Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie


Pyszny, lekki torcik z serkiem kremowym i truskawkami idealny na ciepłe dni. Górna warstwa to delikatny sernik na zimno, przygotowany z serka kremowego i bitej śmietany, dzięki czemu masa jest puszysta, lekka i aksamitna.
Wnętrze sernika urozmaica cienka warstwa musu truskawkowego, który nadaje całości orzeźwiający smak i marmurkowy efekt – różowe smugi w białej masie serowej prezentują się wyjątkowo apetycznie.
Spód torciku to cienka, wilgotna warstwa ciemnego ciasta, która świetnie komponuje się z kremowym nadzieniem. Boki udekorowane są połówkami świeżych truskawek, co nie tylko dodaje uroku, ale również podkreśla letni charakter tego ciasta.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto kakaowe:
- 120 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml oleju np. rzepakowego
- 120 ml mleka**
- 120 ml zaparzonej kawy**
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
Masa serowa:
- 600 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 75 g cukru
- 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
- 200 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30%, schłodzonej
- 130 g truskawek (świeżych lub mrożonych*)
Do dekoracji:
- ok. 250 g świeżych truskawek
- 10 g startej czekolady np. gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
- Przygotować ciasto kakaowe: W jednej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać. Wmieszać cukier. W drugiej misce wymieszać trzepaczką kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką krótko– tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Upieczone ciasto wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować masę serową: 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (lub 1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody.
- W czasie, gdy żelatyna pęcznieje, przełożyć serek kremowy do miski i wymieszać trzepaczką z cukrem na gładką masę.
- Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki w proszku) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 kopiate łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać z żelatyną, następnie całość przelać do reszty serka i energicznie wymieszać trzepaczką, aby nie powstały grudki. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
- 130 g truskawek (rozmrożonych lub świeżych, umytych i odszypułkowanych) zmiksować blenderem na gładki mus. 1 listek żelatyny (lub 1 łyżeczkę w proszku) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać mus truskawkowy i dokładnie wymieszać.
- Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać ją do masy serowej.
- Chłodne ciasto kakaowe ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu lub pozostawić je w tortownicy.
- 250 g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na połówki. Połówki truskawek ułożyć wzdłuż obręczy ciasta, wypukłą stroną do środka.
- Do środka przełożyć masę serową i wyrównać. Na wierzch wylać mus truskawkowy i widelcem przemieszać od dołu do góry (lub zrobić szlaczek), głęboko zatapiając widelec aż do ciasta. Wierzch wygładzić tylną stroną łyżki lub szpatułką.
- Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (można na noc), aby masa dobrze stężała.
- Po stężeniu masy serowej udekorować wierzch ciasta kawałkami świeżych truskawek i startą czekoladą.
Uwagi:
*Jeśli używamy truskawek mrożonych należy je wcześniej wyciągnąć do miski i pozostawić do rozmrożenia.
**Kawa może być od razu po przygotowaniu, połączona z chłodnym mlekiem, aby całość miało temperaturę pokojową.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |

