Babka marmurkowa


Klasyczna babka marmurkowa. Babka jest puszysta, miękka, po prostu idealna. Jest również łatwa do przygotowania. Do jej wykonania potrzebne są składniki, które zazwyczaj mamy w domu.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g masła (lub margaryny)
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka aromatu rumowego (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 5 jajek (rozmiar M)
- 375 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
Do części kakaowej:
- 20 g kakao
- 20 g cukru
- 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Formy na babkę z kominkiem (o średnicy 24 cm) wysmarować masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Odstawić na bok.
- Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier, cukier waniliowy, aromat i szczyptę soli. Następnie dodawać po jednym jajku. (Jedno jajko miksować ok. ½ minuty).
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę na przemian z mlekiem w dwóch porcjach (tzn. połowę mąki, połowę mleka, resztę mąki i resztę mleka), mieszając tylko do połączenia się składników.
- 2/3 ciasta wyłożyć do przygotowanej formy.
- Do reszty ciasta wmieszać kakao, cukier i mleko. Ciemne ciasto wyłożyć na jasne i widelcem zrobić szlaczek.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół (lub termoobieg: 160°C).
- Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Babkę posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
- Nie należy używać mniejszej formy. Ciasto zmieści się do mniejszej, ale rośnie bardzo dużo i z takiej formy na pewno się wyleje.
Źródło: Przepis pochodzi z książki dr. Oetkera: "1000, Die besten Backrezepte".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.