Ciasteczka Amaretti
Chrupiące, migdałowe włoskie ciasteczka Amaretti. Ciasteczka składają się tylko z 4 składników i są bardzo szybkie do przygotowania. Powiedziałabym również, że są łatwe do przygotowania, aczkolwiek przy pierwszych próbach ich pieczenia mogą sprawiać problemy. Niby takie proste, ale jednak jak to w przypadku makaroników (kto piecze makaroniki, wie o czym piszę), wymagają doświadczenia.
Poniższy przepis starałam się tak dopracować, abyście nie mieli problemu z ich przygotowaniem. Testowałam przepis na różne sposoby. Ciasteczka piekłam 7 razy pod rząd, z mniejszą i większą ilością migdałów, ze zwykłym cukrem i pudrem, przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra/ dół, innym razem z termoobiegiem, z ubitymi białkami i bez. Ciasteczka za każdym razem wychodziły w smaku takie same, jednakże starałam się dopracować ich wygląd.
Po tylu próbach wyciągnęłam następujące wnioski: ciasteczka wychodzą ładniejsze jeśli użyjemy cukru pudru, nie trzeba ubijać piany z białek, białka najlepiej dokładnie zważyć i lepiej jest piec ciasteczka przy ustawionym piekarniku na termoobieg. Marzyły mi się popękane ciasteczka, jak oryginalne i osiągnęłam ten efekt właśnie dzięki termoobiegowi. Nie wiem, czy w każdym piekarniku jest tak samo, ale w moim to zadziałało. Oczywiście można ciasteczka piec również przy ustawionej grzałce góra- dół i wyjdą ładne i smaczne, ale bardziej gładkie. Dobrze jest również dokładnie zważyć białka na wadze. Jajka są przecież różnych rozmiarów, a w tym przepisie ilość użytego białka ma bardzo duży wpływ na konsystencję ciasteczek. Zmiana albo niedokładne zważenie składników może doprowadzić do "rozjechania" się ich podczas pieczenia.
Składniki:
- 60g białka (potrzeba 2 jajka)
- 200g zmielonych migdałów
- 150g cukru pudru
- 20ml likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
- Białka zważyć. Dodać migdały, cukier puder i likier. Wymieszać łyżką stołową. Masa będzie dość gęsta i klejąca.
- Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy 1cm. (Można ewentualnie wykładać masę łyżeczką i formować małe kuleczki zwilżonymi opuszkami palców).
- 2 Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać w odstępach małe kleksy o średnicy 2cm. (Ciasteczka podczas pieczenia urosną i rozejdą się trochę na boki). Wystające szpice delikatnie spłaszczyć opuszkiem palca.
- Piec jedną blachę po drugiem w nagrzanym piekarniku do temperatury 170°C z termoobiegiem ok. 15- 20min, aż ciasteczka będą miały złotobrązowy kolor. Papier z ciasteczkami ściągnąć z blachy na blat i pozostawić do ostygnięcia.
- Przechowywać w zamkniętym pojemniku do ok. 2 tygodni.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 15 min. | |
Czas pieczenia: |
około 15- 20 min. | |
Liczba sztuk: |
ponad 100 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |