Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami

18 Komentarzy
Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami

Jeśli kochacie czekoladę z orzeźwiającą, owocową nutą to ten przepis zdecydowanie jest dla Was. Czekoladowe ciasto z kremem serowym i porzeczkami jest wilgotne, o głębokim smaku i aromacie gorzkiej czekolady. Spód stanowi klasyczne, mocno czekoladowe brownie – ciężkie, treściwe, niemal jakbyśmy jedli samą czekoladę. Na wierzchu ląduje aksamitny krem serowy, który dodaje całości lekkości i cudownie balansuje głębię czekolady.

A żeby nie było zbyt słodko – górę pokrywają kwaśne owoce. Tutaj najlepiej sprawdzają się czerwone porzeczki. Ich cierpkość idealnie kontrastuje ze słodyczą ciasta i delikatnością kremu. Również śmiało można sięgnąć po maliny, jagody, czy borówki – choć moim zdaniem to właśnie porzeczki tworzą tu duet doskonały.

Ciasto można również przygotować w wersji bezglutenowej. W takim przypadku należy upewnić się, że wszystkie użyte składniki są bezglutenowe, a zamiast mąki pszennej użyć zmielonych migdałów ze skórką.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto brownie:

  • 300 g gorzkiej czekolady (u mnie 50% kakao)
  • 250 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 2 łyżki mąki pszennej (lub 2 łyżki zmielonych migdałów ze skórką)

Krem serowy:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 350 g serka śmietankowego, twarogu z wiaderka lub quarku
  • sok wyciśnięty z 1 limonki lub 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 200 g czerwonych porzeczek

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Przygotować brownie: Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość przelać do misy miksera i pozostawić, aby trochę ostygło.

2

  1. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i zmiksować. Następnie, miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku – każde miksować przez 1 minutę. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę (lub zmielone migdały) za pomocą szpatułki.

3

  1. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 190°C, grzałka góra- dół. (Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może kleić się do patyczka). Brownie wyciągnąć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

4

  1. Przygotować krem: Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
  2. Porzeczki umyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

5

  1. Ciasto wstawić na kilka godzin lub noc do lodówki.

Uwaga:

  • Nie dodałam soku z limonki, ani z cytryny do kremu, bo nie miałam. Z dodatkiem soku krem wychodzi luźniejszy. Bez soku z limonki lub cytryny należy zredukować cukier co najmniej o połowę.

Źródło: Przepis z magazynu: "Landlust".

Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: wysoki
Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Kasiu[/b] może być zwykła mąka pszenna. Chyba, że to ma być wersja bezglutenowa to możesz dać zmielone orzechy lub jakąś mąkę bezglutenową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 11 lat temu
    Mam pytanko co do zmielonych migdałów: czy można dodać coś innego zamiast tego? bo chciałabym to zrobić na dzień matki, i zależy mi na czasie, a w pobliskich sklepach nigdzie nie mogę ich znależć...?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    erina · 12 lat temu
    Ja świeże owoce kupuję tylko w sezonie, teraz wzięłam mrożone wiśnie, lubię je dodawać do ciast czekoladowych. Gotuję wiśnie w syropie żurawinowym, albo malinowym z lipą. Przekładam ciasto cienką warstwą a na wierch kładę to co zostanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 12 lat temu
    Dziewczyny! Byłam pełna obaw, każda moja przygoda z ciastem kończyła się porażką. Dzieki Waszej stronie zabłysnęłam przed moim chlopakiem! Zmodyfikowałam lekko Wasz przepis. Ozdobiłam ciasto świeżymi truskawkami, a w środeczku umieściłam okrągły kawałek kiwi. Wyglądało cudnie! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 12 lat temu
    Ciasto wyszlo przepyszne. Zrobilam je z jagodami. Goscie byli zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Zrobiłam ciasto. Wyrosło bardzo dziwnie, bo zrobiły się 2 wielkie górki. po wyjęciu nie opadły. Nie wiem dlaczego tak się stało. Na razie ciasto zimuje w lodówce. Zobaczymy jutro, czy dobre. Aha i mam zamiar dodać jagód.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Edyto[/b] lepiej wyłóż papierem. Ciasto jest mocno wilgotne i mogłoby się przykleić do dna formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 12 lat temu
    Nie posiadam okrągłej blaszki, czy mogę zrobić je w prostokątnej? czy wtedy też muszę wykładać ją papierem, czy wystarczy posmarowanie tłuszczem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 12 lat temu
    Przepyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Ewelino[/b] tak, jakie chcesz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 13 lat temu
    czy zamiast porzeczek można dodać inny owoc ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz dać serek z wiaderka, albo śmietankowy. Quark (aż się zdziwiłam) ale widziałam w Polsce w sklepie Netto w takim plastikowym opakowaniu jak serek homogenizowany tylko, że wyższym (pisze Speisequark).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 13 lat temu
    Ciasto wygląda rewelacyjnie, chcęje zrobić córce na imieniny, tylko mam wątpliwość co do serka Qark- nie dostanę go w Polsce chyba, więc jaki konkretnie się nadaje? Homogenizowany czy taki jak na polski sernik? Nie chcę by się krem rozpłynął...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chocoholiczka · 13 lat temu
    Toż to połączenie idealne! Piszę się na przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchenny bałagan · 13 lat temu
    Bardzo lubię i brownie i porzeczki, w zestawieniu muszą być pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 13 lat temu
    Nigdy nie jadłam brownie:(
    Ale musi być pyszne..
    zdjęcie czarujące:) Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marlena · 13 lat temu
    Zrobiam to ciasto i jest przepyszne!Wykorzystalam czarną porzeczkę. Niesamowite polączenie smaku slodkiego i odrobinę kwaśnego.Dziękuję za przepis.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Wspaniale wygląda. Uwielbiam brownie i porzeczki też. Całość musi smakować wspaniale!
    Pozdrowienia:)