Lekkie, migdałowe ciasteczka z białek przełożone ganache z białej czekolady. Makaroniki wykonane są na bezie francuskiej. Ciasteczka są delikatne i mocno słodkie.
Jeśli pieczesz makaroniki po raz pierwszy to przeczytaj najpierw artykuł: "Jak upiec makaroniki".
Przygotować ganache. Czekoladę posiekać drobno. Śmietanę mocno podgrzać. Ściągnąć z pieca i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki, aż masa lekko zgęstnieje.
Połowę makaroników odwrócić płaską stroną do góry. Następnie wyłożyć ganache łyżeczką lub przy pomocy rękawa cukierniczego z tylką z okrągłą końcówką i przykryć pozostałymi makaronikami. Lekko docisnąć, aby masa zrównała się z brzegiem makaroników.
Witam, mam pewien problem. Wczoraj upiekłam makaroniki na bezie francuskiej i wyszły naprawdę śliczne oraz smaczne, ale... są puste w środku! Co mogłam zrobić źle?
Najpierw brawa za to, że wyglądają ładnie. Pustym środkiem nie ma się co bardzo przejmować. Niektórzy robię specjalnie wgłębienie w makaroniku w środku, żeby weszło więcej kremu 😉 Teraz szukając przyczyny, to może być ich wiele. Czy makaroniki mają poza pustym środkiem również grubszą skórkę? To może być wynikiem zbyt długiego suszenia lub za wysokiem temperatury w piekarniku. Może być też, że ciasto nie zostało dobrze odpowietrzone podczas mieszania lub było za gęste. Może być wiele przyczyn. Trzeba cierpliwie ćwiczyć dalej 😉
Czy ganache zamiast z białej, mogę zrobić z gorzkiej czekolady i czy wówczas proces jest identyczny, bo jak sama robię to ganache nie zawsze wychodzi mi identyczny.
Możesz zrobić ganache z gorzkiej czekolady, tylko proporcje będą wtedy 1: 1, czyli na 100 g gorzkiej czekolady należy użyć 100g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%.