Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

17 Komentarzy
Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Pyszny, lekki torcik z serkiem kremowym i truskawkami idealny na ciepłe dni. Górna warstwa to delikatny sernik na zimno, przygotowany z serka kremowego i bitej śmietany, dzięki czemu masa jest puszysta, lekka i aksamitna.

Wnętrze sernika urozmaica cienka warstwa musu truskawkowego, który nadaje całości orzeźwiający smak i marmurkowy efekt – różowe smugi w białej masie serowej prezentują się wyjątkowo apetycznie.

Spód torciku to cienka, wilgotna warstwa ciemnego ciasta, która świetnie komponuje się z kremowym nadzieniem. Boki udekorowane są połówkami świeżych truskawek, co nie tylko dodaje uroku, ale również podkreśla letni charakter tego ciasta.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kakaowe:

  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 60 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 ml oleju np. rzepakowego
  • 120 ml mleka**
  • 120 ml zaparzonej kawy**
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa

Masa serowa:

  • 600 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 75 g cukru
  • 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
  • 130 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)

Do dekoracji:

  • ok. 250 g świeżych truskawek
  • 10 g startej czekolady np. gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kakaowe: W jednej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Wmieszać cukier. W drugiej misce wymieszać trzepaczką kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką krótko– tylko do momentu połączenia się składników.

2

3

  1. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Przygotować masę serową: 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (lub 1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody.
  2. W czasie, gdy żelatyna pęcznieje, przełożyć serek kremowy do miski i wymieszać trzepaczką z cukrem na gładką masę.

5

  1. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki w proszku) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 kopiate łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać z żelatyną, następnie całość przelać do reszty serka i energicznie wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę serową odstawić na chwilę na bok.

6

7

  1. 130 g truskawek (rozmrożonych lub świeżych, umytych i odszypułkowanych) zmiksować blenderem na gładki mus. 1 listek żelatyny (lub 1 łyżeczkę w proszku) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać mus truskawkowy i dokładnie wymieszać.

8

  1. Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej.

9

  1. Chłodne ciasto kakaowe ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
  2. 250 g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Połówki truskawek ułożyć wzdłuż obręczy ciasta, wypukłą stroną do środka.
  3. Do środka przełożyć masę serową i wyrównać. Na wierzch wylać mus truskawkowy i widelcem przemieszać od dołu do góry (lub zrobić szlaczek), głęboko zatapiając widelec aż do ciasta. Wierzch wygładzić tylną stroną łyżki lub szpatułką.

10

11

  1. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (można na noc), aby masa dobrze stężała.
  2. Po stężeniu masy serowej udekorować wierzch ciasta kawałkami świeżych truskawek i startą czekoladą.

Uwagi:

*Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je wcześniej wyciągnąć do miski i pozostawić do rozmrożenia.

**Kawa może być od razu po przygotowaniu, połączona z chłodnym mlekiem, aby całość miało temperaturę pokojową.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 10 lat temu
    PYCHA! Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem z musem truskawkowym jest doskonałe :) Serniczek "rozszedł się" w jeden dzień :) Bardzo polecam i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    Torcik zrobiłam w sezonie truskawkowym, użyłam zwykłego, mielonego, białego sera i chyba przez to wyszedł bardzo sycący. Mnie osobiście smakowało połączenie czekoladowego spodu, truskawek i sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 11 lat temu
    zrobiłam, czeka w lodówce, jutro dzień dziecka. Mam nadzieję że moje będzie zadowolone :)pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Asiu, a czy gotowy biszkopt kakaowy nadaje się do tego sernika? Zamierzam przygotować go jako tort urodzinowy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 11 lat temu
    Super ciasto, wyszlo jak na zdjeciu:-)
    Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 11 lat temu
    Jak dla mnie to takie delicje -
    To raj dla oczu -
    Lubię gdy najpierw nasycę oczy
    A dopiero później odczuwać
    rozkoszny -obłędny smak -Uwodzi mnie
    też zapach -owoców w ciastach-
    w tortach -to taka egzotyka
    Niesamowicie kusi mnie -kokietuje
    dekoracja - tortów -Trudno oderwać oczy
    -Taka perfekcja-taka doskonałość
    w wykonaniu wzrusza- Za taki talent
    to tylko nosić na rękach -Wyróżniać pod niebiosa- Szanować kobiety -to najważniejsze -Bo to skarb - Jeśli się
    bardzo chce -to serce zauroczy - na amen-trzeba rozsądnie zauważać -bez złośliwości tylko życzliwie - Pani torty ciasta i w ogóle to poezja -bajka -raj i sama cudowność- Pozdrawiam Bardzo serdecznie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    A jaki serek dodać zamiast Philadelphia? Może być wiaderkowy czy lepiej coś takiego - [url="http://corculinari.pl/twarozek-kanapkowo-sernikowy-moj-ulubiony"]Kliknij na ten link[/url] Z góry dziękuję za odpowiedź!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Wydaje mi się, że oba te serki będą dobre.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 12 lat temu
    Czy mrożone truskawki rozmrażać?
    Jak udekorować, jeśli ciężko jeszcze jest teraz dostać świeże truskawki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Tak. Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić. Najpierw odważ odpowiednią ilość truskawek i pozostaw jej w temperaturze pokojowej, aż się rozmrożą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 12 lat temu
    Udekorowany jest cudownie :) Nad smakiem nie będę się rozwodzić, bo to oczywiste, że jest pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 12 lat temu
    asiu czy ta kawa ma byc sypana i czy ta kawa mabyc juz zaparzona czy sypka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Może być rozpuszczalna, sypana zaparzona (ale przecedzona) lub z ekspresu. Ja dałam z ekspresu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 12 lat temu
    Przechodziłam dziś koło targu i mi tak zapachniało truskawkami :-)
    Mam jeszcze trochę mrożonych to je zużyję i zrobię miejsce dla świeżych. Do mrożonych dodaję kilka łyżek paoli truskawkowej dla podkręcenia smaku, wiadomo, że świeże najlepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 12 lat temu
    Matko kochana! jak on fantastycznie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 12 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie, na pewno zaserwuje go po niedzielnym obiedzie gdy tylko zacznie sie sezon na truskawki:)