Masło orzechowe

42 Komentarzy

masło orzechowe

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z orzechów. Masło orzechowe można zrobić z orzeszków w łupinkach (po uprzednim ściągnięciu łupinki i brązowej skórki) lub z gotowych, obranych orzeszków np. z puszki. Nieuprażone orzeszki należy uprażyć na patelni lub w piekarniku, aby nabrały aromatu. Na końcu należy orzeszki zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji i posolić, jeśli orzechy nie były solone. Gotowe ;)

Składniki:

  • 400g orzeszków ziemnych (solonych lub niesolonych)

Sposób przygotowania:

  1. Orzeszki są zazwyczaj już prażone, ale gdyby były nieprażone należy przełożyć je na patelnię i prażyć, aż lekko się zrumienią lub rozłożyć je na blasze do pieczenia i piec ok. 5- 10min. w temperaturze 180°C, od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Orzechy przełożyć do malaksera lub  blendera (użyłam Thermomixa) i miksować na najwyższych obrotach. (Jeśli chcemy uzyskać masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów, to po paru sekundach miksowania należy odłożyć ok. 1/3 zmiksowanych orzechów na bok).
  3. Miksować dalej, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa masa. (Trwa to parę minut. Można od czasu do czasu zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek).

2

3

  1. Masło orzechowe posolić do smaku, jeśli orzeszki nie były solone i ewentualnie dodać troszkę cukru pudru do smaku. (Jeśli odłożyliście zmiksowane orzechy, to należy je na końcu wymieszać z masłem orzechowym).
  2. Masło orzechowe przełożyć do słoika i wstawić do lodówki. (Z podanej porcji wychodzi ok. 350ml masła). Masło można przechowywać do miesiąca w lodówce. Jeśli po jakimś czasie oddzieliłby się olej należy całość dokładnie wymieszać.

Smacznego.

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Masło orzechowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 10 lat temu
    A jesli po zrobieniu masla i przelozeniu w docelowy pojemnik, zapomne po ostygnieciu maslo wlozyc do lodowki i tak bedzie stalo ptzrz 6 godzin, to do spozycia bedzie sie nadawalo jeszcze?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Tomek · 8 lat temu
      Pewnie, że tak - ja masło rzadko chowam w lodówce, tylko w ciemnym miejscu żeby miało konsystencję ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 11 lat temu
    Wyszlo super:) mialam watpliwosci czy moj blender sobie poradzi z orzeszkami ale spisal sie na medal, w kilka minut bylo gotowe :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    bbb · 11 lat temu
    Wykopałam w necie, że można takie masło zrobić w maszynce do mielenia mięsa. POLECAM!!! Jak pierwszym razem robiłam w blenderze to myślałam, że się zachlastam. Z maszynką to był relaks w porównaniu do blendera ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    tralala · 11 lat temu
    Też miałam problem ze zmixowaniem- wszystko osadzało się na ściankach przez siłę odśrodkową zamiast się mixować, ale użyłam trybu pulsacyjnego do rozbijania lodu i zadziałało:) ze 20minut mixowania pulsacją i jest:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kara · 11 lat temu
    Miksuje juz dobre 10min i nic... wciaz sypki proszek. Czy cos robie nie tak?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    zastanawiam sie czy takie masło można zrobić z orzechów włoskich
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    www.MagiczneWypieki. · 11 lat temu
    O mniam :) Muszę koniecznie wypróbować :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    DarkANGELika · 11 lat temu
    Robię identycznie, jest przepyszne;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kulinarna Mania · 11 lat temu
    Uwielbiam własnoręcznie przygotowane masło orzechowe. Lubię wiedzieć, że to co jem jest zdrowe i pozbawione konserwantów. A takie przysmaki są coraz rzadsze niestety...
    Piękne zdjęcie!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Nie wiedziałam, że to takie proste!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przemek · 5 lat temu
      Czy mozna dodać orzechy ziemne i czy maslo nie zmieni smaku?
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Joanna Moderator · 5 lat temu
        W przepisie są właśnie orzechy ziemne. Z innymi orzechami masło będzie miało inny smak.