Sernik gotowany

50 Komentarzy
Sernik gotowany

Kremowy sernik gotowany na herbatnikach lub biszkoptach

ekspresowy i bez pieczenia. To jeden z tych deserów, który przygotujesz naprawdę szybko. Co najlepsze – nie musisz nawet włączać piekarnika. Ten sernik różni się od klasycznej wersji tym, że jest gotowany, a nie pieczony. Wystarczy zagotować masę serową, wylać ją na warstwę herbatników lub biszkoptów ułożonych w tortownicy i gotowe! Pozostaje tylko odstawić ciasto do lodówki – najlepiej na całą noc – by zgęstniało i nabrało odpowiedniej konsystencji.

To zdecydowanie najszybsza wersja sernika gotowanego. Jeśli jednak masz trochę więcej czasu i chcesz uzyskać bardziej elegancki efekt, możesz upiec kruche blaty i przełożyć je masą serową. Taki wariant znajdziesz w przepisach: "Sernik gotowany z galaretką", "Sernik gotowany z pierniczkami" lub "Miodowa fantazja sernikowo-jabłkowa".

Ten sernik zachwyca mocno kremową konsystencją. Ma tylko jedną wadę – dość trudno się go kroi. Masa jest bardzo delikatna i dość mocno klei się do noża. Da się go oczywiście pokroić, co widać na zdjęciach, ale wymaga to odrobiny cierpliwości. Dla lepszej stabilności można ułożyć warstwę biszkoptów także na wierzchu.

Jeśli masz pod ręką świeże truskawki lub maliny, warto je zmiksować z odrobiną cukru – taki owocowy mus będzie pysznym dodatkiem, który świetnie zrównoważy słodycz sernika i doda mu świeżości.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (lub chudego) dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka, najlepiej temperatura pokojowa
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła, najlepiej temperatura pokojowa
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)

Dodatkowo:

  • herbatniki lub biszkopty

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Na dnie formy ułożyć herbatniki lub biszkopty, przycinając je tak, aby jak najlepiej wypełniły całą powierzchnię.
  2. Przygotować masę serową: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.

2

3

  1. Masę serową pozostawić, aby trochę ostygła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
  2. Ciepłą masę serową wylać do formy i wyrównać. Pozostawić do ostygnięcia.

4

5

  1. Sernik wstawić na noc do lodówki.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Sernik gotowany Sernik gotowany
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 3 lat temu
    Kupiłam ser w wiaderku 18%czy taki też może być
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 7 lat temu
    Bardzo szybki i fajny przepis.Wedlug mnie za dużo cukru,ja dalam 150g do tego skórkę otartą z cytryny oraz sok z połówki cytryny.na wierzch też herbatniki i polewa czekoladowa.Znam inny przepis na sernik gotowany ale ten jest o wiele szybszy.Dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 8 lat temu
    Świetny przepis! Ponieważ zrobiłam go z niewielkiej ilości twarogu (jakieś 300 g) to dodatkowo dalam na wierzch mus czekoladowy. Wyszło super. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 10 lat temu
    [b]A.[/b] osypujesz stopniowo budyniami w proszku prosto z torebki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    A. · 10 lat temu
    To może śmieszne pytanie, ale czy najpierw mam ugotować budynie, a później dodać ugotowane do twarogu, czy sypać do twarogu "proszek budyniowy" z torebki?:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hania · 10 lat temu
    Rano zrobilam sernik I przed chwila sprobowalam.Po prostu wymiata.Najlepszy sernik jaki jadlam(oczywiscie oprocz tego u mojej many)Wszystko zrobilam tak jak w przepisie I naprawde wyszlo super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Przepyszny sernik. Robię z gorzka czekolada i płatkami migdałowymi na wierzch. Hit na święta lub urodziny :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Anno[/b] tak, jak najbardziej. To też jest budyń ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 lat temu
    Czy zamiast budyniu mogę użyć puddingu Belbake z Lidla?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Dzięki za info. Jednak zanim odpowiedziałaś zdążyłam już zrobić ten serniczek przy użyciu miksera. Mimo wszystko wyszedł idealnie, dziękuję za ten świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]nowa[/b] wystarczy trzepaczka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nowa · 11 lat temu
    Witam. Czy jajka razem z serem, masłem i cukrem mam miksować, czy wystarczy wszystko potraktować trzepaczką?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 11 lat temu
    Kolejny udany przepis Joasi :D sernik jest przepyszny! Postępując zgodnie z przepisem wszystko się udaje za pierwszym podejściem. Pierwszym razem dodałam rodzynki, dziś mieszankę owoców z puszki. POLECAM!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Atishoo · 11 lat temu
    Robiłam wczoraj serniczek i niestety nie udał się. Pomimo tego, że dałam mniej masła (200 g) oraz więcej budyniu (3 opakowania)nie zgęstniał się :( Czy przepis jest dokładny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 11 lat temu
    [quote][b]Magdaleno[/b] czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)[/quote]
    Sokiem malinowym polałam kawałek sernika tuż przed podaniem, a czerwone plamki pojawiły się podczas gotowania, to było coś dziwnego :) Ale na pewno będę robić sernik na Święta, więc w razie powtórki zrobię zdjecia!
    Pozdrawiam :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Roza · 2 lat temu
      Szybko , sprawnie i nie opadnie jak w piekarniku
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Magdaleno[/b] czerwone? to pewnie od tego soku malinowego ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    magdalena · 11 lat temu
    wyszło super :)! dodałam kiwi i kroplę soku malinowego, pięknie wygląda i czeka w lodówce na jutro, ale już musiałam spróbować.
    Podczas gotowania w masie pojawiły się małe czerwone plamki - co to mogło być?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Serniczek wyszedł naprawdę fajnie . Dobrze że dodałam jagody , bo dodały kwaśnego smaku - następnym razem zmniejszę ilość cukru bo wolę mniej słodkie wypieki. Galaretka wyszła super i serniczek fajnie wyglądał . Na pewno zrobię go po raz kolejny - jest bardzo prosty w przygotowaniu i baaaaardzo szybko się robi ! I to jest super ! Dziękuję za kolejny fantastyczny przepis ! Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Agnieszko[/b] tak, możesz tak zrobić. Galaretkę można wylać jak zaczyna tężeć. Jeśli masa serowa dokładnie przylega do formy i nie ma szczelin to możesz wylać również płynną, chłodną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Zamierzam biszkopty posypać czarnymi jagodami , mam mrozone . Na to wylać masę serową . Na wierzch wylać po ostygnięciu sera. Czy myśli pani że to dobry pomysł ? Proszę jeszcze o radę jak wylewać galaretkę na ciasto , bo przyznam szczerze zawsze się boję że za rzdką albo za gęstą wylewam .