Keto rolada bez mąki z kremem mascarpone


Lekka rolada bez mąki i cukru w stylu niskowęglowodanowym. Ta rolada to idealna propozycja dla osób, które szukają lżejszych deserów, ale nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia. Ciasto powstaje z puszystej masy jajecznej, której głównymi składnikami są jajka i serek mascarpone. To właśnie dzięki nim rolada jest lekka jak chmurka i jednocześnie sprężysta – idealna do zwijania. Wnętrze kryje delikatny krem z mascarpone i bitej śmietany, który świetnie współgra z całością i rozpływa się w ustach.
Świeże owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy borówki amerykańskie, możesz dodać do kremu, by przełamać jego delikatną słodycz i nadać deserowi świeżości. Owoce nie są obowiązkowe, ale z pewnością wzbogacą smak i sprawią, że rolada będzie prezentować się jeszcze bardziej apetycznie.
Makro (1 z 12 kawałków): 190 kcal, B: 4g, T: 18g, W: 2g (węglowodany netto: 2g)
Makro całego ciasta: 2275 kcal, B: 54g, T: 218g, W: 27g (węglowodany netto: 25g)
Składniki:
Ciasto jajeczne:
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 4 łyżki erytrytolu
- 125 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Krem z mascarpone:
- 125 g serka mascarpone, schłodzonego
- 300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
- 2 łyżki erytrytolu, najlepiej zmielonego na puder
- 100 g świeżych truskawek, opcjonalnie (lub malin, czy borówek)
Dodatkowo:
- 2 truskawki do dekoracji
- oliwa z oliwek do posmarowania papieru do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Używając silikonowego pędzelka posmarować cienko papier oliwą. Odstawić na bok.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (grzałka góra- dół).
- Przygotować ciasto na roladę: Oddzielić białka od żółtek do dwóch misek (w miarę wysokich, bo białka i żółtka będą ubijane). Do białek dodać szczyptę soli, a do żółtek erytrytol i mascarpone.
- Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.*
- Żółtka zmiksować z mascarpone i erytrytolem przez ok. 1 minuty na najwyższych obrotach.
- Pianę z białek dodać do masy serowo- żółtkowej i delikatnie połączyć szpatułką.
- Pędzelkiem ponownie przeciągnąć po papierze do pieczenia (aby oliwa była w miarę równomiernie rozprowadzona) i wyłożyć masę jajeczną, rozprowadzając i wyrównując ją delikatnie i krótko szpatułką po całej powierzchni.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
- Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i od razu przełożyć papierem do góry na ściereczkę. Ściągnąć delikatnie papier do pieczenia. (Uwaga: Proszę powoli ściągać papier do pieczenia, bo ciasto może miejscami przywierać do papieru. W tym wypadku nie ciągnąć, tylko ostrożnie oddzielać papier od ciasta). Upieczone ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę wzdłuż krótszego** boku. Tak zawiniętą roladę pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować krem z mascarpone: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w małą kostkę. Zimny serek, zimną śmietankę i erytrytol przełożyć do misy miksera i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo płynna śmietanka będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).
- Przełożyć 2 kopiate łyżki kremu do rękawa cukierniczego i odłożyć do dekoracji. Truskawki wmieszać do kremu delikatnie szpatułką.
- Chłodną roladę rozwinąć. Krem rozłożyć równomiernie i zwinąć ponownie w roladę (tym razem już bez ściereczki). Odciąć nierówne końce.
- Roladę ułożyć na podłużnej paterze/ talerzu i udekorować odłożonym kremem i ćwiartkami truskawek.
- Najlepiej schłodzić przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
Uwagi:
* Używam miksera ręcznego. Ubijam najpierw białka i następnie tymi samymi ubijakami (czyli z resztkami piany z białek) ubijam składniki w drugiej misce. Nie jest konieczne mycie ubijaków po ubiciu białek.
** Można zwinąć również wzdłuż dłuższego boku.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 10 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


