Niezwykle puszysty, wręcz piankowy, a jednocześnie aksamitnie kremowy zachwyca swoją konsystencją, która przypomina bardziej suflet niż klasyczny sernik.
Sekret jego lekkości tkwi w odpowiednim przygotowaniu masy serowej oraz pieczeniu w kąpieli wodnej. Dzięki tej metodzie sernik nie wysycha, nie pęka i pozostaje jasny, wilgotny oraz równiutki jak stół. Koniecznie trzeba go przygotować na serku kremowym (np. typu Philadelphia) – użycie twarogu lub quarka niestety całkowicie zmieniłoby strukturę i smak ciasta.
Lekki deser podany z odrobiną cukru pudru, świeżymi owocami lub sosem owocowym smakuje równie dobrze, jak wygląda.
Składniki na tortownicę o śr. 18 cm:
200 g serka kremowego typu Philadelphia, temperatura pokojowa
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
50 g gęstego jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa (używam typu greckiego 10% tłuszczu)
100 ml słodkiej śmietanki 30%, temperatura pokojowa
70 g cukru
pół laski wanilii
10 g mąki pszennej
10 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 18cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Tortownicę ułożyć na dwóch kawałkach folii aluminiowej (jeden wzdłuż, drugi w poprzek) i razem z wystającym papierem do pieczenia owinąć od zewnątrz szczelnie obręcz tortownicy. (Należy zrobić to po to, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, woda nie dostała się do środka formy). Przygotować również naczynie żaroodporne lub szczelną formę do pieczenia, w której zmieści się przygotowana tortownica.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C, grzałka góra- dół.
Oddzielić białka od żółtek.
Wymieszać mąkę ze skrobią i przesiać.
Serek kremowy przełożyć do miseczki, dodać jogurt i śmietankę. Wymieszać trzepaczką na gładką masę.
Dodać połowę cukru, żółtka, ziarenka z wanilii i sok z cytryny. Wymieszać trzepaczką lub zmiksować chwilę na gładką masę. Wmieszać przesianą mąkę ze skrobią.
Białka ubić na sztywno. Dalej miksując, dodawać stopniowo resztę cukru. Pianę dodać w 3 porcjach do masy serowej, delikatnie mieszając szpatułką.
Gotową masę przelać do formy. (Masę należy wlewać do formy z wysokości ok. 30 cm, aby zapobiec powstaniu w cieście dużych pęcherzy powietrza. Powstanie za to dużo małych).
Zagotować wodę w czajniku.
Tortownicę wstawić do żaroodpornego naczynia. Ostrożnie nalać do niego wrzątek, na wysokość ok. 1cm.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 35 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 110°C i piec 12 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić sernik jeszcze na 10 minut w zamkniętym piekarniku. Można zrobić próbę patyczkiem, sernik nie powinien być w środku mokry.
Sernik wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na blacie na kratce kuchennej, aż całkowicie ostygnie, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.
Uwaga:
Gdyby sernik podczas pieczenia zaczął pękać, oznacza to, że temperatura jest za wysoka i należy od razu ją zmniejszyć.
Sernik wygląda bajecznie, przymierzałam się dziś do zakupu serka, ale przeraziła mnie jego ilość. Czy te 200 g. jest wystarczające? Czy ona jakoś specjalnie wyrasta? Boję się że wyjdzie maciupeńki...
Pozdrawiam
Musi to być serek taki gęsty, kremowy. Nie znam się dokładnie na serkach sprzedawanych w Polsce. Te które mi przychodzą na myśl to Bieluch naturalny, Turek kremowy serek śmietankowy.