Mus czekoladowy

31 Komentarzy
Mus czekoladowy

Francuski Mousse au Chocolat, czyli mus czekoladowy. To czekoladowa rozpusta. Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek i bitej śmietany. Jest puszysty, kremowy i mocno czekoladowy. Puszystości nadają mu piana z białek i ubita śmietana. Do tego jest szybki w przygotowaniu. Można serwować go bez dodatków lub przykładowo posypany startą czekoladą, z kleksem z bitej śmietany albo ze świeżymi owocami.

Składniki na ok. 5- 6 porcji:

  • 200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%)
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale niekoniecznie)
  • 50 g masła
  • 125 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  2. Oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  4. Śmietanę ubić na sztywno.
  5. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dalej ubijając, wlewać stopniowo 2 łyżki wrzątku. (Dzięki niemu, cukier łatwiej się rozpuści).
  6. Roztopioną czekoladę wmieszać trzepaczką do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Od razu wmieszać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Następnie już delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany, używając cały czas trzepaczki. Kolejno wmieszać delikatnie w 3 porcjach pianę z białek.
  7. Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
  8. Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny (lub dłużej).

Kuchnia:

Francuska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 5- 6

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Mus czekoladowy Mus czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 10 miesięcy temu
    Czy jajka trzeba najpierw sparzyć? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 10 miesięcy temu
    Czy można przelożyć dolną warstwę tortu (na górze będzie krem śmietankowy z żelka. Czy nie będzie za mało stabilny i się nie rozjedzie? Nie trzeba dodatkowo dodawać żelatyny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 10 miesięcy temu
      Lepiej zamienić kolejność i dać żelkę na dół, a mus czekoladowy na górę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ula · 2 lat temu
    Czy można mrozić mus? Np. do monoporcji
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 lat temu
    Rewelacyjny i przepyszny. Zamiast cukru dałam erytrytol i też jest pysznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 2 lat temu
    Czy mus można podawać po 48 godz. od zrobienia go?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Amelia · 2 lat temu
    ile kcal ma jedna porcja musu?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Zuzanna · 2 lat temu
      Czekolada gorzką 200g - 1156kcal3 jajka - 465 kcalMasło - 313 kcalCukier - 193 kcalŚmietana 292 kcal
      = 2 419 kcal
      Jeżeli dzielisz na 6 porcji jedna ma 400 kcal
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 3 lat temu
    A co z białkami ubitymi?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy można dodać alkoholu np. baileys? I przełożyć tym tort? Nie mogę użyć żelatyny przez alergie i boję się że nie będzie stabilny :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Możesz dodać trochę alkoholu do punktu 1, ale dałabym bardziej czysty alkohol jak Cointreau, czy brandy. Myślę, że ten mus jest wystarczajaco stabilny.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sanchez Hefe Garcia · 3 lat temu
      Testowałem z advocatem i z baileysem też na tort.. W obu przypadkach wyszedł zbyt miękki żeby utrzymać dobry kształt. Żeby nie zmarnować materiały zrobiłem wtedy z niego dekorację w stylu „stopiona świeca”. Od tego czasu wzmacniam smak musu do tortów spirytusem. Efekt doskonały
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Maja · 2 lat temu
      Agar nie uczula i jest vege i tez działa jak żelatyna
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 3 lat temu
    Czy ten Mus nadaje się do mono porcji? Czy wówczas nie jest konieczna żelatyna? Będzie stabilny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Michalina · 4 lat temu
    Przepis jest świetny,najlepszy mus jaki jadlam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paulina · 4 lat temu
    Czy można użyć mlecznej czekolady?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Z samej mlecznej będzie za słodkie (trzeba by było ograniczyć cukier w przepisie), a poza tym może wyjść za rzadka konsystencja. Samej mlecznej osobiście nie użyłabym. Możesz zrobić pół na pół z gorzką 70%.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sanchez Hefe Garcia · 3 lat temu
      Można ale nie polecałbym. Ja przetestowałem wersją z mleczną i wersję z białą czekoladą której jestem fanem. Obie wersje były za słodkie nawet jeśli zredukowałem cukier w przepisie a także oba musy nie miały tak puszystej konsystencji jak te zrobione na gorzkiej czekoladzie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 4 lat temu
    Wyszło pysznie! Dziękuję!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystian · 4 lat temu
    Ile kcal tak mniej więcej ma 1 porcja?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natka · 4 lat temu
    Czy mus będzie dobry jak odstoi sobie jeden dzień? Nie oklapnie?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiesław · 4 lat temu
    Do jakiej tortownicy taka ilość będzie odpowiednia?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 4 lat temu
    Czy ten mus jest wystarczająco stabilny żeby przełożyć nim tort?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 lat temu
    Mus wyszedl przepyszny polecam ten przepis!!!!