Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)
Składniki:
400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)
Sposób przygotowania:
Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Orzechy przełożyć do malaksera lub blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).
Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marzena·
3 lat temu
Właśnie je robiłam i wyszło mi suche jak je uratować??
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Można dodać trochę oleju i dalej miksować.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
emilia·
4 lat temu
hej! ile mniej więcej gramów masła wychodzi z 400g orzeszków?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Według mnie gramowo powinno wyjść to samo. Jest tyle samo orzechów, zmienia się tylko konsystencja ;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Wioleta Rudnicka·
4 lat temu
Właśnie zrobiłam,i to dwa: jedno gładkie a drugie z kawałkami orzeszków,pyszotka
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Dominik miłego·
5 lat temu
Mogę dodać laskowe?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, możesz zrobić również masło z orzechów laskowych, ale najpierw powinno się ściągnąć skórki. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krzysztof·
5 lat temu
Zrobiłem dzisiaj i wyszło super. Dodałem odrobinę soli. Nie kupię więcej w sklepie
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
agu·
6 lat temu
pycha! obierałam sama z łupinek :) dałam szczyptę soli i płaską łyżkę cukru, potrzebowalam masła do przepisu na rewelacyjne batony z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, wyszły bosko!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
6 lat temu
Pyszne masełko orzechowe , dziękuję za przepis :)
Na początku zmiksowałam na obr. 10 przez 30 sekund ,później ob.4.5 przez 8 minut i wyszła gładka masa .
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Roksana·
8 lat temu
Hej. Robiłam dziś masło orzechowe w thermomiksie. 400 g orzechów ziemnych Łyżką miodu i łyżką oleju kokosowego. Zmiksowałam w TM5 aż 5 razy po 1 minucie / obroty na 8. Z przerwami na ściągnięcie orzechów że ścianek. I nie wyszło mi tak zjawiskowo gładkie jak Tobie. Możesz napisać ile czasu i na jakich obrotach robić w TM?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Musisz miksować dłużej. Nie pamiętam dokładnie ile minut, ale miksowałam na pewno na obrotach 10, aż do otrzymania porządanej konsystencji.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
kacper·
8 lat temu
Czy można dodać inne orzechy? Np. Nerkowca, lub brazylijskie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 lat temu
Tak, jak najbardziej :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila·
9 lat temu
U mnie blender kielichowy nie dał rady. Jakby zostało trochę orzechów to ok, byłaby ta wersja "crunchy", ale po prostu nie wydzielił się olej z orzeszków :( Za drugim podejściem użyłam blendera molekularnego (w moim przypadku ronic), znowu wg Pani przepisu i tym razem wyszedł meeeeega :) Moje pytanko - czy jest jakiś sposób, żeby zrobić więcej masła na zapas? Bo co miesiąc to trochę mi się nie chce :/
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maciej·
9 lat temu
Minuta blendowania vitamixem (2200W) i gotowe. Bez żadnych dodatków.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Bunia·
10 lat temu
Do orzechów dodałam trochę oleju kokosowego, bo też średnio robiły się na jednolita masę. Masło wyszło przepyszne! Robiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz :) POLECAM!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
10 lat temu
Pani Joanno, przepis rewelacyjny :-) zarówno mnie jak i moim domownikom bardzo smakuje.robiłam to po raz pierwszy i wszystkim serdecznie polecam!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maciej·
10 lat temu
[quote]Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?[/quote]
900 W najlepiej
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jan·
10 lat temu
Poradzono mi także, żebym dodał wodę. Ale faktycznie za pierwszym podejściem, za krótko w thermomixie i za dużo orzechów wsypałem. Dzisiaj jak robiłem to już lepsze wyszło, jak na zdjęciu, ale wciąż bardzo ciężko masło rozsmarować na chlebie:)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jan·
10 lat temu
Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy ono wyschło, to faktycznie ciężko je rozsmarować. Proszę o poradę, jaki składnik dodać, by masło było lepkie i by fajnie się go smarowało. ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Żaden dodatkowy składnik nie jest potrzebny. Zmiksowałeś orzechy za krótko lub twój robot kuchenny nie ma wystarczającej mocy. Orzechy powinny być tak długo mielone, aż wytworzy się z nich olej, który po połaczeniu ze zmielonymi orzechami da kremową konsystencję. (Popatrz na zdjęcia etapowe).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Goszija·
10 lat temu
Właśnie zrobiłam to masełko blenderem i wyszło niesamowite. Pycha :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kornelia·
10 lat temu
Myśli Pani, że blenderem takim kielichowym o mocy 500W zrobię takie masło? nie chciałabym "zajechać" silnika.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Klaudia·
11 lat temu
A czy sól jest potrzebna?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
9 lat temu
Nie musisz dodawać soli, jeśli wolisz bez.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ania·
11 lat temu
kochani z własnego doświadczenia wam napiszę, że: domowe masło orzechowe 1 miesiąc to bez lodówki można spokojnie w szafce trzymać, natomiast w lodówce ok 3 miesięcy spokojnie... nawet dłużej bym zaryzykowała w lodówce ale tak długo nigdy nie wytrzymało, bo zostało zjedzone ;) tahini, które sama zrobiłam w lodówce trzymałam ponad pół roku i nadal było dobre i właśnie wczoraj użyłam do zrobienia hummusu i wszystko jest pyszne ;)