Galette z czerwoną porzeczką


Galette z czerwoną porzeczką
to rustykalne ciasto, które zachwyca prostotą wykonania i wyrazistym smakiem. Na spodzie znajduje się kruche, złociste ciasto, wyjątkowo chrupiące na brzegach dzięki posypce z brązowego cukru. W środku – soczyste, lekko kwaskowate czerwone porzeczki, które doskonale kontrastują ze słodyczą ciasta.
Ciasto z czerwonymi porzeczkami
nie nasiąka sokiem z owoców dzięki warstwie mielonych migdałów, która działa jak naturalna bariera. Dodatkowo, dodatek skrobi ziemniaczanej do owoców sprawia, że nadzienie ma idealną, lekko żelową konsystencję po upieczeniu.
Tarta z czerwoną porzeczką
najlepiej smakuje lekko ciepła – podana z gałką (lub dwiema) lodów waniliowych. Topniejące lody tworzą waniliowy sos, który doskonale komponuje się z kwaskowatością porzeczek. Prosto, sezonowo i bardzo smacznie.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 2 łyżki cukru
- 30 ml wody, zimnej
Nadzienie:
- 350 g porzeczek czerwonych
- 80 g cukru
- 1 łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- ok. 3 łyżek brązowego cukru
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, zimnego masła pokrojonego na małe kawałki, cukru i zimnej wody zagnieść jednolite ciasto. Uformować je w kulkę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
- W międzyczasie przygotować nadzienie: Porzeczki umyć, dobrze osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki wymieszać w misce z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Odstawić na ok. 20 minut, aż mąka nasiąknie od soku z porzeczek (tj. będzie wilgotna, a nie sucha jak na początku).
- Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia, na koło o średnicy ok. 30 cm. (Nie musi być idealnie równe – naturalne nierówności nadadzą tarcie charakterystyczny, rustykalny wygląd).
- Ciasto posypać zmielonymi migdałami, zostawiając ok. 4 cm wolnego brzegu.
- Na migdałach równomiernie rozłożyć porzeczki.
- Brzeg ciasta zawinąć do środka na porzeczki, delikatnie dociskając, aby zachowało kształt podczas pieczenia.
- Tartę razem z papierem przełożyć na blachę do pieczenia.
- Brzeg posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Podawać lekko ciepłe lub zimne.
![]() |
Kuchnia: |
Francja |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


