Wegański mus czekoladowy

9 Komentarzy
Wegański mus czekoladowy

Pyszny mus czekoladowy bez jajek, przygotowany z wody po ciecierzycy i czekolady. Bardzo smaczny. W smaku nic mu nie brakuje. Jest lekki, piankowy, delikatny, ale stabilny i oczywiście czekoladowy. Pyszny sam w sobie, ale można go serwować z owocami sezonowymi, sosem owocowym, wegańską bitą śmietaną lub wiórkami czekoladowymi.

Składniki na 2- 3 porcje:

  • 150 ml wody z puszki ciecierzycy (zwanej aquafabą. Potrzebna jest 1 puszka 400g)
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z ciecierzycą otworzyć. Ciecierzycę odsączyć na sitku, łapiąc do miski spływającą wodę. Odmierzyć 150 ml. (Może być troszkę mniej lub więcej).
  2. Czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok.
  3. Wodę z ciecierzycy ubijać mikserem przez ok. 7- 10 minut na sztywną pianę. (Ubijamy jak śmietanę. Czas ubijania jest dłuższy niż śmietany. Mikserem ręcznym trwa to trochę dłużej niż robotem kuchennym. Lepiej miksować dłużej niż za krótko. Nic się nie stanie).
  4. Pod koniec ubijania, dodać stopniowo cukier puder.

2

  1. Do chłodnej, ale płynnej czekolady wmieszać delikatnie ubitą pianę, dodając ją stopniowo. (Piana trochę opadnie).

3

4

  1. Gotowy mus przełożyć do jednej miski lub rozłożyć do filiżanek (miseczek lub szklaneczek).
  2. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2- 3 godziny.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 2- 3

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Wegański mus czekoladowy Wegański mus czekoladowy
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    nonii · 1 lat temu
    Nie ubila mi sie aquafaba  (z gotowania ciecierzycy )na sztywno. Jest wodnita biala piana.Czym mozna zagescic?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 4 lat temu
    A czy zamiast czekolady można użyć ciemnego kakao ???
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Nie. Czekolada usztywnia mus i również nadaje smaku ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Diabetic · 4 lat temu
    Białka były sztywne a czekoladę przestudziłam a mimo to podczas mieszania zbiła się w grudki i mus opadł i nie wiem co zrobiłam nie tak :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Wygląda mi na to, że czekolada była za zimna. Nie trzeba jej studzić. Ona ma nie być ciepła. Taka o temperaturze pokojowej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malwina · 4 lat temu
    Ile może stać taki krem? Nie robi się rzadki na następny dzień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola G · 4 lat temu
    Dzień dobry! Chciałam zapytać czy ten mus byłby dobry do przełożenia tortu? Piekę dla alergika stąd minę pytanie.
    pozdrawiam!! :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Tak, oczywiście. Tylko proszę użyć obręczy do tortu. Tort musi być zabezpieczony po bokach, zanim mus nie stężeje.