Sernik gotowany z galaretką


Sernik gotowany na kruchym cieście z galaretką i owocami
Ten sernik to prawdziwa klasyka w nieco odświeżonej wersji – delikatna, gotowana masa serowa otulona jest z góry i dołu maślanym, kruchym ciastem. Całość pokryta jest warstwą galaretki z zatopionymi w niej malinami, które dodają lekkości i owocowego akcentu.
Oczywiście możesz wybrać inny smak galaretki i inne owoce np. truskawki i galaretkę truskawkową. Jeśli chcesz przygotować wersję ekspresową, możesz z powodzeniem zastąpić dolny i górny blat herbatnikami.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (daję 1 łyżkę), schłodzonej
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego (lub chudego) dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka*, najlepiej temperatura pokojowa
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła, najlepiej temperatura pokojowa
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml gorącej wody
- ok. 350- 400 g malin, świeżych lub mrożonych
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.
- Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić połowę ciasta. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli posiadacie jedną formę to podczas pieczenia pierwszego blatu, drugą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej lub włożyć do lodówki. Upieczony, chłodny blat ostrożnie, bo jest bardzo kruchy, wyjąć z formy i upiec drugi blat w ten sam sposób. Drugi blat pozostawić do ostygnięcia w formie).
- Przygotować masę serową: Zmielony twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.
- Masę serową pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
- Lekko ciepłą masę serową wylać na ciasto kruche w formie i wyrównać. Od razu przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Ostrożnie. Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).
- Ciasto wstawić do lodówki.
- W tym czasie przygotować galaretkę: Przygotować dwie galaretki według przepisu na opakowaniu, ale łącznie w 700 ml wrzątku. Jeśli maliny są mrożone, można dodać je do ciepłej galaretki, dzięki temu szybko się schłodzi. Wstawić do lodówki (zaglądając często), a gdy będzie lekko tężejąca, wylać ją na ciasto. (Jeśli maliny są świeże to rozłożyć je na cieście i zalać tężejącą galaretką).
- Ciasto wstawić na noc do lodówki.
Uwaga:
* Sernik na zdjęciach jest na twarogu sernikowym mielonym Piątnica.
![]() |
Kuchnia: |
Polska |
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 24 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | średni |


Odsłon: 121
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!