Sernik gotowany
Sernik ekspresowy w przygotowaniu i prosty do zrobienia. Do jego przygotowania nie musimy włączać piekarnika. Tym różni się od klasycznego sernika, że jest gotowany, a nie pieczony. Całą masę gotujemy na piecu, wylewamy na ułożone w tortownicy herbarniki lub biszkopty i już sernik gotowy. Oczywiście musi jeszcze poleżeć najlepiej przez noc w lodówce, ale pracy nie ma już przy nim więcej. To jest najszybsza wersja tego sernika. W bogatszej wersji możecie upiec trzy placki kruche i przełożyć je gorącą masą serową.
Sernik jest bardzo smaczny i mocno kremowy, przez co niestety ciężko się go kroi. Klei się mocno do noża. Nie jest jednak źle. Da się ukroić, jak widzicie na zdjęciach, ale nie jest to takie łatwe.
Jeśli macie świeże truskawki czy maliny, to warto je zmiksować z cukrem do smaku. Taki owocowy mus będzie dobrze pasował do sernika.
Składniki:
- 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka*
- 3 jajka
- 250g masła
- 220g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- herbatniki lub biszkopty
Sposób przygotowania:
- Herbatniki lub biszkopty ułożyć na spodzie tortownicy (u mnie o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
- Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło, cukier i cukier waniliowy.
- Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
- Gorącą masę wylać do formy. Pozostawić go ostygnięcia. Kolejno włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.
* Jeśli ktoś piecze na niemieckich produktach to polecam Schichtkäse. Quark w tym przypadku będzie za rzadki.
Czas przygotowania: |
około 20 min. | |
Liczba porcji: |
około 12 | |
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | średni |