Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

17 Komentarzy

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.

Składniki:
Ciasto kakaowe:

  • 120g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 60g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40ml oleju
  • 120ml mleka
  • 120ml zaparzonej kawy
  • 1 jajko

Masa serowa:

  • 600g serka kremowego typu Philadelphia
  • 75g cukru + 1 łyżka
  • 5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 200ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g truskawek (świeżych lub mrożonych)

Do dekoracji:

  • ok. 250- 300g świeżych truskawek
  • 10g startej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
  2. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
  4. 130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
  5. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
  6. Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
  7. 250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
  8. Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
  9. Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.

Smacznego.

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Sernik z truskawkami na ciemnym cieście

Sernik z truskawkami na ciemnym spodzie

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 9 lat temu
    PYCHA! Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem z musem truskawkowym jest doskonałe :) Serniczek "rozszedł się" w jeden dzień :) Bardzo polecam i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 10 lat temu
    Torcik zrobiłam w sezonie truskawkowym, użyłam zwykłego, mielonego, białego sera i chyba przez to wyszedł bardzo sycący. Mnie osobiście smakowało połączenie czekoladowego spodu, truskawek i sera.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    teresa · 10 lat temu
    zrobiłam, czeka w lodówce, jutro dzień dziecka. Mam nadzieję że moje będzie zadowolone :)pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 10 lat temu
    Asiu, a czy gotowy biszkopt kakaowy nadaje się do tego sernika? Zamierzam przygotować go jako tort urodzinowy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    justyna · 10 lat temu
    Super ciasto, wyszlo jak na zdjeciu:-)
    Dziekuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Andrzej · 10 lat temu
    Jak dla mnie to takie delicje -
    To raj dla oczu -
    Lubię gdy najpierw nasycę oczy
    A dopiero później odczuwać
    rozkoszny -obłędny smak -Uwodzi mnie
    też zapach -owoców w ciastach-
    w tortach -to taka egzotyka
    Niesamowicie kusi mnie -kokietuje
    dekoracja - tortów -Trudno oderwać oczy
    -Taka perfekcja-taka doskonałość
    w wykonaniu wzrusza- Za taki talent
    to tylko nosić na rękach -Wyróżniać pod niebiosa- Szanować kobiety -to najważniejsze -Bo to skarb - Jeśli się
    bardzo chce -to serce zauroczy - na amen-trzeba rozsądnie zauważać -bez złośliwości tylko życzliwie - Pani torty ciasta i w ogóle to poezja -bajka -raj i sama cudowność- Pozdrawiam Bardzo serdecznie .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 lat temu
    A jaki serek dodać zamiast Philadelphia? Może być wiaderkowy czy lepiej coś takiego - [url="http://corculinari.pl/twarozek-kanapkowo-sernikowy-moj-ulubiony"]Kliknij na ten link[/url] Z góry dziękuję za odpowiedź!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Oliwia · 11 lat temu
    Czy mrożone truskawki rozmrażać?
    Jak udekorować, jeśli ciężko jeszcze jest teraz dostać świeże truskawki?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Tak. Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić. Najpierw odważ odpowiednią ilość truskawek i pozostaw jej w temperaturze pokojowej, aż się rozmrożą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gin · 11 lat temu
    Udekorowany jest cudownie :) Nad smakiem nie będę się rozwodzić, bo to oczywiste, że jest pyszny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 11 lat temu
    asiu czy ta kawa ma byc sypana i czy ta kawa mabyc juz zaparzona czy sypka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Może być rozpuszczalna, sypana zaparzona (ale przecedzona) lub z ekspresu. Ja dałam z ekspresu ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 11 lat temu
    Przechodziłam dziś koło targu i mi tak zapachniało truskawkami :-)
    Mam jeszcze trochę mrożonych to je zużyję i zrobię miejsce dla świeżych. Do mrożonych dodaję kilka łyżek paoli truskawkowej dla podkręcenia smaku, wiadomo, że świeże najlepsze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Matko kochana! jak on fantastycznie wygląda!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Wygląda bardzo smakowicie, na pewno zaserwuje go po niedzielnym obiedzie gdy tylko zacznie sie sezon na truskawki:)