Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)
Składniki:
400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
Sposób przygotowania:
Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do malaksera lub blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).
Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.
Tak, możesz zrobić również masło z orzechów laskowych, ale najpierw powinno się ściągnąć skórki. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
pycha! obierałam sama z łupinek :) dałam szczyptę soli i płaską łyżkę cukru, potrzebowalam masła do przepisu na rewelacyjne batony z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, wyszły bosko!
Pyszne masełko orzechowe , dziękuję za przepis :)
Na początku zmiksowałam na obr. 10 przez 30 sekund ,później ob.4.5 przez 8 minut i wyszła gładka masa .
Hej. Robiłam dziś masło orzechowe w thermomiksie. 400 g orzechów ziemnych Łyżką miodu i łyżką oleju kokosowego. Zmiksowałam w TM5 aż 5 razy po 1 minucie / obroty na 8. Z przerwami na ściągnięcie orzechów że ścianek. I nie wyszło mi tak zjawiskowo gładkie jak Tobie. Możesz napisać ile czasu i na jakich obrotach robić w TM?
U mnie blender kielichowy nie dał rady. Jakby zostało trochę orzechów to ok, byłaby ta wersja "crunchy", ale po prostu nie wydzielił się olej z orzeszków :( Za drugim podejściem użyłam blendera molekularnego (w moim przypadku ronic), znowu wg Pani przepisu i tym razem wyszedł meeeeega :) Moje pytanko - czy jest jakiś sposób, żeby zrobić więcej masła na zapas? Bo co miesiąc to trochę mi się nie chce :/
Do orzechów dodałam trochę oleju kokosowego, bo też średnio robiły się na jednolita masę. Masło wyszło przepyszne! Robiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz :) POLECAM!
Poradzono mi także, żebym dodał wodę. Ale faktycznie za pierwszym podejściem, za krótko w thermomixie i za dużo orzechów wsypałem. Dzisiaj jak robiłem to już lepsze wyszło, jak na zdjęciu, ale wciąż bardzo ciężko masło rozsmarować na chlebie:)
Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy ono wyschło, to faktycznie ciężko je rozsmarować. Proszę o poradę, jaki składnik dodać, by masło było lepkie i by fajnie się go smarowało. ?
Żaden dodatkowy składnik nie jest potrzebny. Zmiksowałeś orzechy za krótko lub twój robot kuchenny nie ma wystarczającej mocy. Orzechy powinny być tak długo mielone, aż wytworzy się z nich olej, który po połaczeniu ze zmielonymi orzechami da kremową konsystencję. (Popatrz na zdjęcia etapowe).
kochani z własnego doświadczenia wam napiszę, że: domowe masło orzechowe 1 miesiąc to bez lodówki można spokojnie w szafce trzymać, natomiast w lodówce ok 3 miesięcy spokojnie... nawet dłużej bym zaryzykowała w lodówce ale tak długo nigdy nie wytrzymało, bo zostało zjedzone ;) tahini, które sama zrobiłam w lodówce trzymałam ponad pół roku i nadal było dobre i właśnie wczoraj użyłam do zrobienia hummusu i wszystko jest pyszne ;)