Sernik japoński

13 Komentarzy
Sernik japoński

Sernik japoński

Niezwykle puszysty, wręcz piankowy, a jednocześnie aksamitnie kremowy zachwyca swoją konsystencją, która przypomina bardziej suflet niż klasyczny sernik.

Sekret jego lekkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu masy serowej oraz pieczeniu w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie sernik nie wysycha, nie pęka i pozostaje jasny, wilgotny oraz równiutki jak stół. Koniecznie trzeba go przygotować na serku kremowym (np. typu Philadelphia) – użycie twarogu lub quarka niestety całkowicie zmieniłoby strukturę i smak ciasta.

Lekki deser podany z odrobiną cukru pudru, świeżymi owocami lub sosem owocowym smakuje równie dobrze, jak wygląda.

Składniki na tortownicę o śr. 18 cm:

  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g gęstego jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa (używam typu greckiego 10% tłuszczu)
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
  • 70 g cukru
  • pół laski wanilii
  • 10 g mąki pszennej
  • 10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.

2

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C, grzałka góra- dół.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać.
  4. Serek kremowy przełożyć do miseczki, dodać jogurt i śmietankę. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
  5. Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
  6. Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
  7. Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
  8. Zagotować wodę w czajniku.
  9. Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry.

3

  1. Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie na kratce kuchennej, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.

Uwaga:

  • Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony: wagashi-net.de

Kuchnia

Kuchnia:

azjatycka, japońska

Czas

Czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 8

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik japoński Sernik japoński Sernik japoński
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    A czy można zamiast w tortownicy upiec w małym naczyniu żaroodpornym? Nie mam takiej małej. ..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona · 5 lat temu
    Zrobiłam z serka z Wielunia. Wyszedł pyszny, bardzo delikatny. A robi się szybko i prosto. Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 6 lat temu
    czy mozna podwoic ilosc bo mam wieksza foremke
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    elzbieta · 8 lat temu
    Robiłam już ten sernik i jak wszystko co japońskie jest bardzo, bardzo delikatny, bardzo mi smakuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 9 lat temu
    Sernik wygląda bajecznie, przymierzałam się dziś do zakupu serka, ale przeraziła mnie jego ilość. Czy te 200 g. jest wystarczające? Czy ona jakoś specjalnie wyrasta? Boję się że wyjdzie maciupeńki...
    Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Ulo na taką malutką tortownicę (18cm) wystarczy. Dochodzi do tego jeszcze jogurt i śmietana. Nie wychodzi niski, ale jest mały ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    MIa · 9 lat temu
    Ja zrobiłam na serku twoj smak naturalny smietankowy z Piatnicy, a do tego w lodowce mialam jogurt typu greckiego. Wyszło super :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Darua · 9 lat temu
    Ja uzywam Delicate z biedronki serek smietankowy - super wychodzi
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 9 lat temu
    Mam pytanie czy serek typu Philadelphia można zastąpić jakimś innym bo mam problem żeby go dostać?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 lat temu
      Musi to być serek taki gęsty, kremowy. Nie znam się dokładnie na serkach sprzedawanych w Polsce. Te które mi przychodzą na myśl to Bieluch naturalny, Turek kremowy serek śmietankowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iwona www.niechsiego · 9 lat temu
    Jak myślisz, czy zamiast w kąpieli wodnej można piec ten sernik w 140 stopniach?
    pozdrawiam