Czekoladowe salami to szybki blok czekoladowy. Bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy połamać herbatniki, wymieszać je z posiekanymi orzechami i czekoladową polewą, uformować całość w rulon i... uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Po kilku godzinach w lodówce deser jest gotowy do krojenia.
Dla efektu wow – i żeby naprawdę przypominało plasterki salami – warto obtoczyć gotowy blok w cukrze pudrze. Dzięki temu wygląda jeszcze bardziej apetycznie i nieco zaskakująco.
Składniki:
400 g herbatników
200 g orzechów włoskich
200 g masła
100 g cukru
3 łyżki kakao
100 ml mleka
Dodatkowo:
cukier puder do obtoczenia
Sposób przygotowania:
Herbatniki połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski.
Orzechy posiekać drobno, dodać do herbatników i wymieszać.
W garnku połączyć mleko, cukier i kakao, zagotować, mieszając. Następnie dodać masło i roztopić je, cały czas mieszając.
Gorącą masę czekoladową wlać do miski z herbatnikami i orzechami, wszystko dokładnie wymieszać. (Masa czekoladowa jest płynna).
Masę przełożyć na kawałek folii spożywczej i uformować wałek, ugniatając przez folię. Ściśle zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny – najlepiej na całą noc. (Z tej ilości zrobiłam dwa mniejsze wałeczki. Ze względu na dużą ilość herbatników masa początkowo nie jest zwarta, dlatego warto ją mocno ugnieść i ciasno owinąć folią).
Gdy masa stwardnieje, odwinąć ją z folii i obtoczyć w cukrze pudrze. (Ja robię to tak: odwijam folię, pozostawiając blok na jej środku, posypuję go i folię grubą warstwą cukru pudru, a następnie wcieram cukier puder w jego powierzchnię, pocierając przez folię. Dzięki temu się nie pobrudzimy, a cukier puder będzie dobrze przylegał do bloku czekoladowego).
Gotowe, czekoladowe salami pokroić ostrym nożem na plasterki. Przechowywać w lodówce.
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olcik ·
8 miesięcy temu
Czy można w ogóle nie dawać dodatków?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
8 miesięcy temu
Obawiam się, że masa się nie zwiąże, jeśli nie będzie herbatników. Herbatniki wciągają wilgoć z masy.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kamila ·
9 miesięcy temu
Niestety po spędzeniu całej nocy w lodówce masa była w konsystencji gęstego budyniu przez co nie dało jej się kroić więc zamiast ją wyrzucać zmieniłam blachę wyłożyłam ją papierem i na spód ułożyłam herbatniki potem masę i na górę znowu herbatniki
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Karolina ·
10 miesięcy temu
Mi na początku wyszedł rzadki, ale się nie zraziłam. Dałam za drugim razem więcej herbatników i inne masło. I jest świetny 😍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Agata·
1 lat temu
Ja dodałam 2 paczki budyniu czekoladowego i zagotowalam. Plus kilka kropel aromatu pomarańczowego. Herbatników na pewno mniej niż 400 g :) wyszło pyszne
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Cudowny przepis, udaje się za każdym razem kiedy go robię.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ewa·
1 lat temu
Pyszny mniammm,mniammm💋👍
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Niezadowolona·
1 lat temu
Pływa i wygląda jak sraka. Nie polecam nikomu.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zadowolona·
11 miesięcy temu
Sama klasa w Pani wypowiedzi 🤡
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Tamara·
2 lat temu
Robiłam parę razy świetny przepis Dziękuję 💕❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
ANNA·
2 lat temu
Super , robię ten blok bardzo często i nie znudził mi się jeszcze.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Malwina·
3 lat temu
Czy można nie dodawać orzechów?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Beata·
2 lat temu
Ja nie dodaję.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Mela·
3 lat temu
Dobre jak szlak, uzależniające ❤️
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Liliana ·
3 lat temu
:)Super nigdy takiego czegoś nie jadłam po prostu rewelacja będę to częściej robić polecam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
3 lat temu
Mega przepis,blok wyszedł przepyszny. Dziękuję;)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zosia·
4 lat temu
Czy można wstawić do zamrażalnika na krócej zamiast do lodówki na 2h?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
judyta·
2 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
5 lat temu
Czy zamiast herbatników można zamienić na ryż preparowany?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Myślę, że może nie stężeć, bo jednak herbatniki wciągają wilgoć.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Anna·
5 lat temu
Blok wyszedł fantastyczny. Dałam nieco mniej cukru, ale i tak bardzo słodki :) Herbatników miałam 250g i okazało się, że idealnie na ilość składników. Najlepszy jest następnego dnia. 2h to trochę za krótko (, ale oczywiście spróbowaliśmy po tych 2h).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
5 lat temu
Piszę to do osób, którym wychodzi mazia. Sprobojcie dodać 150g herbatników rozgniecionych na pył. Mi pomogło.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Edyta·
5 lat temu
Ja chyba zbyt grubo połamałam herbatniki bo o gnieceniu wałeczka nie mogło być mowy. Wrzuciłam masę na prostokątną formę wyłożoną papierem i uklepałam łyżką tak, by była jak najbardziej zbita. Po nocy w lodówce otrzymałam pyszne herbatnikowo-orzechowe ciasto do krojenia (konsystencją trochę mi przypomina szyszki z karmelem z dzieciństwa). Jak dla mnie, jest idealnie słodkie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Olcia·
5 lat temu
Wychodzi idealnie i bardzo szybko. Naprawde nie wiem co robia nie tak ludzie narzekajacy na to ze wychodzi im mazia. Uzylam masla herbatnikow i orzechow wloskich. Dokladnie wymieszalam mase z herbatnikami po czym zalozylam rekawiczki nitrylowe ugniotlam w waleczek i zawinelam folia aluminiowa