Sernik japoński

13 Komentarzy

Sernik japoński

Niezwykle delikatny, puszysty, a zarazem kremowy sernik przygotowany na serku kremowym. Swoją konsystencją przypomina suflet. Sernik należy przygotować na serku kremowym, a nie na twarogu, czy quarku. Pieczony jest w kąpieli wodnej, dzięki której pozostaje jasny i soczysty.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ok. 8 porcji:

  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 3 jajka
  • 50g gęstego jogurtu naturalnego
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 70g cukru
  • pół laski wanilii
  • 10g mąki pszennej
  • 10g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C (grzałka góra- dół).
  2. Oddzielić żółtka od białek.
  3. Serek kremowy przełożyć do miseczki i podgrzać w kuchence mikrofalowej przez 1 minutę w 600W. (Pominęłam tę czynność).
  4. Wymieszać na gładką masę. Dodać jogurt i śmietanę i ponownie wymieszać trzepaczką.
  5. Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
  6. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
  7. Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
  8. Zagotować wodę w czajniku.
  9. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry. Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na parę godzin.

Smacznego.

Porada: Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.

Przepis pochodzi ze strony: wagashi-net.de

Sernik japoński

Sernik japoński

Sernik japoński

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    A czy można zamiast w tortownicy upiec w małym naczyniu żaroodpornym? Nie mam takiej małej. ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Zrobiłam z serka z Wielunia. Wyszedł pyszny, bardzo delikatny. A robi się szybko i prosto. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 5 lat temu
    czy mozna podwoic ilosc bo mam wieksza foremke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 7 lat temu
    Robiłam już ten sernik i jak wszystko co japońskie jest bardzo, bardzo delikatny, bardzo mi smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 8 lat temu
    Sernik wygląda bajecznie, przymierzałam się dziś do zakupu serka, ale przeraziła mnie jego ilość. Czy te 200 g. jest wystarczające? Czy ona jakoś specjalnie wyrasta? Boję się że wyjdzie maciupeńki...
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Ulo na taką malutką tortownicę (18cm) wystarczy. Dochodzi do tego jeszcze jogurt i śmietana. Nie wychodzi niski, ale jest mały ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MIa · 8 lat temu
    Ja zrobiłam na serku twoj smak naturalny smietankowy z Piatnicy, a do tego w lodowce mialam jogurt typu greckiego. Wyszło super :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darua · 8 lat temu
    Ja uzywam Delicate z biedronki serek smietankowy - super wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 8 lat temu
    Mam pytanie czy serek typu Philadelphia można zastąpić jakimś innym bo mam problem żeby go dostać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Musi to być serek taki gęsty, kremowy. Nie znam się dokładnie na serkach sprzedawanych w Polsce. Te które mi przychodzą na myśl to Bieluch naturalny, Turek kremowy serek śmietankowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona www.niechsiego · 8 lat temu
    Jak myślisz, czy zamiast w kąpieli wodnej można piec ten sernik w 140 stopniach?
    pozdrawiam