Sernik gotowany z galaretką

Napisz komentarz
Sernik gotowany z galaretką

Sernik gotowany na kruchym cieście z galaretką i owocami

Ten sernik to prawdziwa klasyka w nieco odświeżonej wersji – delikatna, gotowana masa serowa otulona jest z góry i dołu maślanym, kruchym ciastem. Całość pokryta jest warstwą galaretki z zatopionymi w niej malinami, które dodają lekkości i owocowego akcentu.

Oczywiście możesz wybrać inny smak galaretki i inne owoce np. truskawki i galaretkę truskawkową. Jeśli chcesz przygotować wersję ekspresową, możesz z powodzeniem zastąpić dolny i górny blat herbatnikami.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kruche:

  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (daję 1 łyżkę), schłodzonej

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu półtłustego (lub chudego) dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka*, najlepiej temperatura pokojowa
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 250 g masła, najlepiej temperatura pokojowa
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)

Galaretka:

  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 350- 400 g malin, świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.

2

  1. Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić połowę ciasta. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli posiadacie jedną formę to podczas pieczenia pierwszego blatu, drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej lub włożyć do lodówki. Upieczony, chłodny blat ostrożnie, bo jest bardzo kruchy, wyjąć z formy i upiec drugi blat w ten sam sposób. Drugi blat pozostawić do ostygnięcia w formie).

3

  1. Przygotować masę serową: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.

4

5

  1. Masę serową pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
  2. Lekko ciepłą masę serową wylać na ciasto kruche w formie i wyrównać. Od razu przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Ostrożnie. Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).
  3. Ciasto wstawić do lodówki.
  4. W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować dwie galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 700 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wylać ją na ciasto. (Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na cieście i zalać tężejącą galaretką).

6

  1. Ciasto wstawić na noc do lodówki.

Uwaga:

* Sernik na zdjęciach jest na twarogu sernikowym mielonym Piątnica.

Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik gotowany z galaretką Sernik gotowany z galaretką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.

Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!