Pyszny, lekki torcik na bazie serka kremowego i truskawek. Ciasto składa się z delikatnego, kremowego sernika na zimno, połączonego z musem truskawkowym oraz ze zwartego, kakaowego spodu.
Składniki: Ciasto kakaowe:
120g mąki pszennej
100g cukru
60g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40ml oleju
120ml mleka
120ml zaparzonej kawy
1 jajko
Masa serowa:
600g serka kremowego typu Philadelphia
75g cukru + 1 łyżka
5 listków żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku)
200ml słodkiej śmietany 30- 36%
130g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Do dekoracji:
ok. 250- 300g świeżych truskawek
10g startej czekolady
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać kawę z mlekiem, olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki z obu misek połączyć, mieszając trzepaczką, do połączenia składników.
Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotować masę serową. 4 listki żelatyny (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku) przełożyć do garnka i namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody. W drugim garnku namoczyć 1 listek żelatyny (1 płaską łyżeczkę żelatyny w proszku) w 1 łyżce zimnej wody. Serek wymieszać trzepaczką z 75g cukru. Napęczniałe 4 listki żelatyny (lub 3 łyżeczki) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać 3 łyżki serka z cukrem i wymieszać, a następnie dodać do reszty serka. Masę serową odstawić na chwilę na bok.
130g truskawek zmiksować blenderem. 1 listek żelatyny (1 łyżeczkę) podgrzać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Dodać zmiksowane truskawki i dokładnie wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru. Śmietanę wmieszać delikatnie do masy serowej.
Zimne ciasto ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu.
250g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na obwodzie ciasta, wypukłą stroną do środka. Do środka wlać masę serową. Na górze rozlać zmiksowane truskawki i widelcem zrobić szlaczek.
Ciasto wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc, aż stężeje.
Następnego dnia udekorować ciasto kawałkami truskawek i startą czekoladą.
PYCHA! Połączenie czekoladowego spodu z sernikiem z musem truskawkowym jest doskonałe :) Serniczek "rozszedł się" w jeden dzień :) Bardzo polecam i pozdrawiam :)
Torcik zrobiłam w sezonie truskawkowym, użyłam zwykłego, mielonego, białego sera i chyba przez to wyszedł bardzo sycący. Mnie osobiście smakowało połączenie czekoladowego spodu, truskawek i sera.
Jak dla mnie to takie delicje -
To raj dla oczu -
Lubię gdy najpierw nasycę oczy
A dopiero później odczuwać
rozkoszny -obłędny smak -Uwodzi mnie
też zapach -owoców w ciastach-
w tortach -to taka egzotyka
Niesamowicie kusi mnie -kokietuje
dekoracja - tortów -Trudno oderwać oczy
-Taka perfekcja-taka doskonałość
w wykonaniu wzrusza- Za taki talent
to tylko nosić na rękach -Wyróżniać pod niebiosa- Szanować kobiety -to najważniejsze -Bo to skarb - Jeśli się
bardzo chce -to serce zauroczy - na amen-trzeba rozsądnie zauważać -bez złośliwości tylko życzliwie - Pani torty ciasta i w ogóle to poezja -bajka -raj i sama cudowność- Pozdrawiam Bardzo serdecznie .
A jaki serek dodać zamiast Philadelphia? Może być wiaderkowy czy lepiej coś takiego - [url="http://corculinari.pl/twarozek-kanapkowo-sernikowy-moj-ulubiony"]Kliknij na ten link[/url] Z góry dziękuję za odpowiedź!
Tak. Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić. Najpierw odważ odpowiednią ilość truskawek i pozostaw jej w temperaturze pokojowej, aż się rozmrożą.
Przechodziłam dziś koło targu i mi tak zapachniało truskawkami :-)
Mam jeszcze trochę mrożonych to je zużyję i zrobię miejsce dla świeżych. Do mrożonych dodaję kilka łyżek paoli truskawkowej dla podkręcenia smaku, wiadomo, że świeże najlepsze.