Francuski Mousse au Chocolat, czyli mus czekoladowy. To czekoladowa rozpusta. Mus z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek i bitej śmietany. Jest puszysty, kremowy i mocno czekoladowy. Puszystości nadają mu piana z białek i ubita śmietana. Do tego jest szybki w przygotowaniu. Można serwować go bez dodatków lub przykładowo posypany startą czekoladą, z kleksem z bitej śmietany albo ze świeżymi owocami.
Składniki na ok. 5- 6 porcji:
200 g czekolady gorzkiej (50% - 70%)
3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
50 g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale niekoniecznie)
50 g masła
125 ml słodkiej śmietany 30- 36%, schłodzonej
szczypta soli
2 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Śmietanę ubić na sztywno.
Żółtka ubić z cukrem na jasną masę. Dalej ubijając, wlewać stopniowo 2 łyżki wrzątku. (Dzięki niemu, cukier łatwiej się rozpuści).
Roztopioną czekoladę wmieszać trzepaczką do ubitych żółtek. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Od razu wmieszać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać trzepaczką, aby rozrzedzić masę. Następnie już delikatnie wmieszać resztę bitej śmietany, używając cały czas trzepaczki. Kolejno wmieszać delikatnie w 3 porcjach pianę z białek.
Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
Naczynie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 godziny (lub dłużej).
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Marta·
2 miesięcy temu
Jedna porcja wg tego przepisu to ile m
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Jadzia ·
10 miesięcy temu
Czy mus można zamrozić w foremce na monoporcje ?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
10 miesięcy temu
Tak, można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kinga·
1 lat temu
Czy jajka trzeba najpierw sparzyć? Pozdrawiam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Można.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Iga·
1 lat temu
Czy można przelożyć dolną warstwę tortu (na górze będzie krem śmietankowy z żelka. Czy nie będzie za mało stabilny i się nie rozjedzie? Nie trzeba dodatkowo dodawać żelatyny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
1 lat temu
Lepiej zamienić kolejność i dać żelkę na dół, a mus czekoladowy na górę.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ula·
3 lat temu
Czy można mrozić mus? Np. do monoporcji
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
tak
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
3 lat temu
Rewelacyjny i przepyszny. Zamiast cukru dałam erytrytol i też jest pysznie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Justyna·
3 lat temu
Czy mus można podawać po 48 godz. od zrobienia go?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
3 lat temu
Według mnie tak.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Amelia·
3 lat temu
ile kcal ma jedna porcja musu?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Zuzanna·
3 lat temu
Czekolada gorzką 200g - 1156kcal3 jajka - 465 kcalMasło - 313 kcalCukier - 193 kcalŚmietana 292 kcal
= 2 419 kcal
Jeżeli dzielisz na 6 porcji jedna ma 400 kcal
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Magdalena ·
4 lat temu
A co z białkami ubitymi?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Dodajemy stopniwo na końcu. (Ostatnie zdanie w punkcie 6).
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Aleksandra·
4 lat temu
Czy można dodać alkoholu np. baileys? I przełożyć tym tort? Nie mogę użyć żelatyny przez alergie i boję się że nie będzie stabilny :(
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
4 lat temu
Możesz dodać trochę alkoholu do punktu 1, ale dałabym bardziej czysty alkohol jak Cointreau, czy brandy. Myślę, że ten mus jest wystarczajaco stabilny.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sanchez Hefe Garcia·
4 lat temu
Testowałem z advocatem i z baileysem też na tort.. W obu przypadkach wyszedł zbyt miękki żeby utrzymać dobry kształt. Żeby nie zmarnować materiały zrobiłem wtedy z niego dekorację w stylu „stopiona świeca”. Od tego czasu wzmacniam smak musu do tortów spirytusem. Efekt doskonały
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Maja·
3 lat temu
Agar nie uczula i jest vege i tez działa jak żelatyna
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Czy ten Mus nadaje się do mono porcji? Czy wówczas nie jest konieczna żelatyna? Będzie stabilny?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Michalina·
5 lat temu
Przepis jest świetny,najlepszy mus jaki jadlam
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Paulina·
5 lat temu
Czy można użyć mlecznej czekolady?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Z samej mlecznej będzie za słodkie (trzeba by było ograniczyć cukier w przepisie), a poza tym może wyjść za rzadka konsystencja. Samej mlecznej osobiście nie użyłabym. Możesz zrobić pół na pół z gorzką 70%.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sanchez Hefe Garcia·
4 lat temu
Można ale nie polecałbym. Ja przetestowałem wersją z mleczną i wersję z białą czekoladą której jestem fanem. Obie wersje były za słodkie nawet jeśli zredukowałem cukier w przepisie a także oba musy nie miały tak puszystej konsystencji jak te zrobione na gorzkiej czekoladzie.
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Kasia·
5 lat temu
Wyszło pysznie! Dziękuję!
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Krystian·
5 lat temu
Ile kcal tak mniej więcej ma 1 porcja?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Natka·
5 lat temu
Czy mus będzie dobry jak odstoi sobie jeden dzień? Nie oklapnie?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Nic mu nie będzie :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
wiesław·
5 lat temu
Do jakiej tortownicy taka ilość będzie odpowiednia?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Ania·
5 lat temu
Czy ten mus jest wystarczająco stabilny żeby przełożyć nim tort?
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Joanna Moderator·
5 lat temu
Tak, jest wystarczająco stabilny :)
Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
Sanchez Hefe Garcia·
4 lat temu
Tak, ale najlepszy rezultat osiągnąłem z musem który stał min 12g w lodowce