Brownie z kremem mascarpone i porzeczkami

22 Komentarzy

Brownie z mascarpone

Pyszny, mocno czekoladowy spód pokryty jest delikatnym kremem serowym. Do całości pasują idealnie kwaśne owoce. Porzeczki czerwone, według mnie, sprawdzą się tutaj najlepiej. Brownie jest mocno czekoladowe. Po zjedzeniu kawałka gwarantuję, że ochota na czekoladę zostanie zaspokojona ;). Smakuje tak intensywnie czekoladowo, jakbyśmy jedli prawie samą czekoladę.

Na dole przepisu znajdziecie wersję bezglutenową.

Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki pszennej

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Całość lekko ostudzić.
  2. Dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i zmiksować. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym jajku. (Każde jajko miksować co najmniej 1 minutę). Na końcu wmieszać delikatnie mąkę.
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej koniecznie papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 190°C. Pozostawić do ostygnięcia. (Najlepiej wstawić zimne ciasto na noc do lodówki). 
  5. Przygotować krem. Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką. Krem rozsmarować łyżką na cieście.
  6. Porzeczki omyć, osuszyć, oberwać z szypułek i ułożyć na kremie.

Uwaga: Nie należy sprawdzać ciasta patyczkiem. W środku ciasto jest dość wilgotne, gliniaste i może się obkleić na patyczku. Po upieczeniu ciasto może być w środku lekko wilgotne.

 

Wersja bezglutenowa:
Składniki:
Ciasto czekoladowe:

  • 300g gorzkiej czekolady (bez dodatku glutenu)
  • 250g masła
  • 180g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 2 łyżki zmielonych migdałów

Krem serowy:

  • 250g serka mascarpone
  • 350g serka śmietankowego, quarku lub twarogu z wiaderka
  • sok wyciśnięty z 1 limonki
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • 250g porzeczek czerwonych

Sposób przygotowania:
jak powyżej

Przepis z magazynu: "Landlust".

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 35 min.
porcje

Liczba porcji:

około 12- 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: wysoki

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 8 lat temu
    [b]Patrycjo[/b] tak. Myślę, że w tej samej ilości.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 8 lat temu
    Czy zamiast masła mogę użyć oleju kokosowego? Jeśli tak to ile?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]Kasiu[/b] może być zwykła mąka pszenna. Chyba, że to ma być wersja bezglutenowa to możesz dać zmielone orzechy lub jakąś mąkę bezglutenową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 lat temu
    Mam pytanko co do zmielonych migdałów: czy można dodać coś innego zamiast tego? bo chciałabym to zrobić na dzień matki, i zależy mi na czasie, a w pobliskich sklepach nigdzie nie mogę ich znależć...?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    erina · 11 lat temu
    Ja świeże owoce kupuję tylko w sezonie, teraz wzięłam mrożone wiśnie, lubię je dodawać do ciast czekoladowych. Gotuję wiśnie w syropie żurawinowym, albo malinowym z lipą. Przekładam ciasto cienką warstwą a na wierch kładę to co zostanie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 11 lat temu
    Dziewczyny! Byłam pełna obaw, każda moja przygoda z ciastem kończyła się porażką. Dzieki Waszej stronie zabłysnęłam przed moim chlopakiem! Zmodyfikowałam lekko Wasz przepis. Ozdobiłam ciasto świeżymi truskawkami, a w środeczku umieściłam okrągły kawałek kiwi. Wyglądało cudnie! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    edyta · 11 lat temu
    Ciasto wyszlo przepyszne. Zrobilam je z jagodami. Goscie byli zachwyceni.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    Zrobiłam ciasto. Wyrosło bardzo dziwnie, bo zrobiły się 2 wielkie górki. po wyjęciu nie opadły. Nie wiem dlaczego tak się stało. Na razie ciasto zimuje w lodówce. Zobaczymy jutro, czy dobre. Aha i mam zamiar dodać jagód.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Edyto[/b] lepiej wyłóż papierem. Ciasto jest mocno wilgotne i mogłoby się przykleić do dna formy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 11 lat temu
    Nie posiadam okrągłej blaszki, czy mogę zrobić je w prostokątnej? czy wtedy też muszę wykładać ją papierem, czy wystarczy posmarowanie tłuszczem?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    iza · 12 lat temu
    Przepyszne :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Ewelino[/b] tak, jakie chcesz :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 12 lat temu
    czy zamiast porzeczek można dodać inny owoc ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Magdo[/b] możesz dać serek z wiaderka, albo śmietankowy. Quark (aż się zdziwiłam) ale widziałam w Polsce w sklepie Netto w takim plastikowym opakowaniu jak serek homogenizowany tylko, że wyższym (pisze Speisequark).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 12 lat temu
    Ciasto wygląda rewelacyjnie, chcęje zrobić córce na imieniny, tylko mam wątpliwość co do serka Qark- nie dostanę go w Polsce chyba, więc jaki konkretnie się nadaje? Homogenizowany czy taki jak na polski sernik? Nie chcę by się krem rozpłynął...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Moniu[/b] tak, oczywiście.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 12 lat temu
    Witam. Ciasto wygląda kusząco i chciałabym je zrobić i mam pytanie - czy zamiast limonki można dać cytrynę? Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Chocoholiczka · 12 lat temu
    Toż to połączenie idealne! Piszę się na przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kuchenny bałagan · 12 lat temu
    Bardzo lubię i brownie i porzeczki, w zestawieniu muszą być pyszne :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 12 lat temu
    Nigdy nie jadłam brownie:(
    Ale musi być pyszne..
    zdjęcie czarujące:) Pozdrawiam