytryny były dość soczyste....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Monika · 2 lat temu
      240 gr cukru150 ml soku z cytryny120 masła 3 jajka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Micha · 3 lat temu
    Jajka cale czy tylko zoltka?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Krem jest gęsty i pyszny😋
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzka · 3 lat temu
    Robiłam dzisiaj pierwszy raz do swojego tortu urodzinowego.No przepyszne! Mistrzostwo! 🤤Dziękuję, że mogłam skorzystać z Pani przepisu💌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 3 lat temu
    Pierwszy raz robiłam i wyszedł idealnie! Użyłam do lemon cheesecake. Pycha ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 3 lat temu
    Czy bedzie pasował jak posmaruje nim blat a nastepnie naloze mase kinder bueno? Czy to srednie połączenie? Bede baaardzo wdzieczna za odpowiedź. Jest Pani najlepsza!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Moim zdaniem, jeśli robisz jasny krem, czyli ubijasz śmietankę z mascarpone i dodajesz kawałki kinder bueno to lemon curd będzie pasował. Jeśli robisz czekolady krem kinder bueno to smakowo bardziej pasowałaby mi na przykłam malina, jeżyna, czy wiśnia.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    A czy zamiast cytryn mogę dać pomarańcze? Ile wtedy pomarańczy potrzeba?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 3 lat temu
    Dzisiaj robiłam lemon curd po raz drugi - pierwszym razem wyszedł cudowny, ale za drugim oddzielił się tłuszcz z masła i pływa na wierzchu kremu. Co zrobiłam źle? Skladniki użyte dokładnie te same, co pierwszym razem...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możliwe, że go przegrzałaś. Spróbuj zmiksować go blenderem. Może pomoże.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Dlaczego krem mi nie zgęstniał ? Na drugi dzień w lodowce i dalej płynny mocno
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      A zgęstniał trochę podczas gotowania? Wygląda na to, że za krótko gotowany.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alice · 3 lat temu
    (ok) pierwszy lemon curd wyszedł idealnie 🍋🍋🍋 czuję, że się zaprzyjaźnimy.. 😉 dziękuję za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alya · 3 lat temu
    Czy można użyć tego kremu do babeczek?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 3 lat temu
    Czy tort można przełożyć samym lemoncurd czy lepiej pomieszać z ubitą śmietaną
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 3 lat temu
    Mogę połączyć z kremowka i mascarpone i w jakiej proporcji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa Witkowska · 4 lat temu
    Gdyby Pani była w pobliżu to bym Panią ucałował! Najważniejsze, że przepis jest dobry i wyszedł za pierwszym razem! Działa jak dobry narkotyk, po pierwszym łyku już jestem uzależniona! Mam nadzieję, że pozostałe przepisy są również wspaniałe! Muszę wyrzucić moją wagę!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jeśli robię go do ciasta to też wolę nie próbować bo za bardzo wciąga i nie zostałoby go za dużo (giggle)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Weronika · 4 lat temu
    Niestety nie miałam masła więc użyłam margaryny, a krem i tak wyszedł pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Izabela Gmiterek · 4 lat temu
    Witam :) czy mozna dodac barwnik w proszku do lemon curd ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Witam. Chciałabym zapytać czy mogę użyć lemon curd z Pani przepisu do tortu, ale zamiast dżemu pod krem? Pozdrawiam 🙂
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 4 lat temu
    Zakochałam się w nim 😋 niebo w gębie... Od dziś obowiązkowo w mojej kuchni 😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 4 lat temu
    Pyszny :-), czy lemon curd można pasteryzować w słoiczkach?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ewa · 4 lat temu
      Ja wkladam do sloiczkow klik klak bardzo goracy jak sloiczki sie zamkna to moze stac bardzo dlugo, ostatnio stal w lodowce ok 3 miesiecy. (hi)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Misia · 4 lat temu
    Pyszne! Dodałam do kremówki i niebo w gębie !