Lemon Curd

128 Komentarzy

lemon curd

Lemon curd to słodko- kwaśny krem cytrynowy. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Do jego przygotowania potrzebne są: cytryny, jajka, cukier i masło. Całość podgrzewana jest najlepiej na parze, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lemon curd można wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Można go użyć zamiast konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów i lodów.

Do przygotowania cytrynowego kremu potrzebny jest garnek i metalowa miska, która nałożona na garnek, będzie się dobrze na nim trzymać. (Krem przygotowujemy w kąpieli wodnej).

Składniki na ok. 250ml:

  • 2 jajka
  • 2 cytryny
  • 110g cukru
  • 70g masła

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyć i osuszyć. Skórkę zetrzeć na tarce i wycisnąć sok. Sok i startą skórkę przełożyć do metalowej miski (lub ewentualnie niedużego garnka).
  2. Dodać cukier i jajka. Trzepaczką rozkłócić jajka. Dodać masło pokrojone na kawałki.

2

  1. Do garnka należy wlać trochę wody. (Wody należy wlać tyle, aby po nałożeniu na garnek miski, woda nie dotykała, w żadnym wypadku dna miski). Wodę zagotować i ustawić moc palnika na średnią.
  2. Na garnek nałożyć metalową miskę. Całość ogrzewać, mieszając trzepaczką. Najpierw masło się roztopi i powstanie jednolita masa. Należy dalej masę ogrzewać, mieszać dość często, aż zgęstnieje i będzie miała konsystencję budyniu. (U mnie trwa to ok. 10- 15 min.)

3

  1. Gotowy krem przetrzeć przez sitko, aby był gładki.

4

  1. Następnie przełożyć go do słoika i gdy ostygnie wstawić do lodówki. (W lodówce krem zgęstnieje). W lodówce można przechowywać go do 2 tygodni.

Smacznego.

Lemon Curd

Lemon Curd

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 3 miesięcy temu
    Rewelacja, polecam !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 4 miesięcy temu
    Pol godziny z mikserem i dalej plynne 😭
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Ale dlaczego miksujesz? Gotowy krem? Od miksowania nie zgęstnieje. Wręcz przeciwnie, można go jeszcze bardziej rozrzedzić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Margherita · 7 miesięcy temu
    Okropny krem,caly dom Nie mowiac o kremie czuc Nie ugotowanym jajkiem!polecam lemon curd bez jajek!🙄😖😖😖😖
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 8 miesięcy temu
    Czy można zrobić to na parze wodnej zamiast w kąpieli wodnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 8 miesięcy temu
    A można zastąpić czyms jajka lub je pominąć?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 miesięcy temu
    Białko mi się ścięło 🤣 jak do tego nie dopuścić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Uważać, aby woda w garnku nie gotowała się za mocno. Lepiej wolniej ogrzewać masę, a dłużej. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Kolejny raz robiłam właśnie z tego przepisu ..jest obłędny 😍 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 lat temu
    O jeju, jaki to jest obłędny przepis! Eksplozja dla kubków smakowych 🥰 Ale tak jak kto pisał w poprzernich komentarzach trzeba zwrócić uwagę na garnek, robiłam w garnku aluminiowym i nie było czuć nic innego niż metal. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      W · 10 miesięcy temu
      Serio to jeszcze ktoś używa garnków aluminiowych ?! Szok...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ed · 9 miesięcy temu
      Aluminium zakazane do kwasów 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Franek · 1 lat temu
    Czy krem sprawdzi się do tarty z owocami? Jeśli tak, to ile powinienem go zrobić na tartę 26cm?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      W sensie, że na kruche ciasto dać lemon curd i jeszcze na niego owoce? Myślę, że 1,5 porcji.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Właśnie zrobiłam. Wyszedł idealny, przepyszny..... 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 1 lat temu
    Robiłam wielokrotnie i zawsze wyszedł! Mam tylko pytanie czy taki krem można zapiec z kruchym spodem i beza? Czy używa się go na zimno?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 2 lat temu
    Fajny przepis, wychodzi i robi się przyjemnie. AleUwaga: sok cytrynowy wchodzi w reakcje z metalami. Niestety czuć to nawet w smaku. Jeżeli nie jesteście pewni miski, że może być z aluminium, lepiej nad garnkiem postawić szklana miskę. Będzie zdrowiej. Moja partia niestety ostatecznie wylądowała na śmietniku.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gusia · 1 lat temu
      Ale to jaka ma być w końcu ta miska? Bo zdanie jest tak sformułowane, że nie wiadomo, czy powinna być aluminiowa, czy nie może być aluminiowa. 
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mamita · 8 miesięcy temu
        Miska absolutnie nie może być aluminiowa
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 2 lat temu
    Robiłam już wiele razy z tego przepisu ,za każdym razem wychodzi u jest przepyszny .Gorąco polecam 😍
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    D. · 2 lat temu
    Świetny przepis! Pychota 😋 użyłam brązowego cukru i wyszedł jeszcze lepszy 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Świetny przepis!Pierwszy raz robiłam 🤤🥰
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 2 lat temu
    Właśnie na spontana zrobiłam i się udało 😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 2 lat temu
    Czy biały cukier można zastąpić trzcinowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 2 lat temu
    Super,pierwszy raz i po 5 minutach sukces . Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 2 lat temu
    Nie wyszedł, podczas ogrzewania zważył się.Na innym forum znalazłam info, że margarynę najlepiej dodać na koniec już po zgęstnieniu samego lemon cardu ok 5 min po ściągnięciu miski z garnka.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adrian · 2 lat temu
      W przepisie jest masło nie margaryna, masło powinno mieć 82 % tłuszczu. Więc logiczne że nie wyszedł.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    Jakie maslo będzie najlepsze? :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adam · 2 lat temu
      Maślane :)