Keto rolada bez mąki z kremem mascarpone

4 Komentarzy
Keto rolada bez mąki z kremem mascarpone

Lekka rolada bez mąki i cukru w stylu niskowęglowodanowym. Ta rolada to idealna propozycja dla osób, które szukają lżejszych deserów, ale nie chcą rezygnować z przyjemności jedzenia. Ciasto powstaje z puszystej masy jajecznej, której głównymi składnikami są jajka i serek mascarpone. To właśnie dzięki nim rolada jest lekka jak chmurka i jednocześnie sprężysta – idealna do zwijania. Wnętrze kryje delikatny krem z mascarpone i bitej śmietany, który świetnie współgra z całością i rozpływa się w ustach.

Świeże owoce jagodowe, jak truskawki, maliny czy borówki amerykańskie, możesz dodać do kremu, by przełamać jego delikatną słodycz i nadać deserowi świeżości. Owoce nie są obowiązkowe, ale z pewnością wzbogacą smak i sprawią, że rolada będzie prezentować się jeszcze bardziej apetycznie.

Makro (1 z 12 kawałków): 190 kcal, B: 4g, T: 18g, W: 2g (węglowodany netto: 2g)

Makro całego ciasta: 2275 kcal, B: 54g, T: 218g, W: 27g (węglowodany netto: 25g)

Składniki:

Ciasto jajeczne:

  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 4 łyżki erytrytolu
  • 125 g serka mascarpone, temperatura pokojowa
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z mascarpone:

  • 125 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 300 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
  • 2 łyżki erytrytolu, najlepiej zmielonego na puder
  • 100 g świeżych truskawek, opcjonalnie (lub malin, czy borówek)

Dodatkowo:

  • 2 truskawki do dekoracji
  • oliwa z oliwek do posmarowania papieru do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Używając silikonowego pędzelka posmarować cienko papier oliwą. Odstawić na bok.
  2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (grzałka góra- dół).
  3. Przygotować ciasto na roladę: Oddzielić białka od żółtek do dwóch misek (w miarę wysokich, bo białka i żółtka będą ubijane). Do białek dodać szczyptę soli, a do żółtek erytrytol i mascarpone.
  4. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia.*
  5. Żółtka zmiksować z mascarpone i erytrytolem przez ok. 1 minuty na najwyższych obrotach.

2

  1. Pianę z białek dodać do masy serowo- żółtkowej i delikatnie połączyć szpatułką.

3

  1. Pędzelkiem ponownie przeciągnąć po papierze do pieczenia (aby oliwa była w miarę równomiernie rozprowadzona) i wyłożyć masę jajeczną, rozprowadzając i wyrównując ją delikatnie i krótko szpatułką po całej powierzchni.

4

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut, do zarumienienia, w temperaturze 170°C (grzałka góra- dół).
  2. Po upieczeniu, wyciągnąć z piekarnika i od razu przełożyć papierem do góry na ściereczkę. Ściągnąć delikatnie papier do pieczenia. (Uwaga: Proszę powoli ściągać papier do pieczenia, bo ciasto może miejscami przywierać do papieru. W tym wypadku nie ciągnąć, tylko ostrożnie oddzielać papier od ciasta). Upieczone ciasto zwinąć razem ze ściereczką w roladę wzdłuż krótszego** boku. Tak zawiniętą roladę pozostawić do ostygnięcia.

5

6

  1. Przygotować krem z mascarpone: Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić w małą kostkę. Zimny serek, zimną śmietankę i erytrytol przełożyć do misy miksera i ubić przez chwilę na gęsty krem. (Stopniowo zwiększać obroty, zaczynając od najniższych, bo płynna śmietanka będzie pryskać. Nie miksować za długo, aby się nie zwarzyło).

7

  1. Przełożyć 2 kopiate łyżki kremu do rękawa cukierniczego i odłożyć do dekoracji. Truskawki wmieszać do kremu delikatnie szpatułką.

8

  1. Chłodną roladę rozwinąć. Krem rozłożyć równomiernie i zwinąć ponownie w roladę (tym razem już bez ściereczki). Odciąć nierówne końce.

9

10

  1. Roladę ułożyć na podłużnej paterze/ talerzu i udekorować odłożonym kremem i ćwiartkami truskawek.
  2. Najlepiej schłodzić przez co najmniej 1 godzinę przed podaniem.

Uwagi:

* Używam miksera ręcznego. Ubijam najpierw białka i następnie tymi samymi ubijakami (czyli z resztkami piany z białek) ubijam składniki w drugiej misce. Nie jest konieczne mycie ubijaków po ubiciu białek.

** Można zwinąć również wzdłuż dłuższego boku.

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Keto rolada bez mąki z kremem mascarpone Keto rolada bez mąki z kremem mascarpone Keto rolada bez mąki z kremem mascarpone
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 17 dni temu
    Co to znaczy "4 EL erytrytolu" w części składników na ciasto? 4 łyżki? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 17 dni temu
      Tak, przepraszam. Już poprawiam. Dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 24 dni temu
    Rozmiar blachy: moja jest 33x41 , czy to nie za duża? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 24 dni temu
      Moja ma ok. 30x 40 (wymiar wewnętrzny). To nie musisz rozkładać masy do brzegów.