Charlotte z musem malinowym

36 Komentarzy

Charlotte z musem malinowym

Pyszna, malinowa pianka obtoczona po bokach i od spodu podłużnymi biszkoptami. Lekki i nie za słodki deser z wykorzystaniem malin.

Całe ciasto jest wysokie na 8 cm.

Składniki:

  • 500g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
  • 500ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • ponad 200g podłużnych biszkoptów (200g plus ok. 2 sztuki)
  • trochę malin do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Na dnie formy wyłożyć biszkopty, docinając je w razie potrzeby, aby było jak najmniej wolnej przestrzeni.
  3. Boki formy obłożyć biszkoptami obciętymi z jednej strony. Biszkopty powinny wystawać poza formę. Przygotowaną tortownicę odłożyć na bok.

2

  1. Przygotować mus malinowy. Żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia. Do garnka włożyć maliny i zasypać je cukrem. Zagotować, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Ściągnąć garnek z pieca i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie przetrzeć przez sitko. Powstały mus malinowy ponownie zagotować, ściągnąć garnek z palnika i dodać napęczniałą żelatynę, mieszając trzepaczką, aż do jej rozpuszczenia. Masę pozostawić do ostygnięcia. Chłodną włożyć do lodówki, a gdy zacznie tężeć ubić śmietanę na sztywno i wmieszać do musu malinowego.
  2. Mus wyłożyć do formy. Udekorować malinami. Ciasto wstawić do lodówki, aby mus stężał. (Wstawiłam na noc do lodówki).

Smacznego.

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Charlotte z musem malinowym

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gos · 1 lat temu
    Czy można użyć mrożonych jagód i zrobić wersje jagodowa? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis. Ciasto pyszne i i łatwe do zrobienia. Moja wersja była  z truskawkami. Wygląd zachęca do zjadzenia
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 1 lat temu
    Witam, czy mrożone maliny należy najpierw rozmrozić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Nie trzeba. Z cukrem przełożyć je do garnka i powoli na niedużej mocy palnika mieszać i one się rozmrożą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zdzisia · 2 lat temu
    Najlepsza strona, wszystkie ciasta mi wychodzą a to jedno z nich pychotka😋jeszcze nie ma nikogo w domu ale już wiem ze zniknie w mig ☕️😄😄😄
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 2 lat temu
    A ja zastanawiam się czy można zrobić ten torcik w formie zwyklego tortu w rancie z folia rantowa i później nałożyć tynk . Chciałabym zrobić taki torcik do przedszkola dla dzieciaków na urodzinki syna :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Czy można użyć tego kremu do przełożenia biszkoptu na torcie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Radek · 3 lat temu
    Witam mam mały problem po zrobieniu podanej ilości żelatyny i dodaniu jej do musu po upływie 2,5h w lodówce dalej mi nie tężeje dodałem dodatkową ilość żelatyny jednak dalej nie sztywniej mi mus czy zrobilem cos nie tak ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zostaw na dłużej w lodówce. Jeśli nie stężeje, to albo stara żelatyna albo przegrzana i staciła właściwości żelujące. Nie gotowałeś żelatyny z musem? Mus trzeba ściągnąć z pieca i do gorącego dodać żelatynę, ale już nie ogrzewać dalej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    D. · 3 lat temu
    (happy)Mam takie pytanie, ile wcześniej przed imprezą robiłyście ten torcik? (happy)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga K · 3 lat temu
    (heart) wspaniałe ciasto wczoraj robiłam wychodzi super a wyglada nieziemsko 😄 biszkopty jak komuś twarde można moczyć w kawie pyszne połączenie polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Vito · 3 lat temu
    Biszkopty zawsze warto czyms namoczyc,bo takie twarde wogole nie pasuja do reszty.Naprzyklad w herbacie meitowej,w lekkim alkoholu,w soku,co kto lubi.Ale NIE takie prosto z paczki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalie · 3 lat temu
    Mocno oszukana na wysokości, 8cm hmm... Ja mam teraz pół biszkoptów nie przykrytych masa, bo ciasto jest góra na 5cm z takiej ilości składników. Dodatkowo u mnie wyszło 19 herbatników na około a u Pani jest 22 także coś tu mocno nie pasuje....
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      vito · 3 lat temu
      Dlaczego oszukane ??? Wszytsko zalezy jakie s abiszkopty,ale zazwyczaj sa nawet dluzsze niz 8 cm.Poza tym zalezy czy najpierw ulozymy je na dole a potem te z boku (wtedy calosc bedzie wyzsza) czy najpierw te z boku a wypelnimy dol potem (wtedy bedzie nziej ale i tak swobodnie 8 cm)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    gość · 4 lat temu
    moja ola ma 11 lat sama ułożyła biszkopty i nic jej nie zjeżdżało
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    Witam serdecznie. Nie wie Pani może ile by trzeba było dać żelatyny w listkach? Niestety w sklepie dostałam tylko taką.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Stosuję przelicznik: 1 listek żelatyny= ¾ łyżeczki żelatyny w proszku, czyli w tym przepisie potrzeba 8 listków ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paweł · 4 lat temu
    Ile trzeba obciąć biszkopta? Centymetr czy więcej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 4 lat temu
    Gdzie dostanę takie biszkopty jak na zdjęciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Gabara Stępowska · 4 lat temu
    Czy można żelatynę zastąpić agarem? W jakiej proporcji?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    A jakbym chciała zamiast malin i truskawek dodać mango. Czy jest Pani w stanie powiedzieć ile mniej więcej powinnam ich użyć i czy w ogóle coś wyjdzie z tego :-) dziękuję i pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Myślę, że proporcje będą takie jak w przypadku malin. Odpuściłabym tylko pierwsze zagotowanie i od razu zmiksowałabym mango z cukrem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anka · 5 lat temu
    Czy można zastąpić maliny truskawki
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuba · 5 lat temu
    Ja zrobiłem bez ciastek po bokach, nie chciały mi się ułożyć te ciastka, zjeżdżały mi cały czas, ale pyszny był ❤️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Ciasto pyszne. Dziekuje za przepis