Galette z czerwoną porzeczką

4 Komentarzy
Galette z czerwoną porzeczką

Galette z czerwoną porzeczką

to rustykalne ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i wyrazistym smakiem. Na spodzie znajduje się kruche, złociste ciasto, wyjątkowo chrupiące na brzegach dzięki posypce z brązowego cukru. W środku – soczyste, lekko kwaskowate czerwone porzeczki, które doskonale kontrastują ze słodyczą ciasta.

Ciasto z czerwonymi porzeczkami

nie nasiąka sokiem z owoców dzięki warstwie mielonych migdałów, która działa jak naturalna bariera. Dodatkowo, dodatek skrobi ziemniaczanej do owoców sprawia, że nadzienie ma idealną, lekko żelową konsystencję po upieczeniu.

Tarta z czerwoną porzeczką

najlepiej smakuje lekko ciepła – podana z gałką (lub dwiema) lodów waniliowych. Topniejące lody tworzą waniliowy sos, który doskonale komponuje się z kwaskowatością porzeczek. Prosto, sezonowo i bardzo smacznie.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 2 łyżki cukru
  • 30 ml wody, zimnej

Nadzienie:

  • 350 g porzeczek czerwonych
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • ok. 3 łyżek brązowego cukru
  • 1 białko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, cukru i zimnej wody zagnieść jednolite ciasto. Uformować je w kulkę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

  1. W międzyczasie przygotować nadzienie: Porzeczki umyć, dobrze osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki wymieszać w misce z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Odstawić na ok. 20 minut, aż mąka nasiąknie od soku z porzeczek (tj. będzie wilgotna, a nie sucha jak na początku).
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na koło o średnicy ok. 30 cm. (Nie musi być idealnie równe – naturalne nierówności nadadzą tarcie charakterystyczny, rustykalny wygląd).
  3. Ciasto posypać zmielonymi migdałami, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.

3

  1. Na migdałach równomiernie rozłożyć porzeczki.
  2. Brzeg ciasta zawinąć do środka na porzeczki, delikatnie dociskając, aby zachowało kształt podczas pieczenia.

4

  1. Tartę razem z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
  2. Brzeg posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
  2. Podawać lekko ciepłe lub zimne.
Kuchnia

Kuchnia:

Francja

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Galette z czerwoną porzeczką Galette z czerwoną porzeczką Galette z czerwoną porzeczką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 10 dni temu
    Ja juz robię drugi raz. Smakuje super. Zrobiłam z czarnej porzeczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 13 dni temu
    Ciasto super. Zrobiłam z czarną porzeczką. Nie lubię dużej ilości cukru, dlatego użyłam płatków migdałowych. Ciasto smaczne, nie za dużo, porzeczka czarna też wyszła smaczna. Wszystkim smakowało. Następnym razem zrobię z wiśnią, czekoladą gorzką i migdałami. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Dadas · 22 dni temu
    Przepięknie wygląda, super przepis, będzie robione 🥰🧡