Eton mess w wersji wegańskiej
Wegański deser Eton mess przygotowany jest z pokruszonych bez wegańskich, kokosowej bitej śmietany i świeżych truskawek. Oczywiście można ten deser przygotować równie dobrze z innymi, sezonowymi owocami jak np. malinami, jagodami, borówką amerykańską, jeżynami, porzeczką, kiwi itd.
Składniki na 2 porcje:
- 200 g świeżych truskawek (lub innych owoców sezonowych)
- 30 g bez wegańskich (z przepisu: "Bezy wegańskie")
- 1 puszka mleka kokosowego*, schłodzonej przez co najmniej 24 godziny w lodówce (lepiej 2- 3 dni)
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Przygotować bitą śmietanę: Dobrze schłodzoną puszkę z mlekiem kokosowym wyciągnąć z lodówki, otworzyć, oddzielić łyżką stałą część i przełożyć ją do miski. Ubić mikserem, aż do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Miskę ze śmietaną wstawić do lodówki na czas przygotowania truskawek.
- Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Pokroić na ćwiartki.
- Bezy pokruszyć na grube kawałki.
- Połowę owoców rozłożyć do szklanek lub pucharków. Na nie wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wyłożyć resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy.
- Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.
*Wybierzcie mleko kokosowe, które ma dużo ekstraktu kokosowego (najlepiej powyżej 80%), bez zbędnych dodatków jak emulgatory. Wypróbowałam wiele i polecam mleko kokosowe Real Thai.
Całkowity czas przygotowania: |
||
Ilość porcji: |
ok. 2 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Odsłon: 15536
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!