Masło orzechowe

42 Komentarzy

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy przełożyć do malaksera lub  blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
  3. Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

2

3

  1. Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
  2. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 2 lat temu
    Właśnie je robiłam i wyszło mi suche jak je uratować??
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 3 lat temu
    hej! ile mniej więcej gramów masła wychodzi z 400g orzeszków?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Według mnie gramowo powinno wyjść to samo. Jest tyle samo orzechów, zmienia się tylko konsystencja ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wioleta Rudnicka · 3 lat temu
    Właśnie zrobiłam,i to dwa: jedno gładkie a drugie z kawałkami orzeszków,pyszotka
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dominik miłego · 4 lat temu
    Mogę dodać laskowe?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, możesz zrobić również masło z orzechów laskowych, ale najpierw powinno się ściągnąć skórki. Orzechy przełożyć na patelnię i chwilę podprażyć, aż skórka się lekko zarumieni i zacznie odchodzić od orzechów. (Można zrobić to również w piekarniku, wykładając orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piekąc przez 5- 10 min. w temperaturze 180°C). Orzechy pozostawić do ostygnięcia, a następnie ściągnąć skórkę z orzechów pocierając je rękoma.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krzysztof · 4 lat temu
    Zrobiłem dzisiaj i wyszło super. Dodałem odrobinę soli. Nie kupię więcej w sklepie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agu · 5 lat temu
    pycha! obierałam sama z łupinek :) dałam szczyptę soli i płaską łyżkę cukru, potrzebowalam masła do przepisu na rewelacyjne batony z płatkami owsianymi i masłem orzechowym, wyszły bosko!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 5 lat temu
    Pyszne masełko orzechowe , dziękuję za przepis :)
    Na początku zmiksowałam na obr. 10 przez 30 sekund ,później ob.4.5 przez 8 minut i wyszła gładka masa .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Roksana · 7 lat temu
    Hej. Robiłam dziś masło orzechowe w thermomiksie. 400 g orzechów ziemnych Łyżką miodu i łyżką oleju kokosowego. Zmiksowałam w TM5 aż 5 razy po 1 minucie / obroty na 8. Z przerwami na ściągnięcie orzechów że ścianek. I nie wyszło mi tak zjawiskowo gładkie jak Tobie. Możesz napisać ile czasu i na jakich obrotach robić w TM?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Musisz miksować dłużej. Nie pamiętam dokładnie ile minut, ale miksowałam na pewno na obrotach 10, aż do otrzymania porządanej konsystencji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kacper · 7 lat temu
    Czy można dodać inne orzechy? Np. Nerkowca, lub brazylijskie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 8 lat temu
    U mnie blender kielichowy nie dał rady. Jakby zostało trochę orzechów to ok, byłaby ta wersja "crunchy", ale po prostu nie wydzielił się olej z orzeszków :( Za drugim podejściem użyłam blendera molekularnego (w moim przypadku ronic), znowu wg Pani przepisu i tym razem wyszedł meeeeega :) Moje pytanko - czy jest jakiś sposób, żeby zrobić więcej masła na zapas? Bo co miesiąc to trochę mi się nie chce :/
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 8 lat temu
    Minuta blendowania vitamixem (2200W) i gotowe. Bez żadnych dodatków.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bunia · 8 lat temu
    Do orzechów dodałam trochę oleju kokosowego, bo też średnio robiły się na jednolita masę. Masło wyszło przepyszne! Robiłam pierwszy i na pewno nie ostatni raz :) POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 8 lat temu
    Pani Joanno, przepis rewelacyjny :-) zarówno mnie jak i moim domownikom bardzo smakuje.robiłam to po raz pierwszy i wszystkim serdecznie polecam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maciej · 9 lat temu
    [quote]Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?[/quote]
    900 W najlepiej
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 9 lat temu
    Poradzono mi także, żebym dodał wodę. Ale faktycznie za pierwszym podejściem, za krótko w thermomixie i za dużo orzechów wsypałem. Dzisiaj jak robiłem to już lepsze wyszło, jak na zdjęciu, ale wciąż bardzo ciężko masło rozsmarować na chlebie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jan · 9 lat temu
    Zrobiłem dzisiaj masło z prawie kilograma orzechów i kapke miodu oraz syropu z agawy. Miód i syrop dodawałem ponieważ wydawało mi się, że masło orzechowe nie miało takiej konsystencji, żeby mogło się dobrze rozsmarować na pieczywie. I teraz gdy ono wyschło, to faktycznie ciężko je rozsmarować. Proszę o poradę, jaki składnik dodać, by masło było lepkie i by fajnie się go smarowało. ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Żaden dodatkowy składnik nie jest potrzebny. Zmiksowałeś orzechy za krótko lub twój robot kuchenny nie ma wystarczającej mocy. Orzechy powinny być tak długo mielone, aż wytworzy się z nich olej, który po połaczeniu ze zmielonymi orzechami da kremową konsystencję. (Popatrz na zdjęcia etapowe).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Goszija · 9 lat temu
    Właśnie zrobiłam to masełko blenderem i wyszło niesamowite. Pycha :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kornelia · 9 lat temu
    Myśli Pani, że blenderem takim kielichowym o mocy 500W zrobię takie masło? nie chciałabym "zajechać" silnika.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia · 10 lat temu
    A czy sól jest potrzebna?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 10 lat temu
    kochani z własnego doświadczenia wam napiszę, że: domowe masło orzechowe 1 miesiąc to bez lodówki można spokojnie w szafce trzymać, natomiast w lodówce ok 3 miesięcy spokojnie... nawet dłużej bym zaryzykowała w lodówce ale tak długo nigdy nie wytrzymało, bo zostało zjedzone ;) tahini, które sama zrobiłam w lodówce trzymałam ponad pół roku i nadal było dobre i właśnie wczoraj użyłam do zrobienia hummusu i wszystko jest pyszne ;)