Ciasto z porzeczkami i bezą


Ciasto porzeczkowe z bezą to cienka warstwa ciasta, pokryta kwaśnymi, soczystymi czerwonymi porzeczkami, ukrytymi pod bezową pianką. Delikatny, maślany spód to ucierane ciasto piaskowe, przypominające bardziej ciasto kruche, doskonale współgra z lekko kwaskowatymi owocami. Całość wieńczy puszysta, błyszcząca beza, która po upieczeniu staje się lekko chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto:
- 170 g masła, temperatura pokojowa
- 120 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 żółtka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 300 g mąki pszennej
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka bezowa:
- 4 białka (u mnie z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
- 200 g drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
- 500 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
- Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Odstawić na bok.
- Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
- Do misy miksera przełożyć miękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Ucierać przez 10 minut na najwyższych obrotach, na jasną, kremową masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na najniższe, dodać mąkę, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. (Można też wmieszać mąkę szpatułką).
- Ciasto rozłożyć na dnie przygotowanej formy.
- Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut, do lekkiego zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ok. 5 minut przed końcem pieczenia przygotować piankę bezową: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
- Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i równomiernie rozłożyć na nim porzeczki. Na owoce delikatnie wyłożyć pianę z białek. Tylną stroną łyżki można zrobić na bezie dekoracyjne nierówności (np. lekko przykładać łyżkę do piany i unosić ją do góry, tworząc "szczyty").
- Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec ok. 20 minut do zarumienienia się bezy. (Beza będzie lekko chrupiąca z wierzchu, a w środku pianka).
- Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. (Ja kroiłam lekko ciepłe).
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Odsłon: 68
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!