Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami


Jeśli kochacie czekoladę z orzeźwiającą, owocową nutą to ten przepis zdecydowanie jest dla Was. Czekoladowe ciasto z kremem serowym i porzeczkami jest wilgotne, o głębokim smaku i aromacie gorzkiej czekolady. Spód stanowi klasyczne, mocno czekoladowe brownie – ciężkie, treściwe, niemal jakbyśmy jedli samą czekoladę. Na wierzchu ląduje aksamitny krem serowy, który dodaje całości lekkości i cudownie balansuje głębię czekolady.
A żeby nie było zbyt słodko – górę pokrywają kwaśne owoce. Tutaj najlepiej sprawdzają się czerwone porzeczki. Ich cierpkość idealnie kontrastuje ze słodyczą ciasta i delikatnością kremu. Również śmiało można sięgnąć po maliny, jagody, czy borówki – choć moim zdaniem to właśnie porzeczki tworzą tu duet doskonały.
Ciasto można również przygotować w wersji bezglutenowej. W takim przypadku należy upewnić się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe, a zamiast mąki pszennej użyć zmielonych migdałów ze skórką.
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
Ciasto brownie:
- 300 g gorzkiej czekolady (u mnie 50% kakao)
- 250 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 2 łyżki mąki pszennej (lub 2 łyżki zmielonych migdałów ze skórką)
Krem serowy:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 350 g serka śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
- sok wyciśnięty z 1 limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
Dodatkowo:
- ok. 200 g czerwonych porzeczek
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość przelać do misy miksera i pozostawić, aby trochę ostygło.
- Dodać cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i zmiksować. Następnie, miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku – każde miksować przez 1 minutę. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę (lub zmielone migdały) za pomocą szpatułki.
- Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może kleić się do patyczka). Brownie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Przygotować krem: Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
- Porzeczki umyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.
- Ciasto wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.
Uwaga:
- Nie dodałam soku z limonki, ani z cytryny do kremu, bo nie miałam. Z dodatkiem soku krem wychodzi luźniejszy. Bez soku z limonki lub cytryny należy zredukować cukier co najmniej o połowę.
Źródło: Przepis z magazynu: "Landlust".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | wysoki |


