Czekoladowe salami

95 Komentarzy
Czekoladowe salami

Czekoladowe salami to szybki blok czekoladowy. Bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy połamać herbatniki, wymieszać je z posiekanymi orzechami i czekoladową polewą, uformować całość w rulon i... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy do krojenia.

Dla efektu wow – i żeby naprawdę przypominało plasterki salami – warto obtoczyć gotowy blok w cukrze pudrze. Dzięki temu wygląda jeszcze bardziej apetycznie i nieco zaskakująco.

Składniki:

  • 400 g herbatników
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski.
  2. Orzechy posiekać drobno, dodać do herbatników i wymieszać.

2

  1. W garnku połączyć mleko, cukier i kakao, zagotować, mieszając. Następnie dodać masło i roztopić je, cały czas mieszając.

3

  1. Gorącą masę czekoladową wlać do miski z herbatnikami i orzechami, wszystko dokładnie wymieszać. (Masa czekoladowa jest płynna).

4

  1. Masę przełożyć na kawałek folii spożywczej i uformować wałek, ugniatając przez folię. Ściśle zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny – najlepiej na całą noc. (Z tej ilości zrobiłam dwa mniejsze wałeczki. Ze względu na dużą ilość herbatników masa początkowo nie jest zwarta, dlatego warto ją mocno ugnieść i ciasno owinąć folią).

4

  1. Gdy masa stwardnieje, odwinąć ją z folii i obtoczyć w cukrze pudrze. (Ja robię to tak: odwijam folię, pozostawiając blok na jej środku, posypuję go i folię grubą warstwą cukru pudru, a następnie wcieram cukier puder w jego powierzchnię, pocierając przez folię. Dzięki temu się nie pobrudzimy, a cukier puder będzie dobrze przylegał do bloku czekoladowego).
  2. Gotowe, czekoladowe salami pokroić ostrym nożem na plasterki. Przechowywać w lodówce.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: chefkoch.de.

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Czekoladowe salami Czekoladowe salami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 5 lat temu
    Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie i wyszło dobrze. Może osoby , którym wyszło płynne ,dodały za mało herbatników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ada · 5 lat temu
    zamiast masy wychodzi ciecz, bo przepis jest zły. Powinno być mleko w proszku, a nie zwykłe mleko. Mleko w proszku zetnie masę i będzie gęsta.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danusia · 5 lat temu
    Niestety tak jak wiele osób wcześniej pisało, wyszła polewa czekoladowa zamiast czekolady... kiepski przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marcin · 6 lat temu
    Ja też, jak ktoś wcześniej pisze, robię blok na waflach, nie muszę wtedy się brudzic. I tym sposobem mam nugaty. A i też dodaje wiórki kokosowe w wersji bez bakalii.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 6 lat temu
    Czy jeżeli masa byłaby za luźna można dodać trochę mąki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    testerka · 9 lat temu
    mi niestety nie wyszedl....jest miekki, trzeba jesc lyzeczką i meeega slodki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 9 lat temu
    Witam, dzisaj robilam pierwszy raz. Wyszedl rewelacyjny- tak sądzą moje króliki doświadczalne :) ja nie jadlam, dieta niestety... :) zalaczam zdjecie wyrobu i polecam kazdemu !. Dzieki za przepis oby wiecej takich:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 9 lat temu
    W związku z ilością herbatników (400 g) musiałam zrobić podwójną masę z mleka, cukru i kakao i masła, bo pierwsza ledwo pokryła mi te herbatniki z dodatkami (nie miało zatem najmniejszych szans, by wyglądać tak jak na zdjęciach). Całe szczęście, że miałam w domu zapasowe masło. Przepis powinien być dostosowany do masy płynnej - herbatników w powyższym przepisie powinno być max 250 gram. Na pewno nie 400. Teraz czekam, by zobaczyć jak wyszło.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Lifko[/b] tak, tylko wyłóż ją folią spożywczą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    lifka · 10 lat temu
    a czy można masę wlać do podłużnej blachy zamiast zawijać ją w folię?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 10 lat temu
    Wszystko ilościowo z przepisu, niestety zamiast masy wyszła ciecz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    a mi nie wyszło, w ogole się nie ścięła ta masa, nie wiem co zrobilam źle... ;/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maria · 3 lat temu
      Na tym blogu wszystko jest nie tak. Zobacz ilu osoba to nie wyszło. Ja dwa razy dałam zrobić z siebie głupa. Nie polecam przepisów z tej strony. Straciłam pieniądze bo czas to trudno ale wydatek był i nic z tego nie zostalo
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        agentka6969 · 3 lat temu
        Ilekroć robię ten blok czekoladowy z tego przepisu, zawsze mi wychodzi.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zuza · 11 lat temu
    właśnie wstawiłam blok do lodówki, dałam połowę herbatników, bo tylko tyle miałam, ale wydaje się, że będzie w sam raz ;) dziękuję za łatwy i szybki przepis :) a do tego taki pyszny!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ?? · 11 lat temu
    a czy zamiast masła może być margaryna :-*
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      magda · 6 lat temu
      w żadnym razie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Bardzo pyszny blok! Wczesniej robilysmy z mlekiem w proszku, ale ten przepis jest o wiele latwiejszy i tanszy! Jedynie uzylysmy mniej cukru, zeby nie bylo za slodkie :) Mialysmy tez troche za malo masy wiec roztopilysmy troszke masla (lyzeczke) z mlekiem i kakao. Aby masa nie wsiakala w ciasteczka to proponuje odczekac chwile az masa ostygnie i dopiero dodac ciasteczka :) Pozdrawiam i BARDZO DZIEKUJE ZA SUPER PRZEPIS :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Justyno[/b] myślę, że tak. Tylko musisz ich dodać na oko, bo one są lżejsze od herbarników.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Czy do bloku zamiast herbatników można dać suche wafelki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aniu[/b] proporcje są prawidłowe. Podaję link do oryginały: [url="http://www.chefkoch.de/rezepte/819701186480470/Suesse-Wurst.html"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ania · 11 lat temu
    Moim zdaniem w przepisie są nieprawidłowe proporcje. Użyłam tylko 1/3 połamanych herbatników i nie wyszedł mi żaden blok czekoladowy tylko herbatniki oblepione czekoladą
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 6 lat temu
      Mam to samo
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiktoria · 11 lat temu
    Wyszły mi herbatniki w czekoladowej zalewie, masa czekoladowa była bardzo leista i wsiąkła w ciasteczka. Co mogło pójść nie tak?