Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.
Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).
Składniki na ok. 250ml:
2 jajka
2 cytryny
110g cukru
70g masła
Sposób przygotowania:
Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.
Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)
Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.
Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.
Czy bedzie pasował jak posmaruje nim blat a nastepnie naloze mase kinder bueno? Czy to srednie połączenie? Bede baaardzo wdzieczna za odpowiedź. Jest Pani najlepsza!
Moim zdaniem, jeśli robisz jasny krem, czyli ubijasz śmietankę z mascarpone i dodajesz kawałki kinder bueno to lemon curd będzie pasował. Jeśli robisz czekolady krem kinder bueno to smakowo bardziej pasowałaby mi na przykłam malina, jeżyna, czy wiśnia.
Dzisiaj robiłam lemon curd po raz drugi - pierwszym razem wyszedł cudowny, ale za drugim oddzielił się tłuszcz z masła i pływa na wierzchu kremu. Co zrobiłam źle? Skladniki użyte dokładnie te same, co pierwszym razem...
Gdyby Pani była w pobliżu to bym Panią ucałował! Najważniejsze, że przepis jest dobry i wyszedł za pierwszym razem! Działa jak dobry narkotyk, po pierwszym łyku już jestem uzależniona! Mam nadzieję, że pozostałe przepisy są również wspaniałe! Muszę wyrzucić moją wagę!