Ciasto balowe

119 Komentarzy
Ciasto balowe

Ciasto balowe to eleganckie, warstwowe ciasto, który zachwyci wszystkich miłośników słodkich, domowych wypieków. Ciasto z masą krówkową to propozycja idealna na wyjątkowe okazje – jest efektowne, a jednocześnie stosunkowo proste w przygotowaniu.

Ciasto warstwowe z budyniem, masą krówkową i bitą śmietaną zachwyca nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim smakiem. Składa się z biszkoptu nasączonego sokiem pomarańczowym, delikatnej masy budyniowej, warstwy herbatników, krakersów i masy krówkowej oraz puszystej bitej śmietany, posypanej startą czekoladą.

Deser z masą krówkową i herbatnikami jest słodki, kremowy i sycący. Aby uzyskać idealną konsystencję, ciasto należy przygotować dzień wcześniej – dzięki temu herbatniki i krakersy zmiękną, a całość nabierze smaku i będzie dosłownie rozpływać się w ustach.

Ciasto balowe to niezawodny wybór na święta, urodziny czy inne rodzinne uroczystości. Jeśli szukasz inspiracji na wyjątkowy deser – ten przepis z pewnością Cię nie zawiedzie.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

1 szklanka = 250 ml

Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 80 g mąki pszennej (lub ½ szklanki)
  • 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub ½ szklanki)
  • 150 g cukru (lub ¾ szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • 150 g cukru (lub ¾ szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 500 ml mleka (lub 2 szklanki)
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 40g)
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 350 ml soku pomarańczowego (ok. 1 ½ szklanki, np. z kartonu)

Dodatkowo:

  • 1 puszka (500g lub 400g) gotowej masy krówkowej lub puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20 sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodzonego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małej mocy palnika przez 3 godziny. Puszka musi być cała pokryta wodą. W razie potrzeby należy dolać wodę podczas gotowania. Następnie wyciągnąć puszkę z wody i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową, według punktu 7, a następnie puszkę z kupną masą krówkową wsadzić na kilka minut do gorącej wody. Miękka masa krówkowa będzie łatwiejsza do rozsmarowania na herbatnikach).
  2. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Przygotować biszkopt: W misce wymieszać mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać przez sitko. Odstawić na bok.
  4. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Cały czas miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku, robiąc odstępy po każdym dodaniu. Mieszankę mączną dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), do suchego patyczka. Ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Chłodny biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową: Ok. 350 ml (lub ok. 1 ½ szklanki) mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie trzepaczką z żółtkami, cukrem waniliowym i skrobią. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Zagotować mieszając i dalej mieszając gotować co najmniej 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na niskich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu ułożyć w formie i nasączyć połową ponczu. Rozsmarować na nim cienką warstwę masy budyniowej, a następnie przykryć drugim blatem i również go nasączyć. Nałożyć resztę masy budyniowej.

3

4

  1. Następnie ułożyć warstwę herbatników, rozsmarować na nich masę krówkową, a na niej ułożyć krakersy. Całość przykryć ubitą śmietaną z dodatkiem śmietan-fix.

5

6

  1. Posypać wierzch startą czekoladą.
  2. Ciasto włożyć na noc do lodówki.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Czas przygotowania:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Ciasto balowe Ciasto balowe Zdjecie przepisu czwarte
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aurelia · 3 miesięcy temu
    Dobry wieczór ,mam pytanie ,chciałabym zrobić to ciasto na Komunię którą mam 18 maja ,mam w planach zrobić 3 ciasta ,więc jedno z nich chciałabym zrobić w piątek wieczorem ,stąd moje pytanie czy mogłabym je zrobić w piątek a podać dopiero w niedzielę ? czy wpłynie to na wygląd i smak masy śmietanowej? a drugie pytanie to czy może mi Pani polecić jakieś ciasta dobre ale niezbyt pracochłonne?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 3 lat temu
    Czy krakersy są solone, czy bez soli?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Czy masę budyniową można zrobić szybciej (tzn dzień przed złożeniem warstw) i przechować w lodówce?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Można. Przed użyciem należy wyciągnąć godzinę wcześniej z lodówki, aby ociepliła się do temp. pokojowej, a nastętnie wymieszać lub krótko zmiksować. Jednak istnieje niebezpieczeństwo zwarzenia. Osobiście przygotowuję masy na świeżo.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 3 lat temu
    Czy przepis jest do zrobienia w thermomixie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ala · 4 lat temu
    Czy ciasto wyjdzie na blaszce 21x36 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 4 lat temu
    Czy można zrobić jakiś inny poncz ??
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, a jaki chcesz? Bedzie pasować woda i sok z cytryny, herbata czarna, kawa, czy poncz alkoholowy ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Dziękuję to już wiem. No ja juz kupiłam ta masę gotowa i te mleko. No to zrobię z gotowego już. Dziękuję. Jutro będę piekła do szkoły. Mam nadzieję że wyjdzie równie dobrze jak wygląda u Pani na zdjeciu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 5 lat temu
    Trochę nie rozumiem z tym mlekiem w puszce to jak mam zrobic czemu gotować? I z tego mleka sie robi masę budyniową?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 6 lat temu
    Mam pytanie: czy bita śmietana ze śmietan-fix "udźwignie" jeden blat biszkoptu z masą? Chcę zrobić to ciasto jako tort, i kusi mnie zamienić kolejność warstw, żeby zakończyć masą maślaną, na której oprze się wykończenie z masy cukrowej.
    Byłby biszkopt, masa maślana/budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bit śmietana i dopiero drugi blat biszkoptu i reszta masy budyniowej. Utrzyma się czy raczej bita śmietana wypłynie? Z
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Bardzo dobry budyń. Ja zrobiłam ciemny biszkopt i nasączyłam kawa. Dałam też masę kajmakowa=tiramisu. Wyszło super ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sabina · 8 lat temu
    Witam chciałam zapytać czy do masy bydyniowej nie dodaje się mąki ziemniaczanej???:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Dodaje się, jest podane w składnikach.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 8 lat temu
    Witam, czy to ciasto można zrobic w formie tortu? na tortownicy 30cm? z gory dziekuje za odpowiedz
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Można, tylko musisz przyciąć/ pokruszyć herbatniki, żeby pasowały do formy. Proszę skorzystać z przelicznika: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/porady/przelicznik-form-do-pieczenia"]"Przelicznik form do pieczenia"[/url] i przeliczyć ilość składników na tortownicę o śr. 30cm.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Mariola · 8 lat temu
        dziękuję bardzo za odpowiedz:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Dzięki za super przepis, ciasto jest po prostu przeeeeepyszne :D
    Ja do posypania użyłam białej czekolady o smaku karmelowym ze słonymi orzeszkami i to chyba był dobry wybór bo fajnie podkreśliło smak całości :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 9 lat temu
    Witam jakmam ubic smietane z fixem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Ewo[/b] konieczne nie jest, tylko przeze mnie zalecane. Oczywiście możesz zrezygnować z ponczu, jak chcesz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 9 lat temu
    Czy potrzebne jest nasączenie biszkopta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Rosi[/b] budyń ma być gęsty.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klaudia Walkow · 9 lat temu
    Dzien dobry
    Chyba popelnilam blad.
    Budyn jest bardzo fest. Przes to tez Masa wyszla mi za gesta.
    Jak to zmienic ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] na tarce do warzyw, na bocznej, węższej ściance.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    agnieszka · 9 lat temu
    jak starła Pani czekoladę, że tak ładnie wygląda