Sernik japoński


Sernik japoński
Niezwykle puszysty, wręcz piankowy, a jednocześnie aksamitnie kremowy zachwyca swoją konsystencją, która przypomina bardziej suflet niż klasyczny sernik.
Sekret jego lekkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu masy serowej oraz pieczeniu w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie sernik nie wysycha, nie pęka i pozostaje jasny, wilgotny oraz równiutki jak stół. Koniecznie trzeba go przygotować na serku kremowym (np. typu Philadelphia) – użycie twarogu lub quarka niestety całkowicie zmieniłoby strukturę i smak ciasta.
Lekki deser podany z odrobiną cukru pudru, świeżymi owocami lub sosem owocowym smakuje równie dobrze, jak wygląda.
Składniki na tortownicę o śr. 18 cm:
- 200 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa (używam typu greckiego 10% tłuszczu)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
- 70 g cukru
- pół laski wanilii
- 10 g mąki pszennej
- 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C, grzałka góra- dół.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać.
- Serek kremowy przełożyć do miseczki, dodać jogurt i śmietankę. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
- Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
- Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
- Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
- Zagotować wodę w czajniku.
- Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry.
- Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie na kratce kuchennej, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwaga:
- Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.
Źródło: Przepis pochodzi ze strony: wagashi-net.de
![]() |
Kuchnia: |
azjatycka, japońska |
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 8 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Odsłon: 135510
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.