
Piankowy, malinowy mus, przygotowany na bazie malin, śmietanki i odrobiny żelatyny, jest nie tylko lekki jak chmurka, ale też przyjemnie orzeźwiający. Całość otulają klasyczne, podłużne biszkopty. W środku – różowa, puszysta pianka, która rozpływa się w ustach. Lekki i nie za słodki deser bez pieczenia, z wykorzystaniem malin.
Charlotte malinowa
to elegancki torcik, który zachwyca smakiem i wyglądem.
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm (Wysokość gotowego ciasta: ok. 8 cm):
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 6 łyżek cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (15 g)
- 500 ml słodkiej śmietanki 30– 36%, schłodzonej
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów
- kilkanaście świeżych malin do dekoracji (do ok. 200g)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Na dnie formy ułożyć biszkopty, w razie potrzeby przycinając je tak, aby jak najlepiej wypełniły całą powierzchnię. Boki tortownicy wyłożyć biszkoptami, które zostały wyrównane z jednej strony – cukrową stroną na zewnątrz. (Ścięłam tylko zaokrągloną część biszkoptów). Przygotowaną tortownicę odstawić na bok.

- Przygotować mus malinowy: Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- W międzyczasie przełożyć maliny do garnka i zasypać cukrem. Podgrzewać na niskiej/ średniej mocy palnika, mieszając, aż cukier się rozpuści, a maliny zmiękną.

- Zdjąć garnek z palnika i zmiksować maliny blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.

- Powstałe puree malinowe mocno podgrzać (nie gotować). Wlewać do napęczniałej żelatyny, mieszając dokładnie trzepaczką, aby żelatyna się rozpuściła.

- Puree odstawić do przestudzenia, a następnie schłodzić w lodówce.

- Gdy zacznie lekko tężeć (może to potrwać nawet godzinę – należy co jakiś czas sprawdzać i przemieszać trzepaczką), ubić śmietankę na sztywno i stopniowo wmieszać ją do chłodnego puree malinowego.

- Gotowy mus wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać.
- Wierzch od razu udekorować świeżymi malinami.

- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (lub na całą noc), aby mus dobrze stężał.
|
Kuchnia: |
Francuska |
|
|
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Całkowity czas przygotowania:
|
|
|
Liczba porcji: |
ok. 9 |
|
| Trudność: | średnia | |
| Koszt: | średni |
